Kránicz Dorottya

  • Kránicz Dorottya

Kránicz Dorottya cikkei

Avatar a háztetőn

  • Kránicz Dorottya

A virtuális valóságban zajló terápiás ülések ugyanolyan hatékonyak lehetnek a mentális betegségek kezelésében, mint a hagyományos pszichoterápiás módszerek. Egy magyar kutatásban a szkizofréniával élők felépülését segítik a virtuális térben, de a testképzavarokat és a poszttraumás stresszt is kezelik már VR alapú terápiákkal.

A hőhullámok meglovagolása

  • Kránicz Dorottya

Az elmúlt években egyre több olyan termék jelent meg, amelyek a változó korú nők problémáit, ezek közül is elsősorban a menopauza tüneteit hivatottak orvosolni. A korábban „láthatatlan” korosztály mostanra a marketingkampányok egyik kedvenc célpontja lett.

Együtt vagy egyedül?

  • Kránicz Dorottya

A szülés utáni depresszió még mindig tabutémának számít Magyarországon, pedig több helyen is eredményesen foglalkoznak a gyógyításával. A betegség az édesanyák 10–15 százalékát érinti, a koronavírus okozta stressz pedig csak tovább fokozhatja a kockázatát.

Lányok a radar alatt

  • Kránicz Dorottya
Sokáig úgy gondolták, hogy a nők körében elenyésző az autizmus spektrum zavar előfordulása, mára azonban kiderült, hogy részben a férfiakra szabott diagnosztikai eszközök, részben jó „rejtőzködő képességük” miatt maradnak láthatatlanok az autista nők.

Nem csendőrök

  • Kránicz Dorottya
A szoptatással foglalkozó szakértők szerint a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottságnak legfeljebb a neve cseng kellemetlenül. Az állami intézmények nagyon sokat tehetnek a szoptató anyákért, és a statisztikák alapján erre nagy szükség is van.

Végkimerülésig

  • Kránicz Dorottya
Még soha nem volt olyan nagy szükség fizetett gondozókra, mint a koronavírus-járvány idején, ám a magas kockázat miatt sok professzionális segítő épp ebben az időszakban veszítette/hagyta el a munkáját.

Az utolsó retró

  • Kránicz Dorottya
Bár a koronavírus az egész filmipart megbénította, a biztonságos vetítést kínáló Balaton-parti kertmozisok életük egyik legjobb szezonjában bíztak. De hiába nyaral idén a fél ország a Balatonnál, a kertmozik üresen maradtak.

Kiszolgáltatott szemtanúk

  • Kránicz Dorottya
A gyerekek tanúvallomását gyakran bélyegzik megbízhatatlannak, pedig ha a megfelelő technikákkal hallgatják meg őket, még a felnőtteknél is hitelesebbek lehetnek.

Gézengúz vagy géniusz: neveljünk-e zsenit?

  • Kránicz Dorottya

Miközben egyre több a fejlesztőprogram és játék, sok szakértő érvel amellett, hogy a túlzásba vitt fejlesztéssel túlterheljük a gyerekeket. Persze más a helyzet, ha valaki zseninek születik.

Kövess minket: