Székely Kriszta pályázik a Katona József Színház igazgatói posztjára

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 26.

Színház

A 2026-ban leköszönő Máté Gábor is őt látná szívesen a színház élén.

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta jövőre megpályázza az intézmény igazgatói posztját – jelentette be Máté Gábor jelenlegi igazgató, a színház évadnyitó ülésén. Máté mandátuma 2026. január 1-jén jár le. Azt, hogy a Katona vezetősége a színházon belülről érkező pályázót szeretne, már korábban elárulták, de az csak most derült ki, hogy Máté Székelyt látná szívesen az ország egyik legjobb, általában díjrekorder színházának élén.

A jövőre hetvenedik életévét betöltő Máté Gábor 2011. február 1-jétől vezeti a Katonát, igazgatóként idén az utolsó teljes évadát kezdi meg. A színház 2024/25-ös évadában Székely Kriszta Ferdinand von Schirach Nyílt tárgyalás című darabját rendezi, amelyben vendégművészként látható lesz Udvaros Dorottya is. Udvaros a Katona alapító tagjaként 1982 és 1993 között volt a társulat tagja, így több mint harminc év után tér vissza a színház színpadára.

Mellettük Tarnóczi Jakab Radical Relax címen készít majd előadást a nagyszínpadon, a Kamrában Jánossy Lajos Itt élet című művét Máté Gábor rendezi, míg Ascher Tamás az Egy nyár című Goldoni-darabot állítja színpadra. Készül egy adaptáció Hajnóczy Péter A halál kilovagolt Perzsiából című regényéből is, a Visszatérő álmom, hogy apám vállán ébredek című regényével bemutatkozó Biró Zsombor Aurél pedig 2031 címen írt darabot a színház számára.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk