Az állami földvagyon széthordása közpénzből fizetett „hitelekkel”

szerző
Ács Sándorné
publikálva
2015. aug. 07., 17:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az új uralkodó osztály így gazdagodik tovább a tönkretett Kishantosi Központ volt vezetője szerint.

Igazak voltak a hírek, hogy elveszítjük az állami földvagyont. (…) Jakab István (a Magosz elnöke, az Országgyűlés alelnöke – a szerk.) bejelentette az Országgyűlésben az utolsó parlamenti napon, majd a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) lapjának július–augusztusi számában megjelent interjúban azt is megerősítette, hogy augusztus közepén benyújtják…

Mit is?

A közvélemény azt hiszi – és ebbe a hitbe Fazekas Sándor miniszter ringatta –, hogy hosszas vita, egyeztetés fogja megelőzni az erre vonatkozó „jogszabály” elfogadását. Csakhogy – ahogy ez a Jakab-interjúban világossá válik – ezt a javaslatot nem a parlamenthez, hanem a kormányhoz nyújtják be. Nem kerül ez a súlyos kérdés a parlament elé, mert már jó előre gondoskodtak arról, hogy az állami földek egy tollvonással eladhatók legyenek. Egyébként a Magosz nem párt, és nem része a kormánynak, ezért nem is nyújthatna be törvényjavaslatot a parlamenthez. Ezért is mondják, hogy a jelenleg hatályos törvények alapján, mert a földtörvény 1. § 4. pontja úgy rendelkezik, hogy az állami földekre a Nemzeti Földalapra vonatkozó törvény érvényes, az pedig lehetővé teszi az állami földek eladását, tehát a kormány egyetlen tollvonással dönthet.

„A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöksége is támogatja az elképzelést” – erről nyilatkozatot is adtak ki a NAK lapjában, de tudni kell, hogy a Nemzeti Agrárkamara egyenlő a Magosszal, mert az egylistás szavazáson csak a Magosz listájára lehetett szavazni a tisztségviselők választásán. Így lett alelnök a 9000 hektár állami földet használó Mezőfalvai Zrt. vezérigazgatója, Zászlós Tibor, a másik alelnök pedig Éder Tamás, akiről köztudott, hogy Csányi Sándor jobbkeze. Ők adták ki ezt a támogató nyilatkozatot. Gyönyörű nyilatkozatot írtak a magyar föld védelméről, miközben Zászlós Tibor és tulajdonostársai már 2006-ban eladták a Mezőfalva Invest Zrt.-t egy német érdekeltségű cégnek. (…)

A sejtelmes nyilatkozatok arra utalnak, hogy a „piszkos 12” – a 2001-ben és korábban privatizált állami gazdaságok – által használt 100 ezer hektáros nagyságrendű állami földek megszerzésére is megvan a terv. Ezért nem mondják ki egyértelműen, hogy a jelenlegi bérlők szerzik meg a földet, mert ezeken a földeken a jelenlegi bérlők gazdasági társaságok – például a Mezőfalvai Zrt. –, amelyek a földtörvény alapján nem vásárolhatnak földet. A nyilatkozatok mögül az sejlik fel, hogy „a bérlővel együtt adják el” ezeket a földeket, ami azt jelenti, hogy a meghatározott érdekkörbe tartozó magánszemélyek fogják megvásárolni 300 hektáronként a sok százezer hektárt, de a zrt.-k, kft.-k folytatják rajtuk a gazdálkodást a szerződés lejártáig, és ők már a bérleti díjat az új tulajdonosnak fizetik, aki így egyetlen fillér beáldozása nélkül jut vagyont érő földtulajdonhoz, hiszen a bérleti díjból fizeti az amúgy is nagyon kedvezményes hitelt…

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségének állásfoglalásában olvashatjuk: szorgalmazzák, hogy „a magyar gazdák legteljesebb köre minél előbb tulajdonosává válhasson a jelenleg még állami tulajdonban levő termőföldeknek”.

Ha nem lenne tragikusan komoly a helyzet, akkor ezen kacaghatnánk is, hiszen az Ángyán-jelentésekből pontosan tudjuk, hogy az állami földek pályázatain távolról sem a helyi gazdák nyertek, sokkal inkább milliárdosok, nagybirtokosok, nagypénzű és/vagy nagy hatalmú emberek, vagy azok szomszédai, pályázatírói, műkörmösök és tetőfedők – a Fidesz és a Magosz érdekkörébe tartozó emberek, és néhány olyan, aki valóban gazda, de azért kapta a földet, mert hajlandó volt társait elárulni. Nos, hát ezek a jelenlegi bérlők fognak most „kedvező finanszírozással” – azaz kvázi ingyen a nemzeti vagyon megrablásával tulajdonossá válni. Ezt a tulajdont aztán gondolkodás nélkül fogják eladni külföldieknek, ha kapnak egy, a mai árhoz képest 10-15-szörös ajánlatot.

Látni kell, hogy amikor a kormány, a Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „gazdákról” beszél, erre a körre gondol.

Arcátlan csúsztatás, a magyar nép aljas félrevezetése ez, hiszen az átlagember számára a „gazda” szó azokat a családokat jelenti, akik vidéken a földből élnek, de valójában éppen ők azok, akik nem jutottak állami földhöz, mint például a lepsényi, a kajászói, a borsodi mezőségbeli, a csongrádi gazdák, de felsorolhatjuk az egész országot is, mert ez mindenhol így ment. Nagykarácsonyban például gyomorforgató módon egy 3 hektáros gazda család elől egy több ezer hektárt megkaparintó valamikori tsz-elnök felesége nyerte el az ott meghirdetett 6 hektáros darabot.

(…)

Ráadásul ebben a színlelt adásvételben mi fizetjük a számlát, mert az a bizonyos „kedvező finanszírozás” közpénzt, állami hitelt jelent, vagyis azt, hogy úgy adjuk oda az 500 ezer hektárt, hogy az ellenértéke (500–1000 milliárd forintra becsülhető összeg) nem folyik be a kasszába, mert arra is mi, adófizetők dobjuk össze a hitelt.

Végül, de nem utolsósorban: a sejtelmes kormányzati nyilatkozatokból – „gondolkoznak róla”, „vizsgálják a kérdést” – látható, hogy a dolog már régen el van döntve, tehát van a kormánynak 500–1000 milliárd forintja erre a „kedvező finanszírozásra”. Nos, ha így áll a dolog, akkor ezt a forrást viharos gyorsasággal tegyék be az oktatásba és az egészségügybe! Ezt kell követelni minden épeszű magyar embernek, pártnak és érdekképviseletnek.

Mezőfalva, 2015. augusztus 6.

szerző
Ács Sándorné
publikálva
2015. aug. 07., 17:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Politika

még több Politika...

Narancs

Blog

még több cikk