6,3 milliós havi fix: emelkedtek a miniszteri bérek

  • narancs.hu
  • 2024. július 31.

Belpol

Lantos Csaba és Nagy Márton keres a legjobban, meg Orbán Viktor, mert országgyűlési képviselő is.

Július elsejével emelkedtek a miniszteri fizetések – vette észre a 24.hu.

Korábban három kormánytag – Csák János kulturális és innovációs, Lantos Csaba energiaügyi és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter – kapott 5 millió forintos havi fizetést. Most az utóbbi két tisztségviselő bére 27 százalékkal, 6 millió 362 ezerre nőtt, az új kulturális miniszter, Hankó Balázs viszont 3,5 milliós illetményt kap. 

A többi miniszternek is a tavalyi átlagbéremeléshez illeszkedő 14 százalékos növekedés jár, így bő 3,5 millió forintot visznek haza havonta. 

Orbán Viktor miniszterelnök eddig 4 millió 178 ezer forintot keresett, júliustól a kormányfői fizetése 4 millió 771 ezer forint. Ő azonban országgyűlési képviselő is, így az 1 millió 767 ezer forint is jár. A lap valószínűsíti, hogy júliustól Orbán Viktor teljes jövedelme havi bruttó 6 millió 539 ezer forint. 

Az államtitkári fizetések is 14 százalékkal nőttek, 2 millió 321 ezer forintról 2 millió 651 ezerre. 

A 24.hu emlékeztet, hogy a miniszteri és államtitkári illetményeket egy ideje nem jogszabály alakítja, hanem a miniszterelnök határozza meg, és Orbán Viktor él is ezzel a jogával. 

A hírportál eredetileg közérdekű adatigénylésben érdeklődött július elején a Miniszterelnöki Kabinet- és Kormányirodánál a miniszteri fizetésekről. Az adatok kiadására vonatkozó határidőt meghosszabbította az iroda 15 nappal, aztán a lejárat előtt – nehogy már a nyúl vigye a puskát alapon – visszadátumozva közzétette az információkat a kormányzati honlapon.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk