Rácz Judit

  • Rácz Judit

Rácz Judit cikkei

„Szabadulni akarok”

A száz éve született Ligeti György életművének kutatóját, Kerékfy Márton zenetörténészt a zeneszerző pályájáról, fontosabb műveiről és az emlékezetéről is kérdeztük.

„Hallani tanítom az embereket”

Földes Imre, a Zeneakadémia nyugalmazott tanára több ezer előadás után, 89 évesen is nem szűnő lelkesedéssel hirdeti a szépséget, és nem csak a zenéét. Boldogan drukkol a kortárs zeneszerzőknek, az ítélkezést másra hagyja. Büszke a honlapjára, amelyen hozzáférhető az életműve.

„Ami a zenében új”

A Klangforum Wien újzenei együttes április 6-án, Eötvös Péter vezényletével teljes Ligeti-programot játszik a Müpában. A Peter Paul Kainrath intendánssal készült interjúnkban a kortárs zenei szcénáról, az együttes feladatairól, a művek kiválasztásáról is szó esett.

„Én Brünnhilde vagyok”

Idén újra hallhatjuk Brünnhildeként a Budapesti Wagner-napokon a svéd Iréne Theorint, aki épp Az istenek alkonya előadásának napján lesz 60 éves. Vidéki lánynak mondja magát, de bejárta a világ szinte összes nagy színpadát.

„Néha jó hallgatni”

Hetvenhat évesen is sokfelé és sokféle programot vezényel, de Händelt és Vivaldit például sosem. Budapestre Beethoven Missa Solemnisét hozta el az együtteseivel. Régi- és kortárs zenéről, az énekesek kiválasztásáról és az élet fontos dolgairól beszélgettünk vele, de szóba került a biciklizés is.

A feneketlen kút

Bartók Béla hagyatékának precíz feldolgozásával nemcsak a géniusznak, de a saját önbecsülésének is tartozik a nemzet. Mi mindenre terjed ki ez a bonyolult filológiai munka, kik végzik és hogyan, és mit láthat ebből a közönség?

Kövess minket: