A Kúria elismerte, hogy nincs lehetőség a levélszavazás tisztaságának ellenőrzésére

  • narancs.hu
  • 2022. április 10.

Választás 2022

Egyetértettek az Nemzeti Választási Bizottsággal. Hadházy Ákos szerint ezt már "nyugodtan lehet alkotmányos válságnak hívni".

A Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság arra vonatkozó határozatát, mely szerint érdemi vizsgálat nélkül elutasítják a Romániában elégetett szavazólapok ügyét - írja a 444.hu.

A Romániában elégetett és szemétbe dobott levélszavazatok miatt az NVB-hez Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő fordult kifogással.

Az NVB április 3-án hozott határozatot az ügyben, ebbe arra hivatkoztak, hogy a választási eljárási törvény Magyarország területére terjed ki, így az NVB hatáskör hiányában nem vizsgálhatja ismeretlenek Románia területén kifejtett tevékenységét. Az eset nyilvánosságra kerülése után az NVI feljelentést tett az ügyben.  

A Kúria jelenlegi döntésében egyetértett az NVB-vel abban, hogy nincs lehetőség a levélszavazás tisztaságának ellenőrzésére, mivel csak Magyarország területén tudnak érvényt szerezni a választási szabályoknak. A határozatban szerepel: 

"a Kúria követendő határozatai (Kvk.IV.37.316/2014., Kvk.IV.37.657/2019/3., Kvk.IV.39.300/2022/5.) szerint a választási eljárás sommás jellege és a Ve.-ben a bírósági jogorvoslatra előírt rövid határidők kizárják a bizonyítási eljárás lefolytatásának és ennek keretében hiánypótlási felhívás kibocsátásának a lehetőségét a vitás hatásköri kérdések elbírálása esetén is.”

Hadházy Ákos a közösségi oldalán kommentálta a döntést. A fentiekről azt írja: ez  cinikus és súlyos mondat, miközben "azzal védik az elutasító határozatot, hogy nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a romániai szavazólapok valódiak voltak. Az érvelés valószínűleg nem új, korábbi döntésekre is hivatkozik, de ezzel végleg egy viccet csinál önmagából, a választási bizottságból, az egész választásból, az állítólagos demokráciából és Magyarországból is".

Hadházy hangsúlyozza:

akár provokáció, akár csalás történt Romániában, súlyosan aláássa a demokratikus választásokba vetett bizalmat.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.