Szlovákia: merénylet a miniszterelnök ellen

Lövés a lőporos hordón

Külpol

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Pünkösdi lapzártánk délutánján az utolsó hír a szlovák fővárosból az, hogy Zuzana Čaputová államfő bejelentette, „egyes pártvezetők nyilatkozatai miatt” elmarad a parlamenti pártok keddre tervezett találkozója. A találkozót a posztját már csak pár hétig, június közepéig betöltő Čaputová és megválasztott utóda, a Robert Ficóval koalícióban kormányzó Hlas (Hang – Szociáldemokrácia) nevű párt vezetője kezdeményezte, s az lett volna a célja, hogy a népképviselet, a politikai osztály valamiféle egységet mutasson a megrendült ország felé – ha mégoly látszólagosat is. Hogy a bajban nincs széthúzás. Nem jött össze, nem mutat, s erre sajna fogadni is lehetett volna. Nem csupán a szerda délutáni sokk hatása alatt fokozottan kiéleződő politikai ellentétek miatt – már a merénylet előzményei is ebbe az irányba mutattak.

A lövés előtti zaj

Tavaly szeptember végén Robert Fico pártja, a Smer (Irány – Szociáldemokrácia) meggyőző fölénnyel, ha nem is abszolút többséggel, de döntő kormányalakítási potenciálhoz jutva nyerte az előrehozott parlamenti választásokat. Fico visszatérhetett, s negyedszer is kormányt alakíthatott. Nagyratörő tervekkel látott új tennivalói után, ám a kommunikációján szemernyit nem változtatott a tény, hogy immár ő vezeti az országot. A Smer és koalíciós partnerei, az említett másik „szociáldemokraták” mellett az ultranacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) ugyanazt a nótát fújta, ha lehet, még a kampányidőszaknál is hangosabban. Röviden ezt úgy lehet összefoglalni, hogy aki nincs velünk, az hazaáruló. A hazaárulón volt a hangsúly, a sorosista, brüsszelita jelzőket csak azért fűzték hozzá, mert ezt a dumát valami tanfolyamon verhették beléjük, ahol szó szerinti volt a számonkérés. Az ellenzék mocskolásának hangernyője alatt a kormány élénken hozzálátott a tisztogatáshoz.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!