Nők problémás alkoholfogyasztása

Félig üres, félig teli

Lélek

Egyre többet isznak a nők, de a legnagyobb probléma mégsem a mérték, hanem az ivás motivációja. A hatvanas évek nyugtatókultusza után most anyukáknak marketingelt borokkal kontrollálnák és „kezelnék” a nőket, miközben a túlzott alkoholfogyasztás pusztítóbb lehet a nők testére, mint a férfiakéra.

Amikor Ann Dowsett Johnston egy átlagos munkanapon hazaért az irodából, tudva, hogy a kimerítő munkaidő után még többórányi munka – főzés, takarítás és a gyerekek körüli gondoskodás – vár rá, általában azzal gyűjtött erőt a következő műszakhoz, hogy töltött magának egy pohár bort. Egyik este aztán a férje megjegyezte, hogy a borosüveget előbb vette elő, mint hogy levette volna a kabátját. Amikor realizálta, hogy problémái vannak az alkoholfogyasztással, Dowsett Johnston nem csak a saját életét változtatta meg: 2013-ban megírta a Drink: The Intimate Relationship Between ­Women and Alcohol című könyvet, és átképezte magát pszichoterapeutává, hogy hasonló problémákkal küzdő más nőknek is segíthessen. Ahogyan a kötetben rámutat, a legtöbb magasan képzett, jó osztályhelyzetű nő számára, aki rengeteg különböző társadalmi elvárás között őrlődik, az alkohol menekülési útvonal – egy lehetőség, hogy könnyen és gyorsan csökkentse a mindennapos szorongásokat.

Dowsett Johnston megállapítását évekkel később tudományos kísérletek is alátámasztották. Julie Patock-Peckham 2022-es kutatása (lásd keretes anyagunkat) is megerősítette, hogy míg a férfiak főleg pozitív érzéseik fokozásának céljából isznak, a nők inkább a negatív érzéseiket és a szorongásaikat próbálják tompítani az alkohollal.

Az elmúlt években drasztikusan emelkedett a nők alkoholfogyasztásának mértéke. Sok kutatás szerint zárul a nemek közötti olló az alkoholhoz köthető kórházi felvételek és halálozás terén. Egy friss vizsgálat szerint 1999 és 2017 között 85 százalékkal emelkedett a nők körében az alkoholhoz köthető halálesetek száma, és míg az 1900-as évek elején született férfiak még háromszor nagyobb valószínűséggel váltak problémás alkoholfogyasztóvá, mint a nők, napjainkra ez a különbség szinte teljesen elmosódott.

Egy pohár megküzdés

Bár az aktuálisan használt diagnosztikai kritériumrendszer (DSM-5) ugyanazt a tünetszámalapú módszert használja a nők és a férfiak alkoholbetegségének vizsgálatára, a tünetek jellegében és eloszlásában is vannak nemi eltérések. Kapitány-Fövény Máté szenvedélybetegekre specializálódott klinikai szakpszichológus kiemeli, hogy bizonyos kutatási eredmények szerint például a nők kisebb valószínűséggel mutatnak megvonási tüneteket, illetve kevésbé jellemző rájuk a kontrollvesztés. Az alkoholhasználati zavarhoz társuló egyéb mentális zavarok mintázata is eltér: a női páciensek körében tipikusabb például az obszesszív-kompulzív zavar és a borderline személyiségzavar.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk