Földszin Rhea, a FUGA építészeti központ új ügyvezetője: „A szakmában ismerik a rendteremtő képességemet”

  • Götz Eszter
  • 2022. november 17.

Interaktív

Az intézmény vezetője szerint a közösségi helyek rezsiemelkedés miatti megszűnése növelni fogja a FUGA jelentőségét.

Október közepén eredménytelenül zárult a FUGA – Budapesti Építészeti Központ intézményvezetői pályázata: a hét jelentkező egyikét sem támogatta egyöntetűen a központot fenntartó Budapesti Építész Kamara (BÉK). A testület elnöksége ezután úgy döntött, pályázat nélkül nevez ki új ügyvezetőt. A tisztséget november 1-étől Földszin Rhea tölti be. Interjúnkban egyebek mellett terveiről, a FUGA programjairól és az intézmény anyagi forrásairól kérdeztük.

magyarnarancs.hu: Hogyan lehetséges, hogy egy sikertelen pályázat után megbízásra került sor?

Földszin Rhea: Helyesbíteni szeretnék: a pályázat sikeres volt, de eredménytelen. A Budapesti Építész Kamara azért nyilvánította sikeresnek, mert míg a korábbi pályázatra csak egy pályázó jelentkezett, a mostanira hét – méghozzá jó – pályázat érkezett. Azonban a pályázók különbözőképpen képzelték el az általuk vezetendő intézmény jövőjét, mint az elnökség, ezért egyik sem kapott többségi támogatást, és így nyilvánította az elnökség a pályázatot sikeresnek, de eredménytelennek. A pályázatok értékelése és az eredménytelenné nyilvánítás után két személlyel egyeztettek, de őket sem támogatta egyöntetűen a BÉK elnöksége. Ezután Eltér István elnök úr föltette nekem a kérdést, hogy vállalnám-e az ügyvezetői posztot, és nagyon megtetszett a lehetőség.

 
Földszin Rhea
Fotó: Sióréti Gábor
 

 magyarnarancs.hu: Ön nem volt a pályázók között?

FR: Nem, de a szakmában ismerik a rendteremtő képességemet. Építészként diplomáztam, majd tíz évig gazdasági területen dolgoztam. 2007-től három évig a Magyar Építész Kamara titkárságán dolgoztam, ezután 11 éven át a Műegyetem Építészmérnöki Karán a Dékáni Hivatal munkatársa voltam. Így elég pontos rálátásom van a szakmai folyamatokra. A megbízásban nem a vezetés vonzott, hanem az, hogy építészettel és művészettel tudok foglalkozni. Mindenekelőtt az, hogy rendbe tehetek egy olyan intézményt, amely Budapest és az egész ország kulturális életében nagyon különleges hely.

Szeretném leszögezni: nem Nagy Bálint helyét vagyok hivatva pótolni. Az ő irányítása mellett ott voltak a Kamara által megbízott ügyvezetők – előbb Winkler Barnabás, majd Koszorú Lajos –, akik a fenntartás, a működés feltételeiről gondoskodtak – amellett, hogy a FUGA stábja készítette a pályázatokat és a teljes programot. Az én feladatom az, hogy rendbe tegyem a pénzügyeket, a munkafeltételeket, és hogy pénzt szerezzek. A művészeti vezetést Asbót Kristóf viszi tovább, aki már évek óta munkatársa a központnak. 2022 nyara óta, amikor Őry Júlia művészeti vezető felállt, Kristóf vitte tovább a FUGA szakmai vezetését. Nemcsak erre az évre, hanem már 2023-ra is kész programjavaslatot állított össze, amely követi a FUGA korábbi irányvonalát. Nagyon sokrétű, sok társművészetet befogadó, de alapvetően az építészetre fókuszáló, izgalmas folytatást kínál.

magyarnarancs.hu: Mik lesznek az első lépései, hogy rendezze a FUGA ügyeit?

FR: Az első egy-két hónap azzal fog telni, hogy minden korábbi szerződést átnézek, egyeztetek a könyvelővel, a könyvvizsgálóval és a Felügyelő Bizottsággal, hogy tökéletesen átlátható rendszerrel tudjunk indulni. Ezen a területen egyelőre nincs rend, és ez már régóta így van. A FUGA helyzete már Bálint halála előtt súlyos válságokon esett át. Pénzügyi nehézségek mindig voltak, veszteség is, de most még nem mondhatok róla többet, mert nem ismerem pontosan a viszonyokat. Vagyis az első az átlátható rend megteremtése.

magyarnarancs.hu: A BÉK mint fenntartó 2021-ben nagy változtatásokat várt, gyakorlatilag egy másik karaktert prólt ráerőltetni a FUGA-ra. Most mi a helyzet?

FR: A korábbi elnökség valóban más irányt tervezett, mint amerre a FUGA haladt. Hogy pontosan milyen irányt, azt nem tudom. De idén tavasszal a Kamara küldöttgyűlése nem támogatta az addigi elnökséget, így júniusban új választásokra került sor. Eltér István kapta meg a legtöbb szavazatot, ő lett az elnök, és ez magával hozta azt is, hogy a tagság és az új elnökség egyértelműen kiáll a FUGA szakmai irányvonala mellett. Szeretnék megtartani a sokszínűséget. A FUGA-t továbbra is a művészetek találkozási pontjának látjuk. Sőt, országos szintre szeretnék kiterjeszteni a hatókörét. A BÉK által évekkel korábban létrehozott Budapest Legenda applikációt is szeretnénk a FUGA-hoz kapcsolni valamilyen formában. A Budapest Legenda telefonos alkalmazás, amely fotókkal, leírásokkal megjeleníti az elmúlt időszak legjobb műemléki, illetve kortárs budapesti épületeit. A Budapest Építészeti Nívódíjat kapott épületek is azonnal megjelennek rajta. Ráadásul magyarul és angolul is elérhető, tehát a városlakókon túl a turistákat is szolgálja. A BÉK foglalkozik a honlappal és az applikációval, de örülnénk, ha a bővítésében a FUGA is részt vállalhatna.

magyarnarancs.hu: Milyen pénzügyi forrásokra támaszkodhatnak?

FR: A bizonytalanság miatt idén nem indult a FUGA a nagyobb összegeket nyújtó pályázatokon, tehát egyelőre csak a BÉK anyagi forrásai maradtak, amelyek elég korlátozottak. Márciusban jelennek meg a jövő évi pályázatok, és azok eredménye legkorábban nyáron várható, tehát addig meg kell oldanunk a folyamatos működést.

Nagyon rosszul érintett minket, hogy az országos szervezet, a Magyar Építész Kamara (MÉK), amely jobb anyagi lehetőségekkel bír, semmilyen formában nem kívánja támogatni a FUGA-t. A pályázatunkat elutasították.

magyarnarancs.hu: Mivel indokolták?

FR: Semmivel. Nem is értjük, hiszen országos események is gyakran szerepeltek a FUGA-ban, a kötelező továbbképzéstől kezdve a megyei kamarákat bemutató kiállításokig. Ezeket szívesebben hozzák a FUGA-ba, ahol van hely, közönség, ismertség. A MÉK mégsem akar támogatni minket. De az országos kamara az Építész Továbbképzőt sem támogatja, holott az is fontos munkát végez, országos szinten. Nehéz megérteni az elutasítást.

magyarnarancs.hu: Kik fognak részt venni a FUGA munkájában?

FR: Asbót Kristóf művészeti vezető mellett két állandó munkatársam van, mindketten fiatalok. Vizi Kata Veronika építészként végzett, Süveges Gréta pedig szociológus. Ők már hónapok óta itt vannak – én csupán egy hete –, de már most látom, hogy nyílt, tisztességes és színvonalas munkát végző személyiségek, öröm velük dolgozni. És továbbra is velünk van Fehérvári Zoltán művészettörténész, ő már évek óta a FUGA stábjába tartozik és óriási energiával dolgozik. A szakmai tevékenységbe a BÉK egyáltalán nem akar beleszólni, inkább csak kiegészíteni a pénzügyi lehetőségek szerint. Például szeretnénk több korosztályt bevonni a kisgyerekektől kezdve a nyugdíjas építészekig, vagy a kezdő zenészeknek koncertlehetőséget adni. A rezsiárak miatt a Műegyetem K épületét bezárják a téli időszakra, ezért az oda tervezett programok is sorra nálunk valósulhatnak meg. Jönnek a tanszékek is, hogy tervbemutatót tartanának a FUGA-ban, idehozzák a diplomavédéseket, ami még elevenebbé teszi ezt a helyet. Nagyon örülünk ezeknek a kezdeményezéseknek. Még a Műegyetemen dolgoztam, amikor az egészségügyi korlátozások miatt a diákok nem járhattak be az egyetemre. Egész évfolyamok maradtak egyedül, közösség és közös tanulás nélkül. Tragikus volt. Most valami hasonlóra számítunk – ha nem is lesz annyira általános –, de az energiaárak ilyen nagy mértékű emelkedése miatt sok közösségi helyszín megszűnik, és ez megnöveli a FUGA jelentőségét. Először a négy budapesti felsőfokú építészképző hellyel vesszük föl a kapcsolatot, majd az ország összes többi intézményével is. Mindenféleképpen országos szintre szeretnénk kiterjeszteni a tevékenységünket.

magyarnarancs.hu: Kinek a feladata lesz a külső kapcsolatépítés?

FR: Elsősorban Asbót Kristóf és a BÉK elnöksége foglalkozik ezzel, de ami a pénzügyeket is érinti, az az én dolgom lesz.

magyarnarancs.hu: Továbbra is ingyenesek maradnak a programok?

FR: Természetesen.

De a FUGA kénytelen önfenntartóvá válni.

Bérleti díjakból, programszervezésből, kiállítások bonyolításából és pályázatokból kell gazdálkodnunk.

magyarnarancs.hu: A FUGA hosszú évek óta a komolyzenei programkínálatáról is híres volt. Ez is megmarad?

FR: Nagyon bízunk benne, hogy igen. Rajk Judit zenei vezető a nyáron a korábbi stábbal együtt távozott, de szívesen visszavárjuk. Ha mégsem folytatná velünk, akkor másokkal szervezzük a komolyzenei programokat, de ezekről nem mondunk le.

magyarnarancs.hu: A FUGA fennállása óta olyan mennyiségű programot fogadott be vagy rendezett önállóan, ami leírva is megdöbbentő: éves szinten közel 400 kulturális eseményt.

FR: Asbót Kristóf programterve ugyanilyen intenzitással vázolja fel a következő éveket is, ami óriási munka, de ilyen a FUGA. Ettől is ennyire különleges hely. Ugyanakkor ott van a korlátozott anyagi források kérdése. Ha nem tudunk annyi embert fölvenni, amennyi egy ilyen pörgéshez szükséges, akkor valamit el kell engednünk. A napi beosztást is át kell gondolnunk. A délelőttökre például szükség van a kiállítások építéséhez és bontásához. Ekkor vannak a szállítások, vagyis délelőtt korlátozottan lehetünk nyitva. De ezeket az órákat is szeretnénk hasznosan kitölteni, például diákfoglalkozásokkal. Nagyon szeretnénk megszólítani a középiskolásokat. Igen nagy szükség van a vizuális nevelésre, ehhez a FUGA tökéletes hely lehet. Nem tervezünk változást, de van egy dolog, amit fontosnak tartok kiemelni. Tudomásul kell venni, hogy a FUGA részben a BÉK négyezer tagjának az éves díjából működik. Ez folyamatos kommunikációt, egyeztetést jelent a Kamarával.

magyarnarancs.hu: Marad a könyvesbolt és a kávézó?

FR: A könyvesbolt mindenképpen. Nem egyszerű újraindítani, mert a kiadóknak nem éri meg, de Budapesten ez az egyetlen olyan hely, ahol építészeti könyvek ilyen széles skálán elérhetők. Ráadásul minden újdonság is azonnal itt van. A kávézóról egyelőre sajnos le kell mondanunk a szigorú hatósági előírások miatt. Kávézó tehát nem biztos, hogy lesz, de azt tervezzük, hogy jó kávéval mindenkinek tudunk majd szolgálni. Tervbe vettük egy cellás telefontöltő állomást felszerelését is, ezzel is szeretnénk bővíteni a szolgáltatásainkat. A szellőzőrendszert is meg kell oldani. Ennek a fedezetét még nem látom, ahogy azt sem, hogy a megemelkedett árak mellett mi lesz a fűtésszámlánkon. 800 négyzetméterről van szó.

magyarnarancs.hu: A FUGA Petőfi Sándor utcai kirakatában nap mint nap lehetett látni Nagy Bálintot, ahogy az asztalánál ül és dolgozik. Ki lesz a FUGA új arca?

FR: Bálint továbbra is ott marad, legalábbis látni fogjuk. Éppen most készítette el Asbót Kristóf Bálint egy portréjának a nagyítását. Mellette Bojár Iván András néhány búcsúzó sora lesz olvasható. Bálint széke egészen mostanáig üresen állt. Kristóf most úgy döntött, hogy kicsit odébb húzza az asztalt, birtokba vesszük a székét is, és mostantól ott fogunk dolgozni.

Az írás a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) és a Magyar Narancs közötti együttműködésben, az NKA támogatásával jött létre.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk