Rácz Judit

  • Rácz Judit

Rácz Judit cikkei

„Nagyon hangosak”

  • Rácz Judit
Együttesével, a Gurdjieff Ensemble-lal az autentikus örmény zenét éleszti újjá. Az örmény nép­irtásról visszafogottan, de egy­értelműen nyilatkozik, s a mai Törökországban található ősi örmény területekre nem látogathat vissza. Sajátos hangvételű zenéjére az ECM is felfigyelt. Levon Eskeniannal beszélgettünk.

„Nagyot lendítene rajta egy megrendelés”  

  • Rácz Judit
Több mint hatvan színdarabhoz komponált zenét, de nemrég már a saját darabját mutatta be, és most komponálja első operáját is Márai Sándor egyik könyvéből – ezekről kérdeztük Dobri Dániel zeneszerzőt.

„Az emberi élet bizonyítéka”

  • Rácz Judit
Fiatalkorától kezdve elkötelezett dalénekes, és évtizedek óta tanítja is a dalirodalmat. Alapítványával, a Hampsonggal hatalmas anyagot szolgáltat az érdeklődőknek. Ezerhez közelít az általa énekelt és tanított dalok száma, az operában pedig a hangfajához illő, komplex rosszfiú-szerepeket szereti. Thomas Hampsont kérdeztük.

A kottában a helye

  • Rácz Judit

A női zeneszerzőkről szólva a teljesítményük mellé ma még gyakran odateszik, hogy nő – beleértve, ha nem is mindig kimondva, hogy „noha”, „pedig”, „bár”. A zeneszerzés alkotó tevékenység, s a nők feltűnése ebben sokak számára még mindig különleges.

„Bármit is mondanak a puristák”

  • Rácz Judit
Nem bánná, ha örökké élne, annyi érdekeset talál az életben Joshua Bell hegedűművész, karmester. A jó dolgoknak nem tud és nem is akar ellenállni. Otthon érzi magát Magyarországon, e vonzalom pedig Starker Jánossal és Kocsis Zoltánnal kezdődött.

„Holliger kinyitott egy ajtót”

  • Rácz Judit
Öntörvényű művész, a maga útját járja. Koncertjein mezítláb játszik, mert úgy találja kényelmesnek. Patricia Kopacsinszkaja hegedűművésszel beszélgettünk.

„Mindig mást szállított”

  • Rácz Judit

Ötven éve halt meg Igor Stravinsky. De írhatnánk Sztravinszkijt is, több arca volt, megnéztünk néhányat ezek közül. Volt közöttük nemigen ismert, sőt egyenesen kellemetlen is.

Odaillő átvezetés

  • Rácz Judit

Az improvizáció, mint a neve is mutatja, előre nem látott, váratlan jelenséget jelöl: a zenében a helyben kitalált és egyidejűleg el is játszott dallamokat. Vajon ma – ha éppen nem dzsesszkoncerten ül – hányszor van része ilyesmiben a koncertlátogatónak?

„Kicsi lett a világ”

  • Rácz Judit

Keresett előadó, elsősorban kottahű, mégis lendületes, energikus előadását dicsérik a kritikusok. A fiatal művésszel a hegedűs múltjáról, a feltöltődés szükségességéről és a hazaköltözéséről beszélgettünk.

Kövess minket: