Az ellenzék belső kutatása szerint megint elhúzott a Fidesz

  • narancs.hu
  • 2021. december 16.

Belpol

Az ellenzék pedig csak nem tudja beindítani a kampányát, mert még mindig nincs döntés a közös arculatról. 

Szerdán kapták kézhez az ellenzéki pártok vezetői a legújabb, egyelőre nem nyilvános közvélemény-kutatást, amit már az új, összefogott kampányközpont rendelt meg, és a számok kijózanítóak – írja a 444.hu.

A lap információi szerint a felmérés ugyanis azt mutatja, hogy a teljes lakosságra nézve

46 százalékos a Fidesz-KDNP, és csak 32 százalékos az ellenzéki összefogás listájának a támogatottsága,

a Mi Hazánk 5 százalékot, a Kétfarkú Kutya Párt 4 százalékot kapna, míg további 12 százalék nem szavazna vagy nem árulja el, hogy kit támogatna.

Továbbá 52 százalék mondta azt, hogy a mostani kormány maradását szeretné, és csak 43 százalék akarna kormányváltást.

A 444.hu cikkéből emellett az derül ki, hogy a közös arculat kidolgozása miatt állt az ellenzéki kampány az elmúlt hetekben, emiatt elmaradtak például egyéni jelölteket támogató szórólapozások is, mert nem volt még meg a közös dizájn. 

A közös arculatról Márki-Zay Péter a Magyar Narancsnak december elején azt mondta, a közös arculat véglegesítése zajlik éppen, és azt ígérte, hogy "biztos, hogy még az idén" bemutatják, ám egyelőre ez nem történt meg.  

A 444.hu cikke szerint emellett az ellenzéki döntéshozatal is nehézkes, a pártelnöki értekezlet mellett működtetnek egy pártdelegáltakból álló kampánytanácsot, valamint napi ügyek egyeztetésére egy ellenállási bizottságot is, viszont mindenkinek vétójoga van. A döntések konszenzusosak lehetnek csak, de ezért nagyon lassú a döntéshozási folyamat. 

A lap szerint gondot okoz a hetedik frakció kérdése is, a pártok ugyanis belemennének abba, ha egy 5 fős frakciót tudna alakítani Márki-Zay új pártja, de ő ennél nagyobbat szeretne, és ezért megrekedtek a tárgyalások. 

A központi kampányt pedig egy nemrégiben nyílt, a Batthyány-örökmécses közelében lévő irodából szervezik, amelyet a Mindenki Magyarországa Mozgalom bérel. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.