A Fidesz-KDNP megszavazta Jakab Péter 4,4 millió forintos parlamenti rekordbírságát

  • narancs.hu
  • 2020. november 30.

Belpol

Majd simán megvonták tőle a szót, amikor Tiborczról kezdett el beszélni.

115 igen, 51 nem szavazattal, a volt jobbikos, ex-Mi Hazánk-os Volner János és a nemzetiségi szószóló, Ritter Imre tartózkodása mellett jóváhagyta az Országgyűlés Kövér László házelnök döntését, mely szerint kéthavi tiszteletdíjat, 4 413 600 forintot von meg Jakab Pétertől, a Jobbik frakcióvezetőjétől az Országgyűlés.

Jakab Péter azért kapta a büntetést, mert a parlament október 19-i ülésén megpróbált egy zsák krumplit átadni a miniszterelnöknek, arra utalva, hogy szerinte a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP ingyen osztogatott krumplival vehetett szavazatokat.

A házelnöki döntés indoklása szerint az Országgyűlés ülésének rendjét és méltóságát sértő – a média fokozott figyelmének felkeltését célzó – képviselői magatartások különösen alkalmasak arra, hogy a parlament működésébe, döntéseibe vetett közbizalmat csorbítsák. Jakab Péter krumplis akcióját pedig Kövér László ilyennek tekintette.

Az országgyűlési törvény szerint a Ház tekintélyét, az ülés méltóságát kirívóan sértő cselekmény esetén a házelnök a képviselő fizetését minimum a 2 havi tiszteletdíja összegével, de legfeljebb 4 havi tiszteletdíja összegével csökkenti.

Az országgyűlési törvényt tavaly decemberben kormánypárti képviselők kezdeményezésére módosították, hogy szigorúbban legyenek büntethetők a fegyelmi szabályokat megsértő parlamenti képviselők. A legsúlyosabb esetben 6 havi tiszteletdíj-elvonással lehet sújtani egy képviselőt.

Jakab Péter a házelnöki döntés hatályon kívül helyezését előbb a mentelmi bizottságtól kérte, mely nem adott helyt a kérelmének, ezután az Országgyűléshez fordult, amely a hétfői ülés szavazása során szintén elutasította a kérelmét.

A házelnök az új szabályok hatályba lépése óta most, Jakab Péterre szabta ki az eddigi legmagasabb összegű bírságot.

„Képviselőtársak, szégyen, hogy akkor, amikor egy ország a válság ellen küzd, akkor önök itt azzal szórakoznak, hogy 4,4 millióra büntessenek egy zsák krumpliért” – mondta a szavazás utáni felszólalásában Jakab, aki szerint, ha „egy ajándék, adriai luxusjachtozást vittem volna a miniszterelnök úrnak, azt ugye elfogadta volna”.

Jakab ezt követően Orbán vejéről, Tiborcz Istvánról és az Elios-ügyről is elkezdett beszélni, ám ekkor megvonták tőle a szót, kikapcsolták a mikrofonját. Az Országgyűlés alelnöke, a KDNP-s Latorcai János előbb arra kérte, az ügyrendbeli felszólalását mondja el, majd csak simán nem adta vissza Jakabnak a szót neki – írja a Telex.

(MTI, Telex)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.