Turcsányi Sándor

  • Turcsányi Sándor

    Újságíró, lapszerkesztő.

Turcsányi Sándor cikkei

A mai "skandináv krimik" felmenői - Maj Sjöwall és Per Wahlöö

Lehet ugyan kárhoztatni a mindenkori magyar könyvkiadást, hogy csak három regényüket adta ki, valójában az a csoda, hogy egyáltalán a látókörébe került a svéd szerzőpáros - talán azért, mert marxistának vallották magukat? Vagy mert regényeik oly kérlelhetetlenül bírálták a svéd társadalmi viszonyokat, állami berendezkedést? Mert azt mégsem hihetjük, hogy a szocialista könyvkiadás ne tudta volna kivonni magát egy kétségtelen világsiker hatásai alól...

"A szocializmus realistája"

Kiadói szerkesztőként, bohemistaként, a magyar irodalmi élet kelet-európai szakértőjeként közvetlen közelről volt módja követni Bohumil Hrabal pályáját, magyarországi ismertségét, hovatovább kultuszát. Kérdeztük Menzelről, sörről és kolbászkákról is.

Oda az igazság – Jancsó Miklós (1921-2014)

A magyar filmgyártás valószínűleg legismertebb és legelismertebb, rendkívüli termékenységű alkotója és/vagy mindenkor össztársadalmi problémahalmaz, az örök botránykő - alább a magyar élet vitathatatlan óriásáról próbálunk meg pár egyszerű vonással portrét készíteni.

Gyere, ülj, kedves!

A rendszerváltozás utáni időszak legsűrűbb öt napját tudja maga mögött a Cseh Köztársaság. Hétfő estére, hinnénk, túljutottak mindenen: a miniszterelnök épp most nyújtotta be lemondását az elnöknek, aki persze megkérte, hogy maradjon hivatalában ügyvezetőként, míg utódja meg nem alakítja kormányát. A történelem ismét burleszknek álcázza magát Csehországban.

Folytatása következik...

Még az első forduló előtti kampányidőszakban járta egy elég gagyi vicc Csehországban, ami az amerikai elnökválasztással hasonlította össze a hazait, mondván, ott aztán van kenyai, olasz, norvég vagy épp mormon jelölt is, de az mind semmi, mert a cseheknek jutott zsidó, svájci, japán, de még egy avatar is.

Ne hagyd magad!

Most azt mondjuk, hogy ez volt a legklasszabb olimpia, amit valaha láttunk, de most túlhevültek vagyunk, még az elvonási tüneteink is csak ritkásan jelentkeznek. Majd hetek múlva, kijózanodván belátjuk, hogy tényleg ez volt a csúcsok csúcsa, s nem is csak azért, mert mi - a magyarok - olyan jól szerepeltünk, hanem mindenért. Csak egy baja volt: ahogy elkezdődött, már véget is ért.

Kövess minket: