Kovácsy Tibor

  • Kovácsy Tibor

Kovácsy Tibor cikkei

„Visszavenni a demokráciát”

  • Kovácsy Tibor
Az értelmiségi gyökerű McDonald’s-romboló juhtenyésztő és parasztaktivista hatodik éve képviseli az Európai Parlamentben a francia környezetvédő mozgalmakat. Könyve – egy multiellenes leleplezésgyűjtemény – magyarországi megjelenése alkalmából járt Budapesten.

„Minden a hadsereg”

  • Kovácsy Tibor
A szovjet tábor összeomlása valósággal maga alá temette Kubát. De a Castro-rendszer nem omlott össze, az elmúlt hónapokban pedig lassú közeledési, békülési folyamat indult el az Egyesült Államokkal. Ennek kilátásairól kérdeztük az újságíró-diplomatát.

„Nem tudom, mi vár rám”

  • Kovácsy Tibor
A térben és időben is rendkívül tágas Én vétkem már az ötödik magyarul megjelenő regénye a szerzőnek, aki a katalán függetlenség egyik legismertebb és legaktívabb propagátora.

Zanussi:„Az ördög láthatatlan”

  • Kovácsy Tibor
A világhírű lengyel rendező Idegen test című új filmjének vetítése miatt járt Budapesten. Mi azonban nem erről, hanem általánosabb kérdésekről akartuk tudni a véleményét.

„Fordítottak a helyzeten”

  • Kovácsy Tibor
A Kigaliban felállított Népirtás Kutatása és Dokumentálása Központ főigazgatója a több mint nyolcszázezer áldozatot követelő ­ruandai tömegmészárlás huszadik évfordulója alkalmából volt a Közép-európai Egyetem vendége. Nem a népirtásról, hanem az odáig vezető útról kérdeztük.

„Idegen tőlünk a fúzió”

  • Kovácsy Tibor
Attól lehetett tartani, hogy a Roma Sátorral összevont néhai Világzenei Nagyszínpad, vagyis mai nevén – tán a lapunkbéli rovat előtti főhajtásként – a Világfalu Színpad együttesen sem darabszámra, sem változatosságban nem hozza majd azt a színvonalat, amelyet annak idején külön-külön, a maguk módján mutattak legjobb pillanataikban. De már a külsőségek is a fanyalgás ellen hatottak: először is a színpad előtti dühöngőt kétméteres padlólapokkal fedték le a kis sárcsináló műanyag ötszögek helyett. Másodszor pedig kifejezetten jól nézett ki a sátor nyitott oldalának játékos-íveléses vonalaival.

„Kitáncoltatni a mérget”

  • Kovácsy Tibor
A délolasz együttes a világzene fogalma alá sorolható zenekarokon belül azok közé tartozik, amelyek egy kultúra tiszta, hamisítatlan zenéjét játsszák, szinte észrevétlenül igazodva a mai koncert­elvárásokhoz is. Fellépésük előtt az együttes vezetőjét, Mauro Durantét kérdeztük.

Van, ami rock and roll

  • Kovácsy Tibor
A Világfalu színpadon nem lesznek itt a visszatérő, esetenként lassan már unalmassá váló nagy sztárok sem a Balkánról, sem távolabbi földrészekről. Jön viszont jó néhány, előttünk eddig ismeretlen – de nem feltétlenül kezdő zenész, együttes. Néhányukat biztosan érdemes megismernünk.

„Egyértelmű társadalmi konszenzus” - Urmas Paet észt külügyminiszter

  • Kovácsy Tibor
A magyar kormány minapi bejelentése szerint a külkapcsolati hálózat korszerűsítése érdekében bezárják a ciprusi és az észtországi nagykövetséget, és helyettük az új évtől Ecuadorban, illetve Mongóliában nyitnak új diplomáciai képviseletet. Az észt külügy-, korábban kulturális miniszter válaszolt kérdéseinkre.

Kövess minket: