Hó Márton

 • Hó Márton

Hó Márton cikkei

Sziget - "Családias módon" - Chris Keating - Yeasayer

 • Hó Márton
A fesztivál egyik legjobb koncertjét láthatták, akik a Muse helyett a New York-i Yeasayer zenekart választották a Sziget zárónapján. A blogoszféra és a zenei szaksajtó által magasztalt experimentális társaság énekese, Chris Keating a koncert előtt nyilatkozott a Narancsnak.

A teáskanál hangja - Szarvas Árpád, Pesztalics Dénes - EZ Basic

 • Hó Márton
A 2000-ben alakult zenekar új lemeze március elején jelent meg Hello Heavy címmel, a hangmérnök az a George Shilling volt, aki többek között a Blur, a Primal Scream vagy a My Bloody Valentine lemezein dolgozott. Az EZ Basic énekes-gitárosával és basszusgitárosával beszélgettünk.

"Már nem kellett bizonyítani"

 • Hó Márton
Szeptember végén jelent meg az Erik Sumo Band második lemeze Bajleves (The Trouble Soup) címmel. A 2005-ben alakult zenekar szabadon keresztezi az egymástól látszólag távol álló műfajokat (a tánczenét, a sanzont, a rockot, a popot) és hangulatokat, sokszínű, egyszerre dinamikus és játékos dalokat alkotva. A zenekar két ellentétes karakterű, egymást kiegészítő énekesnőjével, Kiss Erzsivel és Harcsa Veronikával, valamint a zenekarvezető Tövisházi Ambrussal az új lemez apropóján beszélgettünk.

Könyv - Maradnak a dalok - Victor Bockris: Lou Reed - Transformer

 • Hó Márton
Talán felesleges gondolatkísérlet ötven év távlatából meghatározni azt a momentumot, amelynek egy zenész a későbbi művészi szabadságát és kaméleonszerű alakváltozásait köszönheti, Lou Reed különös életvonalából mégis muszáj kiemelni egy súlyosan meghatározó élményt. Az ötvenes évek végén szülei elektrosokk-terápiára küldték a tizenéves Lewis Alan Reedet, hogy azzal gyógyítsák ki homoszexuális hajlamából - a brutális kezelés súlyosan megváltoztatta Reed külvilághoz való viszonyát, gyakorlatilag minden együttérzési képesség megszűnt benne, világlátása töredezett lett, és rádöbbent arra is, hogy legalább nyolc személyisége van (a jegyzetfüzetében így írt erről: "Felébred az ember reggel, és azt gondolja: na vajon ma melyikük jön elő? Aztán kiderül, melyikük, és az ember elzavarja"). Mondhatni kézenfekvőnek tűnik, hogy a rock 'n' rollban talált menedéket: 12 évesen már saját dalokat ír, zenekart alapít, 15 évesen kiadja egy saját számát kislemezen, és mindezekkel kitartóan rémíti őseit. Lou bosszúja hosszú és botrányos: amikor egyetemistakorában megalapítja első zenekarát (LA and the Eldorados), folyamatosan provokálja az embereket öltözködésével, továbbá állatként viselkedik a koncerteken (annyira, hogy Pasha and the Prophets álnéven kell fellépniük) - pedig ő csak más akar lenni, mint a többiek.

lemez - PEARL JAM: BACKSPACER

 • Hó Márton
A grunge túlélői - ezzel a kötelező felütéssel indít majd' minden Pearl Jam-kritika nagyjából a 98-as Yield óta. Nem szeretnék vitába szállni e kijelentéssel, de tegyük azért hozzá: Eddie Vedder és zenekara már sokkal korábban (a Vs. és a Vitalogy lemezek idején) levetkőzte magáról a tipikus, mind a grunge stílusra, mind a Ten című klasszikus lemezükre jellemző vonásokat.

"Nem kellett bezáródnunk" - Beck Zoltán, Gradvolt Endre - 30Y

 • Hó Márton
A szombathelyi buszjáratról elnevezett 30Y pályafutása pedáns és példaértékű karriertörténet, a kétezres évek egyik legszebb pályájú felívelése hazai viszonylatban. Az énekes-gitáros Beck Zoltánnal és a szólógitáros Gradvolt Endrével a pécsi zenekar múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélgettünk. A 30Y következő koncertje a Magyar Narancs huszadik születésnapi buliján lesz, október 3-án a Dürer Kertben.

Sziget - "Ez a hit mindennél fontosabb" - Nicky Wire - Manic Street Preachers

 • Hó Márton
Elég régen vártunk erre a találkozásra, de megérte kibekkelni ezt a röpke 17 évet - a walesi zenekar ugyanis ismét ereje teljében van, így hát jó időben, egy nagyon erős új lemez (Journal For Plague Lovers) birtokában látogatott el a Sziget Nagyszínpadára. Az augusztus 15-i fellépés igazi együtténeklős, a szó jó értelmében vett stadionrock-atmoszférájú koncert volt bő egy és negyedórában, a legnagyobb slágerekkel a nyitó Motorcycle Emptinesstől az If You Tolerate This...-ig, és még az is belefért, hogy James Dean Bradfield egy szál akusztikus gitárral adja elő az Everlasting című dalt. Nicky Wire, a zenekar basszusgitárosa vidáman, fehér matrózegyenruhában mosolyogta és mozogta végig a koncertet, énekelte a szövegeket, a Faster című dalukat pedig így konferálta fel: "Apám három focistáért rajongott: Cruyffért, Peléért és Maradonáért. De legjobban Puskást szerette, mert neki lelke volt. Apám és Puskás emlékére szóljon most ez a szám." Vele beszélgettünk a koncert előtt.

Pop/rock - Britek minden mennyiségben

 • Hó Márton
Ha zenei téren anglománok vagyunk, idén több olyan találkozást is megvalósíthatunk majd a Szigeten, amelyért pár éve a fele királyságunkat is odaadtuk volna.

Lemez - Reménytelen vágyakozással - Doves: Kingdom Of Rust

 • Hó Márton
Van abban valami mintaszerű, ha valaki Manchesterben szocializálódik, a Hacienda klubban tölti kamaszkorát, és a középiskolai haverjaival kezd zenekarozni - a csillagok ilyen szerencsés együttállása mellett úgy tűnik, a jóisten se menti meg az embert (jelen esetben a basszusgitáros-énekes Jimi Goodwint) attól, hogy viszonylag hamar ismert és elismert előadó legyen.

"Valami abszolút felszabadultság" - Harcsa Veronika énekesnő

 • Hó Márton
Az Erik Sumo Bandben tűnt fel néhány éve a most 26 éves, sokoldalú énekesnő. Rengeteg kortárs produkció vendég énekese volt már, 2005-ben pedig megalapította saját zenekarát, a Harcsa Veronika Quartetet, amellyel már három, Japánban is népszerű, listavezető lemezt adott ki. Tavaly diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessztanszékén, legutóbb pedig Nicola Conte zenekarával lépett fel.

"Vadabb, őszintébb" - Karnics Zoltán, Jehan Paumero - Psycho Mutants

 • Hó Márton
A pécsi Psycho Mutants 2003-ban alakult, de a zenekar tagjai már évtizedes zenei múltat tudhatnak a hátuk mögött. A kezdeti években Psycho Mutants From The Planet Billy néven még rockabilly zenét játszottak - a név lerövidítése után nagyjából 2005 őszére találták meg mostani hangjukat, amelyet gyakran western swingként szoktak meghatározni. A Psycho Mutants márciusban francia turnét bonyolított le, ennek kapcsán beszélgettünk a zenekar énekes-gitárosával és tangóharmonikásával. A pécsi Psycho Mutants 2003-ban alakult, de a zenekar tagjai már évtizedes zenei múltat tudhatnak a hátuk mögött. A kezdeti években Psycho Mutants From The Planet Billy néven még rockabilly zenét játszottak - a név lerövidítése után nagyjából 2005 őszére találták meg mostani hangjukat, amelyet gyakran western swingként szoktak meghatározni. A Psycho Mutants márciusban francia turnét bonyolított le, ennek kapcsán beszélgettünk a zenekar énekes-gitárosával és tangóharmonikásával. A pécsi Psycho Mutants 2003-ban alakult, de a zenekar tagjai már évtizedes zenei múltat tudhatnak a hátuk mögött. A kezdeti években Psycho Mutants From The Planet Billy néven még rockabilly zenét játszottak - a név lerövidítése után nagyjából 2005 őszére találták meg mostani hangjukat, amelyet gyakran western swingként szoktak meghatározni. A Psycho Mutants márciusban francia turnét bonyolított le, ennek kapcsán beszélgettünk a zenekar énekes-gitárosával és tangóharmonikásával.

lemez - EMILÍANA TORRINI: ME AND ARMINI

 • Hó Márton
Az előremutató és sokszínű izlandi zenei színtérről már lelkendeztünk korábban a Narancs hasábjain - az elmúlt évek "zenei hurrikánjai" (Björk, Sigur Rós, Múm) mellett a kis sziget felől egy bágyadtan, kedvesen szemerkélő hóesés is siklott a kontinens, majd a világhírnév felé egy Emilíana Torrini nevű, magával ragadó énekesnő személyében. A Björkhöz hasonlóan bájos akcentusú, de sokkal visszafogottabb tünde eredetileg operaénekesnőnek készült, 17 évesen már hírnevet szerzett magának az izlandi Megasztárban, majd a kilencvenes években készült szólólemezeivel (főként a Love In The Time Of Science albummal) és a különböző kollaborációival lett ismert szélesebb körben (angyali hangja hallható Paul Oakenfold Hold Your Hand című számában, de a Thievery Corporation és a Gus Gus kollektíva lemezein is szerepelt, továbbá Kylie Minogue-nak is írt dalokat, például a Slow c.

Kövess minket: