NER-közeli üzletembertől vásárolt be a Bakonyban az V. kerületi polgármester

  • narancs.hu
  • 2021. december 16.

Belpol

Szentgyörgyvölgyi Péter tisztázatlan forrásból vett meg jó néhány hektár földet a Bakonyban, ráadásul nem is akárkitől. 

Két, nemrég nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozat szerint Szentgyörgyvölgyi Péter úgy gazdagodott több mint 20 hektárnyi bakonyi földdel, hogy azt pénztárcája alig érezte meg. A földeket szinte teljes egészében a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnökétől, a Porsche Hungáriát húsz évig ügyvezető Eppel Jánostól vette – írja a 24.hu.

Szeptemberben már kiderült, hogy az V. kerületi polgármester a 2018-as és 2020-as vagyonnyilatkozatai alapján több földtreület tulajdonosa is lett a Bakonyban, a földek és ingatlanok mellett értékpapírban és takarékbetétben is nagy vagyont halmozott fel, amikre papíron nem volt pénze. 

A főváros által most nyilvánosságra hozott két, 2019-es vagyonnyilatkozat szerint ugyanakkor alig négymillió forint állt Szentgyörgyvölgyi rendelkezésére a földvásárlásokhoz, de 2019 január és november között összesen 24,24 hektár területet vett: 3,43 hektár erdőt,1,6 hektár legelőt,8,65 hektár legelőt,9,78 hektár legelőt,0,5 hektár rétetés 0,28 hektár vízmosást. A 24.hu számításai szerint pedig ezek jóval többe kerülnek, mint amennyi a politikusnak a vagyonnyilatkozata alapján a rendelkezésére állt. 

Az V. kerületi önkormányzat a lap megkeresésére általánosságban csak annyit közölt, hogy a polgármester mindig szabályosan töltötte ki vagyonnyilatkozatát.

A lap azt is hozzáteszi, hogy 2019-ben vásárolt hat földjéből ötöt Szentgyörgyvölgyi egyetlen személytől, Eppel Jánostól vett.

Eppel 2002 elejétől ez év kezdetéig volt a Porsche Hungaria Kft. ügyvezetője, a cég kormányoktól függetlenül az állami autóflotta állandó beszállítójának számít. 2015/2016 fordulóján egy csoport tagjaként az Eppel család hatalmas földterületeket vett állami árveréseken Fejér megyében, majd társaival megszerezték az addig Leisztinger Tamás agrárbirodalmához tartozó Agárdi Farm Kft.-t is, ami azóta az Orbán-családdal is üzletelő Flier János kezébe vándorolt. De Eppel Jánostól vette meg Mészáros Lőrinc is a tihanyi nyaralóját, és Szíjj Lászlónak, a Duna Aszfalt tulajdonosának is eladott egy korábban butikhotelként működtetett balatonfüredi ingatlant. 

Eppel emellett az Eximbank felügyelőbizottságának is tagja volt akkor, amikor 2019-ben a Porsche Hungária nyert a bank autótenderén, az Eximbanknak azóta is fb-tagja. Jelenleg a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének is az elnöke. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk