Tompa Andrea díja: elhallgat és hazudik a közmédia

  • Urfi Péter
  • 2015. január 23.

Belpol

A kormánnyal szembeni ellenérzései miatt az író nem fogadja el az állami díjjal járó pénzjutalmat, hanem jótékony célra utalja át. A közmédia némi bénázás után nekiállt hazudozni.

Mint az okos lány a mesében: Tompa Andrea át is vette a díjat, meg nem is. Lapunk színikritikusa „a 20. századi kisebbségi lét kérdéseinek újszerű és hiteles prózai ábrázolásáért” kapta meg az egykor rangosnak számító, kimagasló prózakötetért adományozható Márai-díjat (a díjazott kötet, a Fejtől s lábtól kritikáját itt olvashatják). De mivel a kormány tevékenységének nagy részével képtelen azonosulni, a díj átvételét morális kérdésként fogta fel. Végül arra jutott: mivel két írószervezet – a Szépírók Társasága és a Fiatal Írók Szövetsége – jelölte a díjra, ezért elfogadta azt, de a vele járó mintegy 770 ezer forintot a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatásával foglalkozó Igazgyöngy Alapítványnak utalja. (A Magyar Nemzet publicistája szerint ez azt jelzi, hogy Tompa Andreának nincs szüksége a pénzre.)

A díjátadó napján, kora délután megjelent a nol.hu cikke, amelyben Tompa azt nyilatkozta: azzal, hogy átadja a pénzdíjat, megpróbál egy üzenetet megfogalmazni a kormány felé. Hozzátette: ha lenne egy normálisan működő közmédia, akkor eljutna az üzenet az országot vezető politikusokhoz, hogy egy díjazott író mit gondol a kormány munkájáról.

Lássuk tehát, hogyan kezelte a közmédia és a politika a kérdést.

Ez a rész még simán ment

Ez a rész még simán ment

Fotó: MTI

Tompa Andrea kérdésünkre elmondta, hogy a közrádió és a köztévé is készített vele interjút a díjátadón. Mindkét riporterrel közölte, hogy bármiről szívesen nyilatkozik, de a legfontosabbnak a fenti dilemmát tartja. Mindkét mikrofonba bele is mondta, hogy azért nem tartja meg a pénzjutalmat, mert nem ért egyet a kormány politikájával.

Az MTV Híradó tegnap esti adásában (ezen a linken a 33. perctől) nem számolt be Tompa Andrea díjáról. Megpróbálták, de nem sikerült. Szó szerint ez hangzott el: „Az ünnepségen átadták többek között a Balassa Péter- és a Csokonai Vitéz Mihály-díjakat, illetve a Közművelődési Minőség Díjat is.” A háromból egyet bírtak eltalálni: valójában ugyanis a Márai-díjat, a Csokonai Vitéz Mihály-díjat és a Könyvtári Minőség Díjat adták át tegnap a PIM-ben. (A tavalyi évvel keverhették össze, akkor tényleg osztottak Balassa- és Közművelődési Minőség Díjat, lásd itt.) Tehát a Híradóban se Tompa Andrea neve, se a díjának neve nem hangzott el, de ezt nyugodtan tekinthetjük egyszerű, bár nagyszabású bakinak.

A közrádió ennél nagyobbat gurított. A Kossuth rádió kulturális magazinja, a Belépő közölte a Tompa Andreával készült beszélgetését (lásd itt, a 36. perctől), és benne a nevetve feltett kérdést: vajon mire költi a díjazott a pénzt? Tompa válaszából azonban csak azokat a részeket hagyták benne a műsorban, ahol az Igazgyöngy Alapítványról beszél. Az indoklást, hogy miért utalja nekik a pénzt, és hogy mindehhez hőn szeretett kormányunknak is van némi köze, a rádió egyszerűen kivágta.

Az állami hírszolgáltatás harmadik zászlóshajója, az MTI közreadta a díjátadó mosolygós képeit, ismertette Balog Zoltán szép beszédét, de Tompa Andrea reakciója már nem érte el az ingerküszöbét – ezt tegnap este szóvá is tettük cikkünkben. Erre másnap, pénteken felhívták Tompát, aki elmondta a történetet, amelyet aztán korrektül közzé is tettek (lásd itt).

Kisatírozni egyszerűbb lett volna

Kiretusálni egyszerűbb lett volna

Fotó: MTI

Péntek délelőtt megkerestük az MTVA-t. Érdeklődtünk, mit szólnak Tompa megjegyzéséhez a „nem normálisan működő” közmédiáról, amely nem közvetíti az ehhez hasonló üzeneteket. A sajtóosztály nyilatkozata derűlátó: „Valószínűleg Tompa Andrea üzenetei eljutottak a kormányhoz, hiszen tegnap kapta kézhez a Márai-díjat, amely egy állami kitüntetés. Gratulálunk irodalmi munkásságához!”

Kevésbé mulatságos a második válaszuk. Amikor azt tudakoltuk, miért nem sikerült eltalálni Tompa Andrea díjának nevét, a konkrét kérdésre nem válaszoltak, ellenben azt írták: „A díjátadó rendezvényen Tompa Andrea nem szólalt fel, nem nyilatkozott, csupán a díjat vette át. Így a véleménye, bejelentése nem is jelenhetett meg. Szerettünk volna azonnal interjút készíteni vele, de először még nem tudott a rendelkezésünkre állni. Amikor azonban ez megtörtént, elkészült a beszélgetés, amelyet itt talál” – és csatolták a pénteki nyilatkozathoz vezető fenti linket.

Emlékszünk: Tompa kérdésünkre elmondta, hogy a közrádió és a köztévé is készített vele interjút a díjátadón. Ebben az esetben viszont az MTVA hazudik.

Tompa nyilatkozatát és a felajánlásról szóló hírt elküldtük az Emberi Erőforrások Minisztériumának, és megkérdeztük, kívánnak-e reagálni bármit. Nem bajlódtak indoklással, egyszerű, tömör választ kaptunk:

„Nem.”

Figyelmébe ajánljuk