Miklósi Gábor

 • Miklósi Gábor

Miklósi Gábor cikkei

Törvényszerűség - A Tilos Rádió és az ORTT

 • Miklósi Gábor
Amióta létezik az ORTT, most először nem hosszabbított meg automatikusan egy műsorszórási engedélyt: a Tilos Rádióét. A médiahatóság olyan közösségi adót büntetett, amely mögött sem politikai párt, sem gazdasági érdekcsoport nem áll. A döntés jogszerűségéhez nem fér kétség, ám fairnek roppant nehéz tekinteni.

Demokratikus pofon - A guantánamói fordulat

 • Miklósi Gábor
A Guantánamón őrzött külföldi állampolgároknak jogukban áll a fogva tartásuk ellen polgári bíróságon eljárást indítani - mondta ki csütörtökön az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága. A határozatot az alkotmánybíróságként is funkcionáló testület 5:4 szavazataránynyal hozta. A Bush-adminisztráció eddigi legnagyobb pofonját kapta.

Tisztújítás után az SZDSZ - A hiteles cipő

 • Miklósi Gábor
A szabad demokraták tisztújító küldöttgyűlése a lehető legkisebb különbséggel elnökké választotta Fodor Gábort. A meccs ezzel együtt nincs még lejátszva: az új ügyvivő testületben a legoptimistább értékelés szerint is patthelyzet alakult ki, míg a frakcióban az új elnök hívei egyértelműen kisebbségben vannak.

"A szabályoknak megfelelek" - Baka András, a köztársasági elnök főbírójelöltje

 • Miklósi Gábor
A független szakmai körökben meglehetősen sokat kritizált igazságszolgáltatás élére Sólyom László külső embert, a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság korábbi magyar bíróját jelölte. Baka Andrást főbírói terveiről és nemrég lezárult strasbourgi munkájáról kérdeztük. Jelölésének körülményeivel külön cikkben foglalkozunk a 17. oldalon.

Az SZDSZ kilépett a koalícióból - Ugrás a kismedencébe

 • Miklósi Gábor
Az SZDSZ vasárnapi küldöttgyűlése a koalíciós szerződés felmondásával a papírformát hozta. A küldöttek némi ízelítőt kaptak a júniusi elnökválasztás küzdelmeiből is. Ám az igazán fontos kérdésről továbbra sem esett szó.

Küldöttgyűlés előtt az SZDSZ - Kovács Pisti és Paprika Jancsi együtt mennek a bálba

 • Miklósi Gábor
Legitimációs válság, koalíciós szakítás, politikai vákuum, súlyos népszerűtlenség: a rendszerváltás meghatározó pártja a túlélésért küzd, ám energiáinak javát a személyi kérdések kötik le. A kormányfő diktátumára csak a koalíció elhagyása lehetett az ésszerű válaszlépés, a kényszerpálya következő szakaszai viszont egyelőre még a ködbe vesznek.

Alternatív zsidó mozgalmak - Önépítkezés

 • Miklósi Gábor
Elég a szorongásból, zsidónak lenni igenis vidám dolog - mondja az urbánus zsidók új generációja. A nemzedékváltás, az életmód változása, az új közösségi formák terjedése nemcsak a diskurzust változtatta meg, de a zsidó közélet és intézményrendszer megújulása iránti igényt is felerősítette.

Brit múzeumok - Jason a piszoár előtt

 • Miklósi Gábor
A brit kulturális kormányzat az ezredforduló táján döntött a múzeumpolitika gyökeres megújításáról. Az új cél a múzeumok megnyitása volt, hogy azok ne csak a művelt elitközönséget, hanem valamennyi társadalmi osztályt szolgálják. A paradigmaváltás eredményei ma már össztársadalmi szinten is érzékelhetők.

Ki viszi a mozipénzt? - Aggyá'!

 • Miklósi Gábor
A szakma a struktúra alapjait jónak tartja, ugyanakkor mélyreható, koncepcionális változásokat sürget - tavasszal lesz négyéves a filmtörvény. A filmszemle lendületében a mára beüzemelt támogatási rendszer tapasztalatait és a hazai filmkészítés kilátásait próbáltuk számba venni.

Az Európai Emberi Jogi Bíróság ítélete a szegregált oktatásról - Az ostravai tizennyolcak

 • Miklósi Gábor
"A romák legyőzték a cseh államot" - így tudósított az egyik cseh lap arról a tavaly novemberi strasbourgi ítéletről, amely faji alapú oktatási diszkriminációnak nyilvánította, hogy 1999-ben 18 ostravai gyereket kisegítő iskolába irányítottak. Az Európai Emberi Jogi Bíróság korszakos döntésének Magyarországra nézve is lehetnek következményei.

Kövess minket: