Interjú

„Semmisnek kell tekinteni”

Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje

Belpol

Az új alkotmány egyebek közt azt garantálja majd, hogy többé senki nem siklathatja ki a demokráciát Magyarországon – mondja Márki Zay-Péter, aki szerint népszavazással gond nélkül felülírható a jelenlegi alaptörvény. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölttel a tervezett új jobbközéppártról, a migránsszámlálóról, a rezsicsökkentésről és a választási programról is beszélgettünk.

Magyar Narancs: A Momentum új elnöke, Donáth Anna a Telexnek adott interjúban úgy fogalmazott, hogy „az elmúlt egy hónapot kidobta az ellenzék az ablakon. Egy hónapja arra vár mindenki, hogy Márki-Zay Péter kitalálja, hogyan álljon össze a közös csapat”. Mi történt az előválasztás óta?

Márki-Zay Péter: Tapasztalt politikusok, akiknek sokat adok a véleményére, azt mondták, hogy az előválasztás után egy csendesebb időszak kell, kevesebb szerepléssel. A választóknak el kellett fogadni az előválasztás eredményét, csillapodnia kellett az indulatoknak. Ez szándékosan volt így. Közben már az előválasztás másnapján elkezdődött a munka a pártokkal. Felépítettünk egy közös miniszterelnök-jelölti kampánycsapatot, amelybe a pártok delegálták a szakértőiket, akik a közös kampánycsapat részeként dolgoznak. Ebben oroszlánrésze volt a Momentumnak is, csak ekkor még nem Donáth Anna volt a párt vezetője, ezért neki nem volt rálátása erre a munkára. Az egy hónap alatt sok mindent elértünk, lefektettük az ellenzéki együttműködés szabályait, és két pártelnöki értekezletet is tartottunk, ahol a Momentum aktuális vezetője is jelen volt. Megkezdődött a felkészülés a kampányra, a pártok legjobb szakemberei dolgoznak a kampánystratégián, az új arculaton, a kommunikációs irányokon – fontos munka zajlott a háttérben.

MN: Mik lettek az együttműködés szabályai?

MZP: Például, hogy ez a kampány már nem a pártokról szól, és hogy nem használnak majd önálló arculatot, mert az egyéni jelöltek nem egy-egy párt jelöltjei, hanem a teljes ellenzéké. A közös arculat véglegesítése zajlik most, de előbb meg kellett hozni közösen azt a döntést, hogy közös arculattal közös kampányt fogunk csinálni, és ennek a vezetője a miniszterelnök-jelölt.

MN: Mikorra jelenik meg az új arculat?

MZP: Türelmetlenül várom. Biztos, hogy még az idén.

MN: Eredetileg arról volt szó, hogy október 23-ára lesz közös lista. Mikorra várható?

MZP: Az biztos, hogy lesz közös lista. Azt nem tudom, hogy október 23-ra ki ígérte meg, hiszen az egész munkát október 23. után kezdtük csak el. De azt mondom, hogy most teljesen ráér, a jövő év elejére biztosan meglesz.

MN: Elég lesz csak akkorra?

MZP: Elég. Van egy törvényi határidő, hogy mikorra kell összerakni a választások előtt, addigra meglesz. Ezen minden párt együtt dolgozik.

MN: A 168.hu-nak azt mondta, hogy a közös lista összeállítását nagyrészt a pártokra bízta. A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) azért részt vesz ebben?

MZP: Természetesen, de nem én személyesen. Az MMM-re és a hat pártra bíztam, és nem én akarom megmondani, hogy ki lesz a listán. Az MMM részéről az operatív vezetésünk tárgyal, Vékás Sándor operatív igazgató például ott van.

MN: Mi a helyzet a hetedik frakcióval?

MZP: Ezt is ők fogják megvalósítani a reményeink szerint. Nyilván a listás helyek, illetve a már győztes képviselők hetedik frakciónak való átengedése egyik pártnak sem volt érdeke, de elfogadták, hogy ez fontos. Nem csak az én egyéni kérésemről van szó, bár azt is méltányolják, és egy miniszterelnök-jelöltnek legitim módon lehet ilyen kérése, ezt senki nem vitatta. Másrészt azt is elfogadták, hogy a választások kimenetele szempontjából fontos, hogy azok a választópolgárok, akik korábban a Fideszre vagy előtte az MDF-re, KDNP-re szavaztak, lássák azt, hogy nem kell tolvajokra szavazniuk csak azért, mert európai konzervatívnak vagy jobbközép érzelműnek tartják magukat. Ezért dolgoztam azon, hogy az Európai Néppárt is befogadja ezt a leendő pártot. Pálinkás József pártjából, az Új Világ Néppártból (ÚVNP) szeretnénk kialakítani, úgy, hogy Gémesi György Új Kezdet pártjával (ÚK) egyesítjük, és sok, eddig civil ember is csatlakozna. A pártot befogadná az Európai Néppárt (ENP), és lenne egy frakciója is. Ezt a tisztességes, nem tolvaj, konzervatív, jobbközép frakciót építjük közben.

 
Fotó: Kiss Zoltán

MN: Az előválasztáson megválasztott egyéni képviselőjelöltekből állna össze a hetedik frakció, vagy a közös listán kapnának helyet a jelöltjeik?

MZP: Is-is.

MN: Az előválasztáson győztes egyéni képviselőjelöltek közül ön az egyetlen, aki az ÚVNP-t jelölte meg elsődleges leendő frakciónak.

MZP: Ez így van, de az ÚVNP is sokakat támogatott, és a 106-ból 12 jelölt az MMM jelöltje volt, akik a pártok szabályai miatt voltak kénytelenek a hat párt közül egyet választani.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.