Tartalom

Narancs XX. évf. 1-2. szám (2008-01-10)

Egotrip

Egotrip

Modern Talking (A nyelv a szűnek csapja)

Nem győzöm eleget döngölni befele, hogy a "nyelv" szónak kétféle értelme van: az egyik a nyelv mint nyelvhasználat (hogy pl. kedvesen vagy durván szólunk-e, művelten vagy közönségesen, modern vagy régies alakokkal élünk-e, üresen locsogunk vagy tömör igazságokat fejtünk ki stb.), a másik értelme a nyelv mint nyelvszerkezet (pl. hogyan képezzük a kérdő mondatot; mely toldalékok előtt van kötőhang; melléknév-e a török vagy főnév; miért nem lehet rákérdezni az igére, ha tárgy is van: *Mit csinált Béla a szendvicset; stb.). Azt is igyekszem sulykolni, hogy a nyelvtudomány elsősorban az utóbbival, tehát a nyelv nyelvszerkezeti oldalával foglalkozik, hiszen ettől más a magyar, mint a német vagy a szlovák, ettől más a mai magyar, mint az ómagyar, ettől más a budapesti köznyelv (arcom, sarkam), mint a székelyföldi (arcom, sarkom).

Egotrip

Ekotrip (Helyben járás)

Eltelt egy év - és mintha ugyanott volnánk, mint tavaly ilyenkor. Pocsék a közhangulat, az emberek egyik (kisebbik) része az utcán fejezi ki nemtetszését, másik (nagyobbik) része otthon vagy a munkahelyén. Hogy pontosan mi nem tetszik, azt nem tudjuk, de hisz' nem is kell: a depresszió átka ül rajtunk. Nem értjük a minket körülvevő világot, s még kevésbé az életünk megszokott rendjébe kavaró reformokat.

Publicisztika

Publicisztika

Megharapta

Oh, l'arme miracle slovenienne "Krpan", attendue depuis longtemps - e veretes mondat valamikor 2008 júliusában fog elhangzani a francia sportújságírás veteránja, a 108 éves Jean-Hubert Vieux-Con szájából. Az előző negyedórában olyat láttak a Tour de France helyszínen tartózkodó szerencsés nézői, amit addig még soha.

Publicisztika

Beleállni

2008 első harmada a népszavazással telik majd el, a második meg a következményeiről fog szólni. És ne legyen igazunk, de a kampányban legkevesebbet a három kérdés - azaz a vizitdíj, a tandíj és a kórházi napidíj eltörlésének vagy célszerűségének - érdemi részéről hallunk majd.

Publicisztika

Családi tűzfészek - Pakisztán a Bhutto-gyilkosság után

Még nem tudható pontosan, milyen következményekkel jár Benazír Bhutto halála Pakisztán életében, de tragédiájában a demokrácia esélyének vesztét látni talán túlzás lenne. Az ország megszületése óta diktatúrák és civil kormányzatok váltógazdaságában él; az elmúlt ötven év kevesebb mint felében volt polgári kormányzás. Ha összehasonlítjuk a politikusok és a tábornokok uralmának idejét, arra jutunk, hogy a legitim kormányzatok sem tudták hatékonyabban kezelni az ország tengernyi problémáját. *

Külpol

Külpol

Fizetett szex és drogok Amszterdamban - Az aranykor vége

Nem minden utcalány áldozat és nem minden coffeeshop mos pénzt, de illúzió volt, hogy a legalizálás átláthatóvá teszi és megóvja a szervezett bűnözéstől a prostitúciót és a könnyűdrog-kereskedelmet. Az amszterdami városvezetés most lesújt a kirakat-prostitúcióra, és megregulázza a cannabisárudákat. Rend, tisztaság és fegyelem lesz a világ talán legszabadabb városában.

Külpol

Kenyai válság - Tűréshatáron

A kelet-afrikai ország szupermarketjeiben december második felében igencsak megcsappantak a pangakészletek. A hagyományos, fegyverként is használatos bozótvágó kés iránti kereslet növekedése - a szavazást megelőző szórványos rendőrgyilkosságokkal együtt - nem csak a későbbi elszabadult öldöklést jelezte előre. Kifejezte a lakosság egy részének azt a gyanúját is, hogy a választásokat el fogják csalni. Minden jel, a külső, többek között európai választási megfigyelők beszámolói, a folyamat belföldi résztvevőinek nyilatkozatai - és közvetve talán a felháborodás mértéke is - arra utal, hogy ez valóban bekövetkezett, még ha csak visszafogott módon is. A parlamenti választásokat biztosan megnyerte az ellenzéki Narancs Demokratikus Mozgalom (NDM), amely a demokrácia és a szegénység enyhítése jelszavaival toborzott magának híveket. Az elnökválasztáson viszont a 17 millió szavazásra jogosulthoz képest elenyésző mértékben, mintegy

Belpol

Belpol

Hótlanság és álkirúgások a vasútnál - Nincs kiszállás

Az év első munkanapjára sejtett nagy havazás elmaradása ismét az államvasút működésére irányította a köz figyelmét. Átláthatatlan kompetenciák, zavaros felelősségi viszonyok, szinte törvényen kívüli állapotok az ország legnagyobb vállalatcsoportjánál.

Referendum-menetrend 2007-2008

Belpol

Havi kétszáz iksszel

A parlament decemberi döntése után biztosra vehető, hogy a választópolgárok tavasszal a képzési hozzájárulás, a vizitdíj és a kórházi napidíj sorsáról dönthetnek. De tavaly az Országos Választási Bizottság és az Alkotmánybíróság további kezdeményezéseket is átengedett. Ha a kérdések megfogalmazói összegyűjtik a szükséges mennyiségű aláírást, 2008-ban tucatnyi ügyben voksolhatunk.

A gyógyszerkassza visszafogása

Belpol

A takaró hossza

Az államháztartás hiányáért jó ideje részben az Egészségbiztosítási Alap, azon belül pedig a gyógyszerkassza is felelős. Utóbbinál tavaly a pénzügyi egyensúly helyreállt; kérdés, hogy mindez mibe került, és tartós lesz-e a konszolidáció.

Belpol

"Hányingerem van a képmutatástól"

Zsigó Jenő, a Roma Parlament elnöke

A Magyar Gárda megjelenése nem ok, hanem tünet, és bár a konfliktus helyi szinten akár polgárháborús erőszakba is torkollhat, az igazi probléma mégsem ez - mondja Zsigó Jenő. A romák szerinte épp ezekben a hónapokban bukhatják el, hogy érdemben profitálhassanak az uniós fejlesztésekből.

Trafik

Trafik

étel, hordó - TRATTORIA VENEZIA

A hidegre és a sötétségre való tekintettel az új évet visszapillantó, nosztalgiás borongással is kezdhetnénk: bejglivel, pulykával és káposztával töltött szájjal dúdolgathatnánk, vagy akár teli torokból üvölthetnénk a Csendes éjt vagy a Különös szilvesztert, ám az ilyesmit hagyjuk azokra, akik még mindig a karácsonyi vakáció mellékhatásai miatt hevernek a padlón.

Trafik

csontzene - Féltékenyek és bolondok

Itt az új év; nyilván már mindenki visszavitte az üres üvegeket, és elgondolkozott azon, lehet-e véletlen, hogy az egykori Venyegyikt Jerofejev (nem tévesztendő össze a lapos bohóc és még ma is viruló Viktor Jerofejevvel!) Sosztakovics című, egy nagyobb alkoholtúra során elvesztett regénye állítólag egy moszkvai üvegvisszaváltóban játszódott?

Trafik

chili & vanilia - Másnaposság, megfázás és egyebek ellen

Az ünnepek alatti lakmározás (és mulatozás) megviseli a szervezetet. Nemigen ismerek olyanokat, akik a töltött káposzták, bejglik és kocsonyák lassan távolodó emlékét hasonló kaliberű, gazdag, tartalmas ételekkel próbálnák feledtetni.

Trafik

tévésmaci - A sül majom

Úgy vélem, majomügyekben megmondani, hogy mi legyen, talán az egyik legfeleslegesebb dolog a világon. Õszintén szólva a helyet is szívesen szánnám másra, leginkább valami kis marháskodásra, ám sajnos a tévésmaciság kötelez - legalábbis engemet, ezért a részletek többségétől megkímélném kegyedéket, ha már a rettenetes tévéműsortól nem tudom (gondolom, nem is hagynák magukat).

Trafik

galeri - Arisztokratikus, egzotikus és brutál

Zichy Mihály, a "rajzoló fejedelem": Arany János balladáinak és Lermontov regényeinek illusztrátora, cári festő, gúnyrajzok zsenije. A szentpétervári Ermitázs és a Magyar Nemzeti Galéria közös kiállításán március 23-ig lehet ámulni a magyar főúr életművén. (Magyar Nemzeti Galéria, Bp. I., Budavári Palota, C épület)

Trafik

kulthírek

MADRID: MÚZEUMI REKORDÉV Sikeres évet zárt a spanyol főváros három - egymástól pár perces sétával elérhető - nagy múzeuma: a Prado 23, a Thyssen-Bornemisza 33, a Reina Sofia 10 százalékos nézőszám-növekedést regisztrálhatott 2007-ben Az októberben új szárnnyal bővült Prado azóta a zárási idő közeledtével mindennap ingyen engedi be az érdeklődőket

Film

Film

"A közönségünk pontosan tudja" - Szabó Márton mozivezető

Nagykorú lett, 18 éves a budapesti Művész mozi - ebből az alkalomból kérdeztük a vezetőjét, akinek személye összeforrt ezzel az időszakkal. A beszélgetés a mozi előterében készült. Mellettünk jegyet vásárolnak, teát iszogatnak, könyveket, CD-ket és programmagazinokat nézegetnek az előadásra várakozók.

Film

"Rendezőként hontalan vagyok... - Jurij Kordonszkij színházcsináló

Jurij Kordonszkij (40) eredetileg matematikus, majd tizenkét évig volt a Lev Dogyin vezette szentpétervári Malij Tyeatr színésze. Oroszországban rendezett először, de hét éve már az Egyesült Államokban él és dolgozik, tanít és rendez. Mindazonáltal rendszeresen készít előadásokat Európában, főleg a bukaresti Bulandra Színházban. Első magyarországi rendezése az Örkény Színházban bemutatott Apátlanul.

Film

Elengedett lélekkel

Andrea Arnold: Red Road

Lehet, hogy az idő könyörtelen múlása az oka, de én nem hiszem. Pedig első látásra természetesnek tűnik. Márhogy a kilencvenes évek elejének-közepének izmos és viszonylag fiatal európai filmes másodvonala napjainkra nettó a filmművészet élvonala lett.

Film

"Nem lehet jósolni" - Lator László költő

1927-ben született Kárpátalján, Tiszasasváron. 1947-től az Eötvös Collegium hallgatója volt, 1955 és 1989 között az Európa Könyvkiadó latin csoportjának szerkesztője. 2007-ben ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, ennek alkalmából jelent meg Az egyetlen lehetőség című, válogatott verseit tartalmazó kötete.

Zene

Zene

A szövedék - Ámos Imre centenáriumi kiállítása és Bukta Imre retrospektív tárlata (képzőművészet)

Egy véletlenszerű időbeli egybeesésen és két, talán másodrendű topográfiai adaton kívül látszólag semmi nem köti össze Ámos Imre és Bukta Imre retrospektív kiállítását. A tárlatok nagyjából egy időben láthatók a debreceni MODEM-ben, és ugyan mindkét művész pályájának meghatározó helyszíne volt Szentendre, ezeken az adatokon kívül nemigen várhatná bárki is, hogy az életművekben közös pontokat, esetleg megfeleléseket találhatna.

Zene

A kétlábú nyájak gondozásáról - Platón: Az államférfi (könyv)

A politikához mindenki ért. Rossz hír lenne, ha kiderülne, hogy mégsem, mert a politikába egy demokráciában elvileg minden felnőtt beleszólhat. Platónnak rossz híre van számunkra. Az államférfi című dialógusában a beszélgetőpartnerek (az "eleai vendég" és az "ifjabb Szókratész") mindjárt az elején megegyeznek abban, hogy a politika tudomány, ráadásul olyan elméleti, sőt "királyi" tudomány, melynek elsajátítására nagyon kevesen képesek. Hiszen még jó kockajátékosból is kevés van, jegyzi meg az ifjabb Szókratész (aki egyébként csak névrokona Platón mesterének).

Zene

Dolgozik a fűrész - Underworld, Samim, Bunny Lake (Lemez)

Underworld: Oblivion With Bells Az Underworld úgyszólván megkerülhetetlen név az elektronikus tánczene világában, minimum a kilencvenes évek eleje óta - más kérdés, hogy az intézménynek kijáró tekintély és a legendának szóló érdeklődés nem jár ezzel arányos befolyással. Már persze ami az új irányzatokat és a műfaj innovációját illeti: köztünk szólva a zenéket bütykölő kollégák már egy jó ideje szart sem törődnek azzal, mit csinál mondjuk az Underworld (vagy a Chemical Brothers vagy a Prodigy).

Zene

Zeneterápia Magyarországon - Hangjelek

Az orvosok nagy többsége lenézi, haszontalan úri huncutságnak tartja, a minisztériumok egymással vitatkoznak, hogy kihez is tartozik. A pszichiáterek szerint nem több "muzsikálásnál", a szakavatott zenészek viszont "dilettantizmussal" vádolják a terapeutákat. Harminc év is kevés volt ahhoz, hogy a zeneterápia elfoglalja méltó helyét a gyógyításban.

Zene

Sír a gitár - Négy új experimentális gitárlemez

Felaprították, eltüzelték, a hamuját széthordta a szél - többször is megesett ez a villanygitárral az elmúlt évtizedekben, de az valahogy mindig feltámadt, úgy tűnik, elpusztíthatatlan. Manapság nem áll rosszul a szénája, a legnépszerűbb műfajok, a metalcore, az emo, az indie mind gitáros zenék, de az új hangzásokkal kísérletezők is szívesen nyúlnak a laptop helyett (vagy mellett) a gitárhoz. Az izgalmas gitárzenék frontján a súlyos és egyhangú (szó szerint) gitármoraj (drone), a melodikus riffekből szőtt fátyolos zajfüggöny (a fapofa előadás miatt shoegaze), valamint a pszichedelikus rock, a folk és a free jazz ösztönösségét ötvöző neoprimitív gitárimprovizáció, illetve ezek mindenféle kombinációi jelentik a fő csapásirányokat.

Zene

"Semmit nem lehet rám erőltetni"

Miczura Mónika énekesnő

Miczura Mónika neve és különleges énekhangja az autentikus cigányzenét az elsők között népszerűsítő Ando Drom zenekarban vált ismertté. A zenekarból hét év után lépett ki, és kis idő elteltével, 2003-tól szólókarrierbe kezdett. Profi zenészekkel a hagyományos cigányzenét más kontextusba helyező, sajátos hangulatú zenei világot teremtett. A második Mitsoura-lemez némi késéssel februárban várható. Mert időközben a név a zenei-előadói világképpel együtt átalakult. Vagy mégsem?

Zene

Az ezerszeres lófej - Roberto Saviano: Gomorra (könyv)

Jobbra a Vezúv, balra a naplemente, s a hajód lágyan besiklik a kikötőbe - nincs is ennél kellemesebb kaland. Átvágsz a jegypénztárak, a népek, a parkoló kocsik között, de a világméretű nyóckerbe érve is veled marad a tenger szaga, nyakadon a gátlástalan önszeretet - hol jársz te? Hol élsz te?

Zene

Magyar belterj - Csehov: Apátlanul (Színház)

Lev Dogyin színháza betette a lábát az Örkény Színházba. Lehet, hogy Jurij Kordonszkij, a rendező nem túlságosan boldog ettől a megállapítástól, de hát nem is neki szól, hanem azoknak, akik látták a Gaudeamust, és emlékeznek még rá, vagy akik látták a Dogyin rendezte Platonovot a filmgyárban annak idején. Mert ők tudják, mit mond egy ilyen kijelentés a honi színivilágban: nézzünk rá közelről.

Zene

Alkalmi könyvészet - Szurmainé Silkó Mária: Ajándékomat megbecsüld! Töredékek Szabó Magda életművéhez (könyv)

Furcsa életmű, amely csak ötévenként jut az irodalomkritikusok és -történészek eszébe, és a nemrégiben elhunyt Szabó Magda életműve épp ilyen. A róla készült könyvek, kötet-összeállítások és tematikus lapszámok kiadási ideje ugyanis - hogy, hogy nem - mindig pontosan egybeesik a szerző egy-egy nevezetesebb, kerek évfordulós születésnapjával:

Zene

Szokott sírni? - Lawrence Grobel: Al Pacino - Életem (könyv)

Nagy szegénységben, de annál nagyobb szeretetben cseperedett - az ilyen és ehhez hasonló adalékok, még ha becsületszóra így is történt, egy megátalkodott Dickens-rajongót is képesek elriasztani az olvasástól, akkor is, ha történetesen egyik kedvenc színészünk életrajzában találkozunk velük. Al Pacinónak is volt gyermekkora, na ja, ez már csak így van, a legnagyobb sztárokkal is megesik az ilyesmi, és nem Pacino hibája, hanem szerkesztési koncepció, hogy sokat beszéltetik a bronxi háromszobásról, a számtalan nagybácsi és nagynéni közt töltött gyermekkorról.

Képzőművészet

Képzőművészet

Ady az Idő rostájában - Meg akarlak tartani?

December második szombatján a Magyartanárok Egyesülete Ady Endrének szentelte rendes évi, közgyűléssel tarkított összejövetelét - a társaságban én is ott voltam, az Ady-kultuszokról beszéltem az érdeklődő magyartanároknak.

Könyv
Lélek

Lélek

Ha kell, a nyúllal szemben - Bozsó István kerékpáros

Amikor New Yorkból az atlantai paralimpiára biciklizett, egyik este nem ért a lefoglalt szállásra. Betért egy plébániára, hátha megengedik, hogy annak zárt parkolójában aludjon a kocsiban. A pap beültette egy hatalmas kocsiba, és erdőn-mezőn keresztül vitte a sötétben. Akkor félt, különben nem szokott. De akkor sem kellett volna - egy luxusszállóba vitte a pap. A segítséget meg kell tanulni elfogadni.

Tudomány

Tudomány

Cyberhírek

Adatbázis - Az illegális bevándorlók és a terroristák elleni harc következő lépéseként a világ legnagyobb, biometrikus azonosítókból álló adatbázisát hozza létre az FBI Az új rendszer az ujjlenyomatok és fotók mellett íriszmintázatokat is tartalmaz majd

Tudomány

A víz - Tiszta, nedves érzés

A vízről mindannyian tudjuk, hogy az élet alapja - viszont kevésbé ismerjük azon, sokszor paradox fizikai-kémiai jellegzetességeit, amelyek oly nélkülözhetetlenné, néha meg annyira bosszantóvá, sőt veszélyessé teszik.

Tranzit

Tranzit

Állomásról állomásra XXI. - Nem volt malaca - Kőbánya-Hizlaló

Kőbányáról mindenkinek a sör és a tégla jut az eszébe, legfeljebb a gyűjtőfogház, a köztemető. Százötven évvel ezelőtt azonban egészen másra gondoltak, ha a városrész szóba került. Elég volt egy ártatlan röfögés, máris Kőbányát emlegették országszerte. Itt terült el az a világraszóló sertésteleprendszer, melyről úgy gondolták, hogy örökre virágba borítja a környéket. A történet persze másképp alakult, emlékeztetőnek csupán néhány utcanév (Szállás utca, Hizlaló tér, Mázsa tér) meg a párját ritkító vasúti objektum maradt.