Tízmilliárdnál is nagyobb hiánnyal indulhatnak neki a megyei jogú városok az évnek

  • narancs.hu
  • 2022. január 4.

Belpol

Csak a kompenzációban reménykednek.

Együttesen több tíz milliárd forinttal lesz szűkebb a huszonhárom megyei jogú város kasszája 2022-ben, mint tavaly volt - írja a Népszava.

A lapnak a Megyei Jogú Városok Szövetségénak (MJVSZ) elnöke, Kaposvár fideszes polgármestere, Szita Károly nyilatkozott, aki szintén elismerte a hiányt. Elmondta, hogy pontos számokat nehéz mondani, mert a települések nem azonos szempontrendszer alapján számolták ki a veszteségeket. Az azonban biztos, hogy  a megszokott iparűzési bevételeik feléhez ebben az évben sem jutnak hozzá (a kis és közepes vállalkozások ilyen jellegű befizetéseit a korábbi 2 százalék helyett továbbra is 1 százalékban maximalizálta az állam). Szita szerint ez amiatt előnyös, hogy a cégeknek megmarad a munkahelymegtartó-képességük, de az önkormányzatoknál ez az elvonás jelentős bevételkiesést okozott.

Mivel idén nőnek az energiaárak, és a garantált bérminimum és a minimálbér megemelkedett összegének járulékaival is számolni kell, a ezért jól látszik, hogy arányaiban is kevesebb összeggel gazdálkodhatnak a városok, mint 2021-ben.

A városok költségvetéséről a MJVSZ elnőke kedden tárgyal majd Banai Péterrel a Pénzügyminisztérium illetékes államtitkárával. Remélik, hogy az iparűzési adóbevételek csökkenése miatt idén is kapnak kompenzációt. (Bár a tavalyi kompenzáció sem volt egységes.) Emellett Szita reméli, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése miatti önkormányzati terheket és  a  az energia áremelkedése miatt megnövekedett kiadásokat is csökkentik.

A lap kérdésére több megyei jogú város elmondta, milliárdos hiánnyal vágnak neki 2022-nek. Miskolcon például úgy számolnak, hogy 3,2 milliárd forinttal csökkennek forrásaik az elvonások miatt, és majdnem ugyanennyivel nő a kiadásuk az emelkedő energiaárak következtében, azaz bb mint 6 milliárd forintos hiánnyal kezdik az évet. Emlékeztetnek arra is, hogy Veres Pál miskolci polgármester egy városi közgyűlésen azt mondta, a megszorítások, elvonások miatt keletkezett hiány csak a 25 ezer fő feletti városokban elérheti összesen a 150 milliárd forintot. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk