Orvosok a „tisztánlátásért” itthon és külföldön

Az igaz kevesek

Tudomány

Vírusszkeptikus konferencia, könyv, milliós nézettségű YouTube-csatornák és Facebook-oldalak hódítanak Magyarországon, Németországban és más helyeken. Kik állnak mindemögött és mit csinálnak?

„Akkor most hallassuk a hangunkat! Ami itt elhangzik, az a kiegyensúlyozott orvosi tájékoztatást, a szükségtelen pánik megszüntetését szolgálja” – ezzel a szöveggel került fel vasárnap az Orvosok a tisztánlátásért csoport honlapjára az augusztus 21-én tartott, a Covid-19 megbetegedés integratív orvosi megközelítése névre keresztelt konferencia megnyitójáról készült videó. Az eseményről, amelynek a Magyarok Háza adott helyszínt, és amelynek fővédnökségét Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke vállalta, a magyarnarancs.hu-n már részletesen beszámoltunk (lásd: „A Jóisten hozta létre ezt a konferenciát a semmiből”, 2020. augusztus 22.).

A konferencia kezdeményezője a Magyar Orvosok és Egészségügyi Dolgozók a Tisztánlátásért (MOET) csoport volt, akik így vallanak magukról: „Orvosok, gyógyszerészek, egészségügyben dolgozók vagyunk, akik nem szeretnék feláldozni a nyájhoz tartozás oltárán az igazságot, a páciensek mindenek feletti képviseletét. Az eskünk erre kötelez és nem az aktuális politikai és gyógyszergyári érdekek szolgálatára. Mindent mérlegelünk, mindenkit meghallgatunk, de kiállunk az ellenérvek egyenrangú képviselete mellett.” Arról nincs információnk, hogy hány tagot számlál a csoport. A honlapon csupán három név van feltüntetve: Pócs Alfréd, Gődény György és Tamasi József.

 

5G és kamupárt

Pócs Alfréd sebész a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Heves megyei elnöke, akivel azért bontott szerződést 2016 nyarán az egri Markhot Ferenc Oktató Kórház és Rendelőintézet, mert nyilatkozott a kórházban uralkodó áldatlan állapotokról. Pócs azóta is aktív Egerben, ő az Egri Városvédők Egyesületének elnöke, a 2019-es önkormányzati választáson indult is a polgármesteri székért, de mindössze 5,75 százaléknyi voksot kapott. Kompenzációs listáról bejutott viszont a képviselő-testületbe, ahol komoly harcot folytat az 5G-s mobilhálózat ellen. Az EgerHírek oldal idén januárban arról írt, hogy Pócs határozati javaslattal tiltaná be a még csak bevezetés alatt álló 5G-szolgáltatást a városban, mert szerinte az „súlyosan károsítja az élővilág összes résztvevőjét a Földünkön”. Erről a képviselő-testület július végén szavazott, és nem fogadta el a javaslatot. A szavazás előtt egyébként Pócs demonstrációt is szervezett a városban az 5G ellen. A MOET honlapján azt írja, szabadidős tevékenységei közé tartozik „a magyar őstörténet kutatása, az aktív hagyományőrzés” is.

Ugyanezen az oldalon Gődény György úgy mutatja be magát, mint gyógyszerellátási szakgyógyszerész és a Magyar Szabadgyök-Kutató Társaság tagja. Szakterülete a „növényi antioxidánsok szerepe a hosszú távú életminőség javításában, valamint a bél-mikrobiom diverzitásának jelentősége az immunműködésben”. A nyíregyházi gyógyszerész, becenevén a Patikus egyfajta egészségügyi influenszerré vált az elmúlt időszakban: YouTube-csatornájára több mint 36 ezer ember iratkozott fel, videóinak több százezres a nézettsége. 2016 végén indult Doktor Gődény Facebook-oldalát több mint 115 ezren követik, idén májusban pedig elindította a Normális élethez ragaszkodók Facebook-csoportot, ahol már több mint 100 ezer ember gyűlt össze. Emellett többszörös test­építő bajnok, amerikaifutball-játékos, fitnesz­edző, illetve szerepelt több sorozatban és filmben (Aranyélet, Éjjel-nappal Budapest, Tiszta szívvel, Valami Amerika 3). 2019 nyara óta a Nutriversum szakmai tanácsadója, és táplálékkiegészítőket, illetve vitaminokat reklámoz. A nevét (legkésőbb!) 2018-ban mindenki megismerte, amikor is a Közös Nevező 2018 nevű, Seres Máriához köthető kamupárt elnökeként indult a választáson. Az álszervezet azt hirdette magáról, hogy „értéksemleges közösség”, be is söpörte a listás szavazatok 0,07 százalékát. Honlapjuk évek óta nem frissül, Facebook-oldaluk viszont tele van koronavírushírekkel. Az Átlátszó írta meg, hogy 13 büntetőeljárást indítottak ellenük, többek között hamis magánokirat felhasználása – vagyis ajánlóívekkel való visszaélés – gyanúja miatt.

Gődény az augusztus 21-i konferencián arról tartott előadást, hogy a média 2020 előtt „független, segítőkész közeg volt”, amely tájékoztatott, hogy az emberek tudják, hol a helyük a világban. A koronavírus viszont mindezt felrúgta, a sajtó már semmi másról nem számol be, csak a járványról, folyamatosan ijesztgeti az embereket, és ellenőrizhetetlen gépezetté vált. Bizonyára ezért is döntött úgy március közepén, hogy elindítja a Médiaforrás nevű oldalt, amely az első és egyetlen „közösségi szerkesztésű független média”, szlogenje pedig a rendkívül frappáns Szemben az álhírekkel! lett. Az impresszumból nem lehet rájönni, ki áll az oldal mögött, de Gődény az általa menedzselt Facebook-oldalakon büszkén vállalja művét. Az oldalon 80–90 százalékban csak a koronavírussal kapcsolatos híreket lehet olvasni.

 

Ájurvéda és veganizmus

Tamasi József amellett, hogy a belgyógyászat és a társadalom-orvostan szakorvosa, szakértő „a természetgyógyász vizsgákon életmód-tanácsadó, filoterapeuta, alternatív mozgás-masszázs terapeuta, szemtréner szakokon. Orvosi licence vizsgákkal rendelkezem méregtelenítési módszerek, hagyományos kínai orvoslás és akupunktúra, csak diagnosztikai módszerek szakterületeken. Továbbképző tanfolyamokat végeztem böjtterápia, homeopátia, ájurvéda, antropozófus medicina szakterületeken”. Mint magabiztosan megjegyzi: „Úgy hiszem, nemigen találkoztam még olyan élethelyzettel, amikor nem tudtam volna valami biztató kilátást, reményt, továbblépést sugározni.” Tamasi doktor számtalan honlapján, YouTube-csatornáján (12,8 ezer feliratkozó), Facebook-oldalán (53 ezer követő) és az idén márciusban indított Koronavírus pánikot csillapítók csoportjában (28,3 ezer tag) hirdeti az igét. Idén áprilisban a MOK etikai vizsgálatot kezdeményezett ellene megalapozatlan hírek terjesztése miatt. Tamasit azonban semmi nem állítja meg, az Orvosok a tisztánlátásért honlapjának doménhasználója is az ő nevét viselő Tamasi Kft. A domént idén július elején regisztrálták.

A Tamasi Kft. Kecskemétre és Kiskunfélegyházára van bejegyezve arra a címre, amelyre a Caraka Alapítvány is, amelynek fő tevékenysége a „természetes gyógymódok tudományos kutatása”, és amelyet 2019 júliusában hoztak létre. A MOET honlapját is az alapítvány tartja fent, és oda várják a tisztánlátó orvosok a pénzügyi támogatást is. (Az alapítvány honlapjának linkje szerepel ugyan a tamasidr.hu oldalon, de nem elérhető; a caraka­alapit-vany.hu-ra kattintva nem találunk semmit, a hivatalos doménnyilvántartó szerint pedig ezt a doménnevet még nem regisztrálták.) Tamasi a konferencia végén megköszönte az anyagi segítséget és azt ígérte, hamarosan elszámolnak az összegekkel.

A Tamasi Kft. az Opten adatai szerint évről évre növeli üzemi eredményét; a nagy ugrás 2016 és 2017 között történt, amikor 222 ezerről több mint 3,3 millióra emelkedett. 2019-et már majdnem 5 millióval zárta. Tamasi központi honlapján számtalan módszerből, kezelésből és kúrából lehet választani, főoldalán pedig rögtön a „vitamin infúzió terápiával” találkozunk. De Tamasi csinálja a Vegán élet honlapot, illetve a dr. Tamasi Orvosi Ájurvéda Központot, amelynek egy Meditációs és Rendezvényközpont ad helyszínt Somogyvámoson, közvetlenül a Krisna-völgy szomszédságában. Ott egyebek közt olyan kezeléseket lehet igénybe venni, mint a terápiás hashajtás vagy hánytatás, olajos fejöntés, gyógynövényes izzasztás vagy tibeti hangtálkezelés. Egy ötnapos turbó vitaminkúra csupán 210 ezerbe kerül egy főnek, ha szállást és étkezést is kér, plusz 105 ezer. A többhetes Pancsakarma kúrák 336 ezernél kezdődnek.

 

Humbug

A MOET tagjai tagadják, hogy vírusszkeptikusok lennének, ahogyan azt a MOK állította róluk a Kásler Miklós és Pintér Sándor minisztereknek írt levelében, amelyben a kamara aggodalmát fejezte ki a konferencia miatt. Azt viszont mondja a MOET, hogy „komoly kétségeink vannak a Sars-COV2 Covid-19 kórképben való kizárólagos patológiai szerepéről, az egyéb kofaktorok, valamint az egyén életmódja, vitaminellátottsága, immunrendszere szerepének tudomásul nem vételéről”. Ehhez képest a konferenciát Tamasi azzal fejezte be: reméli, sok emberhez eljut az igazság arról, hogy „ez az egész humbug”; az eseményre meghívott magyar, német, orosz és olasz orvosok pedig rendszerint azt emlegették, hogy az adatok hamisak, a maszkviselés felesleges, a vakcina, ha elkészül, bizonyára káros lesz.

Utóbbi véleménynek hangos szószólója a konferencián Skype-videóval szereplő olasz Stefano Montanari, aki nanopatológusként tünteti fel magát. (A nanopatológiát ő maga és felesége, Antonietta Gatti fedezték fel.) Állítólagos kutatásai során Montanari arra a következtetésre jutott, hogy minden egyes vakcinában számos szennyeződés található. A konferencián bejátszott videóban elmondta, hogy a koronavírusról semmiféle tapasztalata nincsen, vizsgálni és kutatni nem volt lehetősége, csupán a személyes véleményét tudja elmondani, amely nagyjából ez: nem gondolja, hogy a betegek tüdőgyulladásban haltak meg, itt is a szennyeződések és a trombózis játszhatott közre.

Montanari május végén az olaszországi hírekben is szerepelt, ugyanis azzal állt elő, hogy a maszkviselés azért veszélyes, mert az ember a saját kilélegzett szén-dioxidját lélegzi vissza, ami acidózishoz vezet, ami végső soron rákot okozhat. A dezinformációk megcáfolásával foglalkozó olasz Facta szerint ez hülyeség: a maszk hosszú idejű viselésével ugyan valóban megnövekedhet a belélegzett szén-dioxid mértéke, de ez egyrészt nem vezet acidózishoz, másrészt az acidózis nem okoz rákot.

 

Megint a németek

A vírusszkeptikusok nemzetközi színterén a németek a nagy sztárok, augusztus 21-én is szép számmal képviseltették magukat a MOET konferenciáján. Az Orvosok a tisztánlátásért csoport mind nevében, mind felépítésében rendkívüli módon hasonlít a három hamburgi orvosból álló Ärzte für Afklärung (Orvosok a megvilágosodásért) csoporthoz, amelyet Walter Weber, Heiko Schöning és Olav Müller-Liebenau alkotnak. Utóbbi arról beszélt a konferencián, hogy a nagy dózisú C-vitamin intravénás adagolása kellőképpen véd a súlyos betegségektől, ő maga például évtizedek óta alkalmazza magán, és húsz éve nem volt influenzás.

A német csoport szintén a YouTube-on támad, a csatorna létrehozása óta 45 videót töltöttek fel, és milliós nézettséget produkálnak. Több videójuk elindítása előtt a Facebook figyelmeztet, hogy hamis információk találhatók a filmben: vagyis a tartalmat ellenőrzők szerint félrevezető állításokat fogalmaznak meg az orvosok arról, hogy a maszkok nem védenek, hogy a PCR-tesztek nagy része hamis pozitivitást mutat, vagy éppen arról, hogy az oltással manipulálni akarják az emberek génjeit.

Bár a csoportnak nem tagja, hasonló módon működik Bodo Schiffmann, akiről Tamasi elmondta, hogy már egy pártot is alapított a koronavírus-hisztéria ellen, és „pillanatokon belül Németország második legnagyobb pártjává vált”. A WIR2020 Párt honlapja szerint július 4. óta 9668 tagsági kérelem érkezett hozzájuk. Schiffmann elnök a honlapon azt ígéri, az első nagy pártkongresszust október 3-án tartják. Ő is hamburgi, és ő is ezerrel kéri az adományokat.

Még egy dolog közös a németekben: mindenki Sucharit Bhakdi német mikrobiológusra hivatkozik. Bhakdi is a YouTube-on nyomul, videóival több millió embert elér; az egyik legutóbbiban Angela Merkelhez írott nyílt levelét olvasta fel. Szerinte a koronavírus elleni intézkedések tudományosan nem indokoltak, az alapjogokat korlátozzák és önpusztítók, az emberek a félelembe halnak bele, és ami jelenleg történik, az a kollektív öngyilkosság. Bhakdi oltásellenes; szerinte minden oltás veszélyes, egyiket sem szabad beadatni. Június végén a feleségével, Karina Reiss biokémikussal megjelentetett egy kötetet (Corona Fehl­alarm?), amely megjelenése óta vezeti a Der Spiegel bestsellerlistáját a nem fikciós könyvek kategóriájában.

Figyelmébe ajánljuk