Para-Kovács Imre

 • Para-Kovács Imre

Para-Kovács Imre cikkei

Rádiócsönd - Artner Iván halálára

 • Para-Kovács Imre
Artner Iván a Marsra készült, és - bár az esélyek ellene szóltak - nem adta fel sohasem. Nem volt egy feladós típus, legfeljebb nem hozta szóba a dolgot, nem beszélt róla, ami a legkevésbé sem volt feltűnő, mivel kevesekkel volt hajlandó szót váltani egyáltalán, és még kevesebbekkel értekezett lényeges kérdésekről - elenyészően kevesekkel önmagáról.

Officeworld 2002: Egy szoba, hal

 • Para-Kovács Imre
A Dorottya Udvar tiszta vizű és kihasználatlan medencéje mellett állok, és arra biztatom a komplexum őrzésével megbízott fiatalembert, hogy tenyésszen pisztrángot, mert a körülmények ideálisak. A gyakorlat nem hiányzik, hiszen Irén nevű pontyát hosszú ideig nevelte a mesterséges tóban, mielőtt összeboronálta volna egy adag majonézes krumplival.

Miskolc: Hajrá, Diósgyőr! Hajrá, miskolciak!

 • Para-Kovács Imre
Mivel a tények nem igazolják, hogy Miskolc az ufók által legszívesebben látogatott város az európai régióban, kénytelen vagyok arra gondolni, hogy a legutóbbi rovancsolásnál hiányzó, mintegy 50 000 ember egész egyszerűen lelépett a városból, még az operafesztivál sem bírta maradásra őket. Ezzel a húzással Miskolc a harmadik helyre szorult vissza népességét tekintve a legnagyobb városok közötti versenyben Budapest és Debrecen mögött.

Világnap: Állatok a Megyeri úton

 • Para-Kovács Imre
Az emberiség jó tempóérzékkel kitalálta, hogy legyen az állatoknak világnapja, amikor megszabadulhatunk bűntudatunktól, és megmutathatjuk, milyen jó fejek vagyunk. Az állatok erről persze mit sem tudnak, de mindegy is: ők már elég régen elfogadtak minket olyannak, amilyenek vagyunk, legfeljebb kihalnak, szenvednek, vagy beköltöznek a föld alá.

Agárd, 40 fok, ősz: Pálinkát láttam

 • Para-Kovács Imre
Régi vesszőparipám a kulturált pálinkafogyasztás, minek érdekében rengeteg felvilágosító munkát végeztem annak idején, de most megoldódni látszik a probléma, mivel Agárd határában hamarosan beindul az ország egyik (ha nem a) legmodernebb pálinkafőzdéje, ahol még absztinensnek lenni is öröm, meg egyébként is tervezem egy ideje, hogy ellátogatok a forráshoz. Ha van pedofil a családjukban, kérdezzék meg tőle, mit érez a játszótéren.

Legyezők Tétényben: Az ártatlanság kora

 • Para-Kovács Imre
Különös, hogy a legyező kiment a divatból, miközben a meleg nem. Anélkül tűnt el a süllyesztőben, hogy okafogyottá vált volna, bár bizonyos jelek már a XIX. század végétől arra mutattak, hogy az eszköz hanyatlik. A legyezővel persze kipusztult a legyezőnyelv is, ami megint csak érdekes, mivel a zsebkendőnyelv úgy vette fel a néhai nevet, hogy a zsebkendő közben maradt.

Kaktuszkiállítás: Tüske vár

 • Para-Kovács Imre
A kaktusz a növényvilág húsvéti nyula. Vásárok és kiállítások alkalmával az utcák szorgos népe félhülyére vásárolja magát (milyen aranyos, és csak kétszáz forint!), aztán néhány hónap múlva a kaktusz vagy pozsgás elpusztul, mert bár valóban igénytelen növény, igénytelensége azonban speciális, ellentétben például a könnyező pálmával, ami direkt szereti, ha rosszul bánnak vele, a nevéből is világos mazochista hajlamai miatt. Mindezek mellett mégis nehéz ellenállni a végtelenül változatos formáknak és a valóban kedvező árnak.

Az erő vele volt: Kótai Mihály első címmérkőzése

 • Para-Kovács Imre
Belépek az Elektromos Népfürdő utcai csarnokába, és minden átmenet nélkül egy Mándy-novellában találom magam. Mert azt még önök sem képzelhetik, hogy 2002-ben van Budapesten olyan hely, ahol egy szurkoló azt kiabálja: Nem a barátnőd, ne simogasd!, miközben gyerekek műanyag székeken ücsörögnek, és komplett családok veszik a bátorságot, hogy ellátogassanak egy sportrendezvényre. Nos, ilyen az irodalmon kívül csak professzionális ökölvívógálán lehetséges.

Múzeumok Majálisa: Szabadtéri múlt

 • Para-Kovács Imre
A Méhek nevű formáció, melynek tagjai fekete-narancs csíkos ruhát viselnek és vicces kiegészítőket, tulajdonképpen egészen jó addig a pillanatig, míg látványelemként oldják a Múzeumkert homogén búcsújellegét, de amikor ütni kezdik kis dobjaikat, valamint ritmikusan beszélnek hozzá, nos, akkor meginog a ruhatervezői felépítmény. De nem ez volt a fő attrakció a Múzeumok Majálisán.

Neoparaszt agyagnyúl (Hegyhátszentjakab és környéke)

 • Para-Kovács Imre
Az Õrséget nem kell különösebben bemutatni - még nekem sem, pedig először járok itt, de szinte ismerősként nézegetem, mivel egy időben kifejezetten sikk volt erre nyaralni, mintegy kacérkodva az osztrák határ közelségével, ahonnan már érezni lehetett a alpesi tehenek illatát, de még forintért lehetett fröccsözni. Ráadásul mindenki megírta, hogy itt nyaralt, dicsérve a magyar táj szépségét, ami tényleg létező adottság, de azért nem egy nagy durranás, mindössze arról van szó, hogy hagyták a fákat, hogy kinőjenek a földből, és ugyanezt tették a többi zöld izével, így aztán percekig lehet autózni anélkül, hogy jelentősebb műanyag-feldolgozó üzemre bukkannánk, ami valóban nagyszerű.

Kövess minket: