Tartalom

MaNcs 32. évf. 35. sz. (2020-08-27)

Publicisztika

László Csaba

Publicisztika

A járvány gazdasági hatásairól

„A valóság még a legrosszabb elképzeléseket is képes volt felülmúlni” – kommentálta az augusztus 14-én reggel megjelent 2. negyed­éves GDP-adatot Virovácz Péter, az ING Bank elemzője a portfolio.hu-nak.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Mint a levegő

Az, hogy Magyarország külügyminisztere hol és hogyan nyaral, nem magánügy.

Egotrip
Belpol

A fideszes Megafon-program gyulai előképe

Belpol

Nettel és szóval

A közvélemény tájékoztatása a valóságról, az ellenzéki manipuláció és hisztériakeltés egyensúlyozása – ezzel magyarázza Alt Norbert gyulai alpolgármester és helyi Fidesz-elnök a vállaltan kormánypárti Facebook-csoport indítását. Az oldal tartalma azonban másról árulkodik.

Irányított közbeszerzések kormánypárti körzetekben

Belpol

Eltűnik a ködben

Polgármesterek, önkormányzati tisztségviselők tiltakoznak – néhol kiszivárogtatásokkal – a közbeszerzési gyakorlattal szemben. A településfejlesztési pénzek becsatornázása sok helyütt hasonló szisztéma alapján működik.

Színház

Színházi botrány a Sportcsarnokban

Színház

A demokrácia diadala

A korabeli sajtó minden idők legnagyobb színházi botrányaként számolt be arról a nehezen besorolható produkcióról, amelyet 1983. május 21-én mutattak be a Budapest Sportcsarnokban. Kossuth-díjas művészeket és válogatott labdarúgókat ígértek, zenét, táncot és társadalomkritikát, de az előadás a paradicsomdobálás miatt maradt emlékezetes.

Könyv

GYEREK + KÖNYV - Kortárs irodalom a NAT-on túl

Könyv

Valami éhség

Miközben az állam tűzzel-vassal igyekszik ellehetetleníteni a kortárs irodalom tanítását, lelkes, kitartó tanárok, elhivatott szerkesztők meg persze az igyekvő szerzők révén mégiscsak eljut valahogy a diákokhoz az élő irodalom is.

GYEREK + KÖNYV

Könyv

Menekülő emberállat

Nyúl Péter és barátai – Beatrix Potter összes meséje

Ez az „összes” a címben elég fenyegetően hangzik, s mi tűrés-tagadás, a kötet be is váltja e fenyegetést: Beatrix Potter meséiért meg kell küzdenünk – leginkább fizikai értelemben.

Zene

Lemez

Zene

Puskapor

James Dean Bradfield: Even in Exile

A Manic Street Preachers kisebb pihenőt tart mostanában, a köztes időt James Dean Bradfield énekes-gitáros használta ki elsőként, de hamarosan Nicky Wire basszusgitáros-szövegírótól is várható új szólóalbum. Ebben az az érdekes, hogy szűk másfél évtizede is egyszerre adtak ki egy-egy lemezt, majd közösen megfogadták, hogy ilyet nem tesznek többé…

Fesztivál

Zene

Átmozgató koncertek

Kaposfest

Tizenegy év alatt sok minden megváltozott a Kaposfesten, de a lényeg persze mindmáig ugyanaz maradt: csodálatos zenészek játszanak, a hálás közönséggel közösséget alkotva.

Interjú

Zene

„A Steinway egy elefánt”

Schiff András zongoraművész

Három-négy órát gyakorol naponta, fontos számára a fegyelem. Hogy élőben hallhassuk, ahhoz át kell lépnünk a magyar határt. A Beethoven-évben a szokásosnál kevesebb Beethovent játszik, hiszen a teljes szonátaciklust már huszonhétszer eljátszotta szerte a világban.

Musical

Zene

Öcsi mennybemenetele

Puskás – a musical

Mindenekelőtt kerüljük el a legnyilvánvalóbb zsákutcát: édes mindegy, hogy Öcsi bácsi mit szólt volna ehhez.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Felajzott állapotok

Lovasíjászok Budapest múltjából – A szkítáktól az oszmánokig

Az emberiség története egyben a mind rafináltabb harci és vadászfegyverek históriája is, ez ügyben már eleinknek sem kellett a szomszédba menni ötletekért. Valamiért mégis mentek feszt: a legjobb mesterségbeli fogásokat, harci trükköket, szerkezeti leleményeket egymástól tanulták meg és fejlesztették tovább.

Interaktív
Tudomány

Interjú

Tudomány

„Rendszeresen ismételni kell”

Hajdú Edit infektológus

Idén már hiába is várnánk koronavírus-vakcinára – a következő, 2021/22-es járványszezonra lehet kész a tömegesen is bevethető védőoltás. Már csak azt kell majd eldönteni, hogy elsődlegesen mely kockázati csoportokat lesz érdemes beoltani. Erről beszélgettünk a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kara I. sz. Belgyógyászati Klinikája infektológiai osztályának vezetőjével.

Hogyan lehet beoltani a világot koronavírus ellen?

Tudomány

Az élet vize

Nagyon úgy tűnik, hogy a világjárványnak és a nyomában kibontakozó gazdasági válságnak csak egy hatékony védőoltás vethet véget. De ha sikerül is a vakcina kifejlesztése, az elosztása körül komoly vitákra számíthatunk.

Orvosok a „tisztánlátásért” itthon és külföldön

Tudomány

Az igaz kevesek

Vírusszkeptikus konferencia, könyv, milliós nézettségű YouTube-csatornák és Facebook-oldalak hódítanak Magyarországon, Németországban és más helyeken. Kik állnak mindemögött és mit csinálnak?

Gasztro
Mikrofilm

Film

Mikrofilm

Leszámolás

Małgorzata Szumowska: A másik bárány

Bár a messzi Amerika mindig is kiváló terep volt magukat megváltónak hirdető erőszakos futóbolondok számára, hogy maguk köré érzelmileg instabil és/vagy intellektuálisan visszamaradott híveket toborozzanak, kollektív öngyilkosságig menően realizálni igyekezvén bizarr üdvtanaikat, ez a film nem az Egyesült Államokban játszódik, még ha fizikailag az az ország is a történések terepe, s nem a vallási megszállottságot kívánja elemezni, még ha van is benne szekta, prédikálás, vakhit és önfeladás.

Interjú

Mikrofilm

„Háromfejű szörnyeteg”

Michael K. Williams színész

Az HBO új sorozatában H. P. Lovecraft horrorvilága találkozik az ötvenes évek Amerikájának faji szegregációjával. A Love­craft Countryban feltűnő kedvencünkkel egy zoomos kerek­asz­tal keretében beszélgettünk.