Porcelán Hitler, szado-mazo Jézus – 10 vadítóan ízléstelen ajándéktárgy

  • G. A.
  • 2014. február 11.

Szex

A történelmi tragédiák, a szentnek tartott ikonok és események a brutális ízléstelenségek kapuját is rendre szélesre tárják. 10 elbűvölő példa az ajándéktárgybizniszből.

1. Porcelánnácik

false

A Harmadik Birodalom a mai napig az ízléstelenségipar egyik legfőbb ihletője, s ez talán már örökre így marad. Obszcén nácis tárgyakkal az egész listát feltölthettük volna – alighanem már az is sokat elmond, hogy a magyar bolhapiacon kézbe vett Führerbeer vagy a prágai hóhér, Reinhard Heydrich szexis lezserséggel ücsörgő játékfigurája végül nem juthatott fel erre a toplistára, pedig sokáig mindkettő komolyan versenyben volt. De mint azt tudjuk, mindig az eredeti az igazi, így a náci pálmát ezek a 30-as években legyártott, igényesen kifestett kis figurák viszik (bónuszpont járt ráadásul azért, mert a fenti csoportkompozíción még Il Duce Benito is ott feszít!), amelyek bizonyára minden rendes Bürger und Bauer otthonában megtalálhatók voltak, valahol a Lederhosen megóvására szolgáló biedermeier szekrényke és az őzikés nippek közvetlen közelében.

2. Haláltáboros iPhone-tok

false

Kétségtelen csúcsmodell: a birkenaui halálkapu egész napos csodálata talán még Hannibal Lecter gyomrát is megfeküdné.

3. Rabszolga babák Tarantinótól

false

Tarantino westernfilmjét, a Django elszabadult, ahogy az ilyenkor szokás, számos akciófigura kísérte, de az valahogy nem esett le időben az ötletgyárosoknak, hogy fekete rabszolgákat játékfigurásítani Amerikában talán nem annyira nyerő ötlet. A gyártást végül leállították, de azért elkészült néhány darab, amelyeket horrorszerű árakon kínálnak a neten az élelmesebb felvásárlók.

4. World Trade Center-es öngyújtó

false

Oszama bin Laden és kedves barátai talán pont egy ilyen szépséget használtak gyertyafényes vacsoráikhoz a pakisztáni vendégházban. Aztán tudjuk, mi lett a vége. Tűzzel játszani veszélyes!

5. Karácsonyi póló megalázott fogollyal

false

Az amerikai katonák által az Abu Ghraib börtönben megalázott fogoly képe a demokratikus hatalmak részéről elkövetett súlyos bűncselekmények egyik örök szimbóluma, melynek formavilágába egy – a rossz ízlés akadémiáján summa cum laude végzett – embertársunk azonnal belelátta az élő karácsonyfát. A legrémesebb mégis az, hogy (akárcsak a Hugo Boss cég fekete SS-egyenruhái esetében) a befogadó kénytelen elismerni, hogy szimplán csak dizájnként szemlélve a kép kifejezetten dögösen mutat.

6. Abortált magzat gumibabák

 

false

Kislányoknak osztogatták úgynevezett nevelési célzattal Amerikában abortuszellenes félnótások; gumiból készült, talán sípolt is, ha megnyomták.

7. Szülinapi üdvözlőlap öngyilkos merénylővel

false

A kirobbanóan sikeres bulit kívánó szöveg önmagában is erős, de az előlap teszi a tárgyat igazán magas szintű alkotássá, hiszen azon merénylőként egy amúgy létező, teljesen ártatlan muszlim lánybaba látható. Elég is csak ennyi, hisz azt úgyis tudja mindenki, hogy minden egyes muszlim ember potenciális terrorista.

8. Terrorista legófigura

false

Jó, valójában nem legó, hanem BrickArms, ami lególopásokat gyárt. A fenti üdvözlőlap különös pár darabjáról van szó, ez ugyanis a megbélyegzés helyett glorifikálásban utazik, hogy minden kisfiú lehetőleg minél előbb megtanulhassa: terroristának lenni átkozottul menő. Bomba nyaklánca például még a Vasembernek sincsen.

9. A Nike és a bostoni vérontás

false

Hát igen, megesik, hogy egy már eredetileg is borzalmas ötletet a történelem hullámzása váratlanul a legmagasabb szintekig emel. A Nike pólója a Yankees és a Red Sox baseballcsapatok rivalizálására utalt egy 1770-es vérontás felidézésével – egészen addig, míg a 2013-as bostoni maratonon történt robbantás kérlelhetetlenül át nem rajzolta az értelmezés határait. A Nike gyorsan visszavonta a ruhadarabot az üzleteiből, de mindenhonnan persze nem sikerült eltüntetni.

10. Öltöztesd fel Jézust! hűtőmágnes

false

Egy igazi klasszikussal zárunk. Normal Bob Smith 1991-es grafikai alkotása a hűtőmágnesbizniszben robbantott óriásit úgy tíz évvel ezelőtt. Sokféle van belőle, itt a szado-mazo kelléktárral körbevett Megváltó látható. És hogy mindenki megnyugodjon: a kiegyensúlyozott sértegetés jegyében készült belőle Mohamed prófétás verzió is!

Figyelmébe ajánljuk