Keresztury Tibor

  • Keresztury Tibor

Keresztury Tibor cikkei

Keresztury Tibor: Karácsonyi előzetes

  • Keresztury Tibor

Ünnepi Ásatásunkban Keresztury Tibor írását idézzük fel, amelyet 1996 karácsonyára írt a Magyar Narancsnak. Valamennyi olvasónknak boldog ünnepeket kívánunk!

Ott fent, az uborkafán. drMáriás az Esernyősben

  • Keresztury Tibor
Október 9-égi látható az Esernyős Galériában drMáriás Soros György és Orbán Viktor békét kötnek című kiállítása. A tárlatot Keresztury Tibor író nyitotta meg. Az alábbiakban a megnyitón mondott beszédét közöljük.

Kifutó széria

  • Keresztury Tibor
Ebben a szép és modern, minden igényt kielégítő intézményben, ahonnan egy kisimított sajtpapíron tudósításomat adom, egyenként rajzolva meg a betűket, mint elsőben, szépen dolgozz, ne pacázz, fiam, meghalni és meggyógyulni egyaránt öröm lehet. Adnak enni, törődnek veled, béke van és nyugalom: egész ritkán töri meg a csendet jajkiáltás, halálhörgés, siralom. Néha kitolnak egy lepedővel letakart testet zörgő kerekű ágyakon, de erre sem kapja fel a fejét senki – ágyszomszédja le sem teszi az újságot a kezéből, odapillant, azt mondja, hümm, megnyalja az ujját, lapoz.

Karácsonyi előzetes

  • Keresztury Tibor
Életemben legjobban egy biciklinek örültem. Ott állt a fa alatt, csillogott a fényben, kék volt és orosz. Moszkvából tolta Miskolcra egy angyal, részvéttel voltam, elfáradhatott.

Petri György halálára: A megváltó sehol

  • Keresztury Tibor
Ma lenne hetven éves a huszadik század második felének nagy magyar költője, a Kádár-rendszer engesztelhetetlen ellensége, Petri György. Emlékét az összegyűjtött verseiből kiadott kötet recenziójával és a halála alkalmából írott cikkünkkel idézzük most fel.

Kisdoktor a nagyvilágban

  • Keresztury Tibor
Három okból utaztam el Finnországba: hogy megvédjem egy csöppet megkésett disszertációmat, hogy egyszer az életben szaunázzak egy autentikus finn szaunában, a harmadik nem tartozik senkire. Mostani formámban feltétlenül eredménynek számít, hogy a háromból egy sikerült.

Bajnok lett a Stuttgart: Fauefbé forever

  • Keresztury Tibor
Csak az a baj, mondtam futballista fiaimnak, amikor bő egy éve kitoltuk Stuttgartba a szekeret, hogy nincs ezeknek komoly csapatuk. Mennyivel másabb lenne Bajnokok Ligája meccsekre járni Münchenben, teszem azt, ha már átmenetileg külföldön vagyunk. Nyugodjál meg, fater, nézzél utána, veregette meg a kisebbik a vállam, mielőtt nyilatkozol: hét országból tíz válogatott van a Vfb keretében, bocs.

Keresztury Tibor: Zártkörű fogadás

  • Keresztury Tibor
Száz az egyhez, ismételgette magában várakozás közben, száz az egyhez, hogy rég kilehelte a lelkét az öreg, meglehet évekkel ezelőtt, nem lennék meglepve, nem - s ebbéli meggyőződésében egyre jobban felhúzta magát a műhely bejárati ajtajával szemben, a gesztenyefa alatt idegileg.

Hogy örüljön Ibi (A debreceni változat)

  • Keresztury Tibor
Azt nem mondom, hogy Debrecenben bárki meglepődött volna, amikor egy nyolcadikos formájú kisgyerek lett az MDF Hajdú-Bihar megyei elnöke, hisz a város folyamatosan gondoskodik róla, hogy lakói már semmin ne lepődjenek meg - a nagy ívű ötletek errefelé kifogyhatatlanok.

Kövess minket: