tévésmaci - A sül majom

  • .
  • 2008. január 10.

Trafik

Úgy vélem, majomügyekben megmondani, hogy mi legyen, talán az egyik legfeleslegesebb dolog a világon. Õszintén szólva a helyet is szívesen szánnám másra, leginkább valami kis marháskodásra, ám sajnos a tévésmaciság kötelez - legalábbis engemet, ezért a részletek többségétől megkímélném kegyedéket, ha már a rettenetes tévéműsortól nem tudom (gondolom, nem is hagynák magukat).

Úgy vélem, majomügyekben megmondani, hogy mi legyen, talán az egyik legfeleslegesebb dolog a világon. Õszintén szólva a helyet is szívesen szánnám másra, leginkább valami kis marháskodásra, ám sajnos a tévésmaciság kötelez - legalábbis engemet, ezért a részletek többségétől megkímélném kegyedéket, ha már a rettenetes tévéműsortól nem tudom (gondolom, nem is hagynák magukat). No, arról van szó, hogy az igazság nevében: bemondta a tévé (ha jól számoltam, kétszer is), hogy a Daktari c. sorozatban Csitának hívták a majmot. A tévé ezek szerint önmagát sem ismeri (én is letagadnám magamat a helyében). Lévén nevezett sorozatban a majmot Dzsudinak hívták, s szerepelt benne egy Klerensz nevű kancsal oroszlán is (utóbbi nyilván csak mellékkörülmény). Viszontag a híres vízicsoda főszerepelte tarzanos filmekben kétségkívül szerepelt egy Csita nevű csimpánz. Ennyit a kötelességről, jöjjön a szórakozás!

Pénteken (11-én) este fél nyolckor a Duna tévé leadja Wim Wenders 2005-ös filmjét, az a címe, hogy Kívül tágasabb - ilyen nagyon amerikai képekből szőtt rongyszőnyeg az. Lehet, hogy ezredszer is megnézem 23.35-kor a Tökéletes másolatot a tv2-n, de nem biztos. Ha még fönn lesznek, negyed egykor Válás olasz módra (1962) az m1-en, Mastroianni és a többiek.

Szombaton reggel egy mesejáték fél kilenckor az m1-en: Mikkamakka, gyere haza! A délutánt tölthetjük éppenséggel az MGM-en, bár nyilván A hét mesterlövész (13.10) már mindenkinek a könyökin jön ki, rögtön utána (15.20) Estély habfürdővel és Peter Sellersszel nekem dettó könyök. Este, 23.45-kor az m2-n: Köszöntjük Szarajevóban!, angol-amerikai műmozi 1997-ből. A műizé abból is látszik, hogy nem esznek benne burekot a Ferhadíján, és Kiseljak ásványvízre sem emlékszem belőle.

Vasárnap 19.15-kor a Spektrumon Elárvult medvebocsok, kézcsókom a gyerekért. Mert aztán az m1-en nyolckor Veszélyes kölykök, ami azért még Michelle Pfeiffertől is nagyon ciki, de én bírtam a főcímdalát. És különben sincs semmi egész nap.

Hétfőn én biztos nem akarok hajba kapni a rajongókkal, hát szólok, hogy 22.05-kor a ViaSat3-on Jackie Brown lesz. De én már kilenckor sem nézem meg a Filmmúzeumon nyolcvanadszor az Öldöklő angyalt. Szerencsére Bu–uelnek kevesebb rajongója lehet, mint Tarantinónak (egyszer valaki megszámolta: 4).

Kedden este negyed tizenegykor az MGM-en egy kis horrorisztikus vérfürdő, de inkább tenger a korai Sissy Spacekkel, asszem, Brian de Palma rendezte, az a címe, hogy Carrie, szerepel benne egy vödör piros festék is. Én megértem, ha tizenegykor átkapcsolnak erről az ősöreg rettenetről, mert ekkor a Dunán leúszik újra A madárijesztő, Gene Hackman és Al Pacino 1973-as nekiveselkedése. Az orcám leszakad, tiszta panoptikum ez a nap is. Úgyhogy énnekem elegem is van, szerdán, csütörtökön még a rádióújságot sem érdemes kinyitni. Annyit ugyan még megjegyzek, hogy keddenként egy darabig megint lesz Maffiózók az RTL Klubon, ahogy mondják, "új részekkel". De ezért tévét tartani valószínűleg marhaság. És egyáltalán: ne tévézzenek! Minek?

Figyelmébe ajánljuk