Kutyaszánhúzás - Domonyvölgy: Hajtókanyar

  • Para-Kovács Imre
  • 2002. február 14.

Tudomány

Domonyvölgy nyáron állítólag olyan, mint egy erdei búcsú, de ilyenkor

tél végén még csöndes, kivéve persze, ha szánhúzófutamot tartanak a Lázár-tanya melletti domboldalon. Nem mintha az esemény tömegeket vonzana ide, viszont a szánhúzó kutyák ugatás helyett használt éneke olyan hatást kelt, mintha egy felvilágosult és szocializált farkascsorda próbálna az esti lemezfelvételre.Akutyaszánhúzás az 1932-es (Lake Placid, New York) téli olimpián bemutatószám volt, azaz éppen 70 éve, hogy nem sikerült bekerülnie a rendszeres programok közé, ez azonban sem a kutyákat, sem a hajtókat nem zavarja, ők minden alkalmat megragadnak, hogy húzzanak, illetve hogy hajtsanak.

Ez a mostani futam tulajdonképpen közös edzés, évadzárás lett volna, de ha már ennyien összegyűltek, miért ne mérnék az időt, úgyhogy élesben ment minden, hó hiányában nem szánokkal, hanem háromkerekű tréningkocsikkal indultak a versenyzők, cserébe viszont a nézőknek nem kellett lilára fagyniuk.

Állatok, állatok

Számomra furcsa volt a rendezvényen tapasztalható kettősség, azaz hogy egyrészről a kutya az elsődleges, mivel ő ugyan szívesen húz, de a döntést mégsem ő hozta, hanem a gazdája, ezért mindent a kutya szempontjából kell értékelni: biztonságot, időjárást, kényelmet. Egy normális északi versenyen az ellenőrzési pontokon motoros szánok biztosítják a futamot, utánfutójukon két szál deszka, bőrszíjjal ellátva, az esetleg megsérült embereknek, és szalmával bélelt, komfortos ketrecek a kutyáknak. A cél, hogy a fogat biztonságban célba érjen, azaz ha a hajtó összeesik a pálya közepén, gyorsan havat kell szórni rá, nehogy a következő falka megbotoljon benne.

Ami szép, az szép, de mit szóljak ahhoz a hajtóhoz, aki pointer, vizsla, ír szetter összeállítású fogattal látta jónak nevezni, és a célban a szetter egyszerűen összeesett, úgy kellett lehúzni az útról. A gazda később azt magyarázta, hogy ilyen bolond a kutya, az elején húz, mint az őrült, aztán a végére összeesik, én pedig arra gondoltam, hogy el ne felejtsek szólni Ganxsta Zolee-nak, hogy találtam valakit, aki helyettesíti Dopemant, ha szabadságra megy.

A találékony norvégok egyébként kitenyésztettek egy speciális közép-európai szánhúzó fajtát, norvég buhund néven, egy rövid szőrű, de megfelelő izomzatú kutyát, ami nem kap feltétlenül infarktust, ha fagypont felett kell versenyeznie, a nemzetközi szövetség versenykiírása azonban nem szabályozza a fajtát, azaz elméletileg benevezhető egy szálkásszőrű tacskókból vagy bobtailekből álló fogat is, a határ végül is ott húzódik, hogy szerencsés, ha a kutya kilátszik a hóból.

Hogy mik vannak

A tévébarát látványosság első részében, hajnali 10-kor a nagy fogatok indulnak, ami marketingszempontból nem a legjobb, viszont a nappali felmelegedés miatt indokolt. A második rész a kis fogatoké, majd jönnek a bicikli-kutya (canicyclocross), illetve végül a láb-kutya (canicross) összeállítású versenyszámok.

A canicross leginkább extrém kutyasétáltatásra emlékeztet, ha elképzeljük Károly bácsit Frakkal az övébe akasztott póráz végén, pontos közelítést kapunk a versenyről. Ez egy abszolút korrekt sport: futni kell, és a kutya néha segít, de ha nem akarjuk nagyon visszafogni, akkor rohannunk kell utána, márpedig a kutya jobb futó nálunk. A versenyzők feje a célban erős elszíneződést mutatott, úgyhogy csak javasolni tudom önöknek is, ha van egy kis szabadi dejük, próbálkozzanak meg vele, mert a kutyájuk nagyon fogja élvezni.

Biciklis változata már nem jött be annyira, itt túl sok lehetőség van szívatni a kutyát, bár a mutatott kép szerint senki sem kuporgott a nyeregben megfeszült húzókötél mögött, hanem tekert, mint a gép.

A látottak alapján a lényeg persze az együttlét a kutyával a friss levegőn, hülyék pedig mindenhol vannak.

A jéghideg az igazi

A legjobb kutyafogatsport a jegesmedve-vadászat. Itt érdemes eredeti szánhúzó fajtákat használni (szibériai husky, alaszkai malamut, grönlandi kutya, szamojéd, kanadai eszkimókutya, akita inu, elghund, karéliai medvekutya, norrbotten spicc, lundehund, finn spicc, lappkutya, lajka, izlandi kutya, vűstgöta spicc, norvég buhund), mert angol szetterekkel vagy spánielfalkával az eredmény erősen kétséges. A jegesmedve-vadászatnál lényeges, hogy amikor a falka meglátja a medvét és üldözőbe veszi, a húzókötelet egyetlen mozdulattal tudjuk kioldani, így a kutyák lerohanhatják a vadat, míg mi kényelmesen célzunk. Fontos az időzítés, mert megtörtént, hogy a vadász a nagy felfordulásban és hóförgetegben túl későn oldotta ki a karabinert, és mire a látási viszonyok rendeződtek, azt vette észre, hogy a jegesmedve mellette ül a szánon, és csak néz hülyén.

Farkasvadászatnál a szánhúzó kutya csak korlátozottan használható, mert míg a jegesmedvét szó nélkül és jó kedvvel megtámadja, addig a farkasokkal tartózkodóbb. Megpróbálja ugyan helyben tartani őket, de nem szívesen megy közel hozzájuk, hiszen ilyenkor szembesülnie kellene azzal a ténnyel, hogy egy közeli rokonát szolgáltatja ki egy másik emlősnek. Ezért van általában a szánhúzó kutya-ember szerződésekben egy "farkas"-záradék, ami szabályozza az ilyen eseteket.

Para-Kovács Imre

Európa-bajnokság

A WSA (World Sleddog Association) a 2002-es Eb-t nagyjából 40 km-re Kassától, a szlovákiai Gelnicában rendezi február 22-24-én.

Információ:

www.wsa-worldsleddog.de

www.gelnica.sk/index_eng.html

www.szanhuzosport.hu

Figyelmébe ajánljuk