Maradhat óvodavezető, ha lemond a képviselőségről

Óvoda a harcmezőn

  • Varga Domokos Péter
  • 2021. december 15.

Belpol

Az alábbi történetben nincs direkt pártpolitika, ám abban, ami Magyarpolányban történt, nem lehet nem észrevenni mindannak a hatását, ami 2010 óta zajlik az országban.

Ugyancsak fújtat az ember, mire felér a magyarpolányi híres-neves kálvária utolsó állomásáig. Pedig a hegy meredekén lépcső könnyíti a járást, az egyes stációk előtti pihenőkön vagy a színesre festett szoborcsoportokon Krisztus szenvedésének állomásait tekinthetjük meg, vagy a kápolnához felérve a ködbe vesző bakonyi panorámát, közelébb a polányi épületek, háztetők rendezett sorát.

Lenn a faluban, az óvoda előtt várom a kiérkező szülőket. Arról kérdezem az embereket, okozott-e, okoz-e zavart, hogy az óvodában a nyáron kicserélődött a teljes személyzet, mert a fenntartó nem szavazott bizalmat a korábbi vezető óvónőnek. Az intézményvezetővel együtt távozott a két német nemzetiségi szakképzettséggel is rendelkező óvónő.

A szülők – és mellettük többen a falu lakosai közül – már az első változás hírére felbolydultak. Petícióban kérték Némethné Penk Ildikó vezető óvónő visszahelyezését, továbbá felvonulást is szerveztek a régi óvónőikért, amit az­óta is csak tüntetésként emleget mindenki a faluban.

Némethnét hat éve kifejezetten azért hívta az intézménybe Grőber József független polgármester, hogy majd ő váltsa egy év múlva a harmincéves szolgálat után nyugdíjba vonuló óvodavezetőt. Némethné sváb származású magyarpolányi lakos, már a szülei is itt éltek. Az óvónői diplomája mellől ekkor még hiányzott a beosztáshoz szükséges közoktatás-vezetői végzettség, de mire a vezetői állás megüresedett, megszerezte azt is. Majd a helyi önkormányzat pályázatát megnyerve 2016-ban nevezték ki a Magyarpolányi Német Nemzetiségű Óvoda és Mini Bölcsőde vezetőjévé.

Az óvodának jó híre volt, nemcsak a helyi, de a környékbeli szülők is szívesen hordták ide gyermekeiket, ez magyarázza a mintegy 60 fős létszámot. Némethné a magas szakmai szintet a nemzetiségi irány fejlesztésével is erősítette, a pedagógiai munkában nagyobb teret kapott a német nyelv és kultúra megismertetése. Mire lejárt az első ötéves vezetői ciklusa, az intézményben dolgozó mindhárom óvónő – őt magát is beleértve – rendelkezett német nemzetiségi szakirányú végzettséggel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.