Kidobott, félig elégetett szavazólapokat találtak Marosvásárhely mellett

  • narancs.hu
  • 2022. március 31.

Belpol

Az ellenzékre leadott voksok is voltak köztük.

"Ennyit érnek a Magyarország határain kívül összegyűjtött szavazatok: Marosvásárhely és Jedd között félúton, a jeddi köztemetővel szemben hevert egy zsák szavazólap. Köztük, nyilván ellenzéki pártokra leadott szavazatok, félig elégve " - írja Parászka Boróka újságíró a közösségi oldalán.

A posztban szereplő videó azt mutatja, hogy Marosvásárhely közelében egy zsáknyi kidobott és félig elégetett szavazólapot találtak, borítékokkal együtt. Az egész építési hulladékok közé volt szórva. A videót A punctul.ro/pontmaros helyi portál újságírója Cristian Teodoresc készítette, akit telefonon értesített egy anonim olvasó arról, hogy mit talált Jedd község határában. A felvételeken jól látható, hogy eredetileg érvényesnek szánt, ellenzéki pártokra leadott szavazatok is találhatóak a kidobott levélszavazatokon. 

"Ennyit arról, hogy milyen biztonsággal gyűjti, és kezeli az RMDSZ, az EMSZ a szavazólapokat, mennyire garantálja, hogy senki ne nyúljon bele a borítékokba, hogy az erdélyi ellenzéki szavazatok is eljussanak a szavazatszámláló központokba" 

írja Parászka. Hozzáteszi, hogy a felfedezett eset jól mutatja, hogy mennyit ér az RMDSZ és az EMNSZ is hetek óta hangoztatottt kampáyna, miszerint nem szabad a román portára bízni a szavazatokat, mert "nem biztonságos". "Pontosan ennyivel megbízhatóbb az úgynevezett erdélyi magyar érdekképviselet. Amikor majd azt veti fel mindenki, hogy kikre szavaztak az erdélyiek, akkor jusson eszetekbe ez a képsor" - teszi hozzá Parászka.

A helyszínről, ahol a félig megsemmisített szavazólapokat találták, azt írja, hogy egy forgalmas közút mellett található, ráadásul a szavazólapokat annál a csomópontnál dobták el, ahol a rendőrség rendszeresen kint áll felügyelni a forgalmat. A helyszín közelében levő építkezést szintén kiemelten őrzik, biztonsági szolgálat és éjszakai őrzés is van. Ráadásul a napok óta tartó tarlótüzek miatt fokozzott a tűzoltóség jelenléte is a környéken.  Ez Parászka szerint azt jelenti: "bátrak voltak, akik a zsákokat kivitték, meggyújtották és otthagyták: a hatóságok szeme láttára, a tarlótüzek évadján gyújtogattak, és még az sem volt fontos számukra, hogy tényleg eltüntessék a nyomokat."

A Transtelex felvette a kapcsolatot Cristian Teodorescuval, aki elmondta, hogy nem nyúlt hozzá a zsákhoz, értesítette a rendőrséget, egyelőrre azonban nincs információ arról, kiszálltak-e helyszínelni. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk