Nőgyógyászati rendelés hajléktalan nőknek

Szégyen nélkül

Riport

Miközben a hajléktalan nők körében kifejezetten gyakoriak a nőgyógyászati problémák, az állami ellátáshoz való hozzáférésük finoman szólva is nehezített. A tavaly október óta működő traumatudatos nőgyógyászati rendelőben az egyszeri ellátásokon túl tartós segítséget és sokszor lelki támaszt is nyújtanak a nehéz helyzetű nőknek.

Két nagy méretű vaskapun és több ajtón is át kell haladni annak, aki a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) Dózsa György úti épületének oldalsó bejáratánál megnyomja a „Nőgyógyászat” feliratú kapucsengőt. Valamivel szövevényesebb út, mint amilyenen általában egy nőgyógyászati rendelőbe érkezünk, de nem is szokványos rendelőről van szó. Az ott dolgozók szerint ez a séta jó lehetőség arra, hogy a rendelőbe lépés előtt oldódjon kissé a feszültség azokban a hajléktalan élethelyzetű vagy lakhatási szegénységben élő nőkben, akik akár évek óta nem jártak nőgyógyásznál.

Az előjegyzésre érkező klienseket szociális munkás kíséri át az említett kapukon és ajtókon, hogy aztán az épületbe érve egy nagy méretű freskó is bátorítsa őket: Molnár Dorina dekorációs festő Szőllősy Kálmán Körtánc című nevezetes fotója alapján készített parafrázisán összekapaszkodó nők táncolnak mezítláb a mezőn, némileg a szocialista realizmus esztétikáját megidézve, ami elmondható az alagsori rendelőnek otthont adó épületről is. A rendelő előteréből nyílik a mosdó, amelyben egy vécé és egy üvegfalú zuhanyzó áll. Az állami kórházak mosdóinak színvonalát túlszárnyaló helyiség bármelyik jól menő magánkórházban megállná a helyét – ez egyébként nem véletlen, a rendelőt kialakító építész több magánkórháznak dolgozott már.

A BMSZKI traumatudatos szemléletű nőgyógyászati rendelője a Budapest Bike Maffia (BBM) adománygyűjtő kampányának segítségével kezdte meg a működését 2022 októberében. Egyelőre havi két (hamarosan már három) rendelési napot tartanak, kéthetente péntekenként várják a pácienseket. Hosszú távon mindenképpen szeretnének legalább heti egy rendelést tartani, ez eddig a megfelelő szakemberek hiánya miatt ütközött akadályba. Jelenleg egy magánkórházból érkező nőgyógyász, dr. Héra Anna viszi a rendeléseket Clease Piroska egészségügyi asszisztens segítségével, de már szerződést kötöttek egy újabb szülész-nőgyógyász szakorvossal, aki önkéntesként további havi egy rendelési napot vállal. A hagyományos nőgyógyászati rendelőktől eltérően itt két szociális munkás is jelen van, hogy az ellátás ne csak egyszeri orvosi vizit legyen, hanem az esetleges problémák teljes megoldódásáig végigkísérjék a klienseket – akár egészen az állami egészségügyig, és akár társuló egészségügyi gondokhoz is segítséget nyújtva. Férfi nem léphet be a rendelőbe; ez a fontos alapszabály garantálja a biztonságos teret azoknak a nőknek, akik jó eséllyel a bántalmazás több formáját is megtapasztalták már életük során.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk