Miskolcon szokatlan intenzitású közfelháborodás uralta a februári heteket. Szülők és hozzátartozók indulatait az váltotta ki, hogy februártól látványosan zsugorította a miskolci óvodákba, iskolákba jutó ételadagok mennyiségét az önkormányzat étkeztetője. A miskolci közétkeztetést a Kórház- és Menzaétkeztetési Zrt. (KEM) jogelődjének, a Kórház és Menzaétkeztetési Kft.-nek a fideszes vezetésű önkormányzat tíz évre adta koncesszióba 2017-ben Kriza Ákos polgármester idején. A cég 120 hónapra összesen 9,2 milliárd forintért vállalta a miskolci közétkeztetési ellátást gépészeti és infrastrukturális beruházások elvégzésével. A KEM Zrt. nincs Mészáros Lőrinc érdekeltségében, ám volt húsipari cégével való áttételes üzleti kapcsolata miatt Mészáros tágabb holdudvarához tartozó vállalkozásként lett ismert a nyilvánosság előtt. A KEM által előállított ételek milyensége és mennyisége, a cég szorgos áremelései a Fidesz 2019-es veresége után, Veres Pál polgármestersége és az MSZP-Momentum-DK-Jobbik-LMP-Mindenki Magyarországa-Párbeszéd-Függetlenek SZIVE-s koalíciós városvezetés idején is rendszeresen témát szolgáltatott Miskolcon. Az étkeztetővel szembeni eddigi legkimagaslóbb utálatcunami mégis a tavaly megválasztott fideszes polgármester, Tóth-Szántai József nyakába szakadt.
Fél adag, fél egészség
A közösségi oldalakon egymás után kerültek elő a rendkívül szerény, inkább szánalmas mennyiséget mutató ételfotók, például a jelzésszintűre fogyott levesadagról, pár szem húsról, néhány darabos túróstésztacsíkról, kenyérdarabkáról. A főétkezéseknél a KEM a bölcsisektől a kamaszokig mindenkinek fél decivel rövidítette meg a levesadagját 1 deciliterre. Az óvodások reggelijét vágták vissza leginkább, ráadásul
külön figyeltek az egészségesebb hozzávalók csökkentésére: kockasajtadagjukat 3-ról 2-re, a gabonakészítményeket (keksz, extrudált kenyér, puffasztott gabonaszelet, gabonapehely) 2-ről 1 dekára csökkentették.
Az ovisoktól vették el a legnagyobb arányban a salátát, 2 dekával, de a többi korosztály is 1 dekával kevesebb minimum salátamennyiséget kapott februártól.

A dühöngő, elkeseredett beszámolókat Jakab Péter, a Nép Pártján miskolci országgyűlési képviselője gyűjtötte, majd adagolta a városvezetésnek címezve, a közfelháborodás jelképévé téve a parizerkrémes kenyérszeletet, az uzsonnára kimért fél croissant látványát. Akadt olyan érintett hozzászóló, aki a kenyér nagyságát is kétségbe vonta: „Ez a szelet kenyér nem igaz, mert az óvodások ennek a negyedét kapják! Naponta látom, hogy ilyen szelet kenyeret háromfelé osztva, azaz 3 gyerek kap, ha egyáltalán van rákenve valami. Ja és be van osztva, hogy melyik nap melyik szülő vigyen gyümölcsöt! Családbarát kormány!!!”
A város vezetését októberben átvevő Fidesz a politikai ellenoldalban találta meg az 1 deciliteres levesadagok magyarázatát. Bajusz Gábor frakcióvezető február 26-án azzal osztotta ki Jakabot, Veres Pál és koalíciója öt éven át gátolta, hogy a miskolci óvodások étkeztetésére szánt összeget megemeljék. Pedig Bajusznak tudomása lehetett arról, hogy 2023 szeptemberében szavazták meg a KEM Zrt. 25 százalékos díjemelési kérését A cég 37,6 százalékkal akarta drágítani a miskolci közétkeztetést, amit sikerült lefaragni 25 százalékra, az önkormányzat pedig vállalta a többletköltséget. Az erről szóló határozati javaslatból az is kiderült, hogy a KEM Zrt. először 2020-ban, majd azóta évente élt a normaemelés jogával, több alkalommal jelezte az egységárak emelésére vonatkozó igényét a kialakult gazdasági körülményekre hivatkozva. A KEM Zrt. 2022-ben is emelte a szolgáltatás díját, a bölcsődék és az óvodák esetében 3,4 százalékkal, a többi intézménynél 4 százalékkal, májusban egy újabb 10 százalékos emelés következett. 2023 márciusában és áprilisában 7 százalékkal nőttek az árak, majd következett a 20 százalékos emelés.

A frakcióvezető valótlan tényeket közlő tájékoztatásához hamarjában felzárkózott Tóth-Szántai polgármester is, aki az előző ciklusban még a helyi, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került kereskedelmi rádió műsorvezetője volt. Videóüzenetében szintén az előző városvezetést hibáztatta a rendszer alulfinanszírozottsága miatt, mondván, mindössze 6 százalékos normaemelést engedélyezett 2019-2024 között. Ez az adat szintén nem felelt meg a valóságnak, a 25 százalékos díjemelés tényére ezért Szopkó Tibor volt momentumos alpolgármester is felhívta a figyelmét.
A KEM Zrt. ételievel való rendszeres elégedetlenség miatt a városvezetés 2023. decemberben a cég bevonásával megalakította a közétkeztetési tanácsot, hogy az intézmények asztalára kerülő étel jó minőségben és megfelelő mennyiségben álljon rendelkezésre. A tanács fő feladatának az ételekkel kapcsolatos észrevételek nyílt párbeszédben való megvitatását jelölte meg, a testület azonban a későbbiekben már nem mutatott életjeleket. A megalakuláskor a céget Demeter László ügyvezető képviselte, akit több kérdéssel kerestünk meg az ételadagok mostani csökkentésének okairól. Szerettünk volna választ kapni arra, előzetesen egyeztették-e az adagcsökkentést az önkormányzattal, a közétkeztetési tanáccsal; kíváncsiak voltunk, hány forintot tudnak ezzel spórolni, illetve, hogy szülőként bepanaszolná-e a szolgáltatót a gyerekeknek adott ételek minősége, mennyisége miatt. Cikkünk megjelenéséig nem érkezett reakció Demeter Lászlótól.
Józsefvárosból kitették a szúrüket
A miskolciak közfelháborodása azonnali lépésre kényszerítette a Tóth-Szántait, aki február 28-án bejelentette, márciustól emelik a gyermekétkeztetés adagjait, és a minőségen is változtatnak. A költségvonzatába nem avatta be a miskolciakat, mint ahogy abba sem, a KEM Zrt. hátrált-e meg – ez tűnik valószínűtlenebbnek –, vagy az önkormányzatnak kellett kipótolni a különbözetet, aminek köszönhetően a gyerekek levesadagja ismét másfél decis szintre állt vissza. Nem mindenki hurrázott a bejelentéstől: többen szóvá tették, a polgármester azt próbálja sikerként eladni, hogy sikerült újra elérni a város közétkeztetési ellátásának alapszintjét. Egy másik szülő azt panaszolta, az iskolából továbbra is rendszeresen éhesen érkezik haza gyermeke. A változást ugyanakkor nem lehetett letagadni márciustól:
a KEM reggeli kínálatából eltűnt a költséghatékony ínyencség, a parizerkrémes kenyér, a szeletekre felvágott került uborkával.
A cégcsoport több tagját a Veresegyházon élő Demeter László, illetve a vele azonos címen lakó Demeter Szilvia ügyvezetése kapcsolja össze. Az étkeztetési cégeikre jellemző egy fővárosi, Markó utcai második emeleti lakás, mint a KEM Zrt. esetében is, vagy egy kőbányai Kőér utcai székhely. A cégcsoportból kiemelkedik a 2023-ban 12 milliárdos forgalmat elérő Pannon Menza Szolgáltató Kft., ami szintén a KEM Zrt. érdekeltsége. A Pannon Menzát a vendéglátós szakmájú Süllős Gyula alapította 2013-ban. A KEM Kft. Süllőséktől 2015-ben vette meg a másik étkeztető vállalkozását, a Pensio Minőségi Közétkeztetés Kft.-t. A legjobb időben történt az adásvétel, hiszen ebben az évben Kocsis Máté polgármesterkedése idején egyedüli pályázóként elnyerte 30 józsefvárosi intézmény – 13 óvoda, 7 általános iskola, 1 középiskola, 8 szociális intézmény, 1 gyermekjóléti intézmény – közétkeztetésének ellátását, a házhoz szállított szociális étkeztetési szolgáltatást, továbbá 32 tálalókonyha felújítását vállalta. Erről a megbízásról 2020 novemberében írtuk meg, hogy májustól szerződésüket megszűntnek tekintette a már Pikó András vezette önkormányzat. A Fidesz elveszítette a VIII. kerületet 2019 őszén, az új vezetés pedig átvizsgálva a Pensio megbízását, 2019 szeptemberétől jogszerűtlennek látta a megbízásukat. A Pensio helyébe ugyanis egy másik cég, a Klassz Menza Kft. lépett éppen az önkormányzati választások előtt két hónappal: 2019 augusztusában határozatlan időre szóló kibővített megbízással folytathatta a 2015-ös szerződés teljesítését. Az időkorlát nélküli megbízás viszont sehogy sem volt szinkronban a közbeszerzési törvénnyel, ami szolgáltatások esetén a négy évet meghaladó szerződéskötést indokolatlanul hosszúnak, versenyt korlátozó, monopolhelyzetet teremtő gyakorlatnak tartja. Ha marad a Klassz Menza, akár az idők végezetéig hordhatta volna az ételeket a józsefvárosi menzákra. A kerületből kitett céget szintén Demeter László ügyvezeti, ahogy a miskolci gyerkeadagokat lefaragó KEM Zrt.-t is, amely még KEM Kft.-ként lett a Klassz Menza tulajdonosa.
Józsefvárosban Miskolchoz hasonlóan rengeteg kifogás érkezett: az egyik szülői munkaközösség az ételek mennyiségét, minőségét rendkívü̈li egyhangúságát, a felszolgálás elfogadhatatlan minőségét tette szóvá. „Az elmúlt években már nemcsak a mi iskolánk, hanem a kerület kvázi összes iskolája megfogalmazta ezeket és hasonló panaszokat az önkormányzat döntéshozói irányába – szinte minden évben –, hiszen ugyanaz a cég menedzseli az étkeztetéseket a kerü̈let összes iskolájában. Változást sosem sikerü̈lt senkinek elérnie.” A szülők azt is felvetették, hogy a szolgáltató árai belvárosi éttermek menüárával vetekednek, a helyi lap a szociális intézmények ehetetlen ételeiről, penészesnek kenyereiről tudósított.
Pikó meglépte azt, amit más, a KEM Zrt. és társai iránt elkötelezett önkormányzat nem: szerződést bontott. Az utolsó cseppet a pohárban Klassz Menza 2020. januári újabb díjemelése jelentette, amivel összességében a szerződésben vállalt érték 50 százalékánál nagyobb mértékben drágított szolgáltatásain – ez szintén a közbeszerzési törvény megsértése volt. Józsefvárosban az önkormányzat az átmeneti időszakra sürgősségi eljárással új szolgáltatót választott, az Eurest Étteremüzemeltető Kft.-t, amely lényegesen kedvezőbb ajánlatot tett. Ennek köszönhetően nemcsak a Pensio/Klassz Menza által bejelentett díjemelésre nem került sor, de lehetőség nyílt a térítési díjak 10 százalékos csökkentésére. Az önkormányzat azzal, hogy megszabadult tőlük, még megtakarítást is elért, fél év alatt 200 millió forintot.
Mészáros elenyészett kolbásza
A KEM Zrt. 2023-ban kimagasló, 6 milliárd forintos árbevételt ért el, amiből 5,9 milliárd forintot a közétkeztetés tett ki. A cég tulajdonosa egy magánszemély, Szabóné Szilágyi Anikó. Bihari Attilától 2016-ban vette meg a cég jogelődjét, a Kórház és Menzaétkeztetési Kft.-t. Bihari kulcsfigurája az étkeztető cég és Mészáros Lőrinc közötti kapcsolatnak. Felesége ugyanis 2014-ben megvásárolta a Benoit and Augusten Kft.-t, amely 2016-ban mentőövet dobott a felszámolás felé menetelő Bakony Hús Kft.-nek. Ez a húsipari cég Mészáros Lőrinc egyik befuccsolt befektetése volt, amikor 2013-ban megvette Búzakalász 66 Felcsút Mezőgazdasági Kft.-je révén. A Bakony Húst Mészáros a bedőlt Balatonhúsból próbálta újraéleszteni, azzal a céllal, hogy az új állami alapokra helyezett központosítottá és nonprofittá alakított közétkeztetési piac ellátója legyen.
Nagyot álmodni merő ambícióinak megtestesülése volt a piacra dobni tervezett Puskás-kolbász, ám Mészáros húsipari cégével együtt ez is elenyészett.
Miután azonban Bihari felesége megvásárolta a Bakony Húst, nagy volumenű szerződéseket köttettek közétkeztetési cégekkel. Közöttük a volt a Józsefvárosból ismerős Pensio Kft. 1,75 milliárd forintért, de Süllős Gyula másik érdekeltsége is kapott egy 625 milliós megbízást – írta meg anno a 24.hu. A sajtóban meg is jelent az a feltételezés, hogy a veszteséges Bakony Hús új gazdáit a közétkeztetési piacon kompenzálják majd „Mészárosék”. A 2 milliárd közpénzt benyelő Bakony Hús aztán a várakozásnak, működési képességeinek megfelelően ment a levesbe, jelenleg is zajlik felszámolása. Miután Bihari feleségének cége megtette, amit megkövetelt a haza, 2019-ben kiszállt a Benoit and Augusten Kft.-ből. Mészáros kimentőjének ekkor kezdődött meg kényszertörlési eljárása, a Benoit and Augusten több magántulajdonost megjárva végül a cégvezetéstől eltiltott magánszemélynél került cégtemetőbe.
Minőség kompromisszumok nélkül
A hat étkeztető céget tulajdonló KEM Zrt. ügyvezetője, Demeter László a Gasztvitál Csoport ügyvezető igazgatójaként vezetőjeként is megjelenik a nyilvánosságban. A Gasztvitál szlogenje: „Minőségi szolgáltatás kompromisszumok nélkül”. A legmagasabb minőségű színvonalra törekednek, ehhez pedig „egyetlen célt tűztek maguk elé: az elégedett fogyasztót” – írják honlapjukon. A cégcsoport partnereinek biztosítja, hogy osztályozza szolgáltatásuk minőségét az étel mennyisége, minősége, az étlap változatossága, a főzés, a szállítás és a tálalás során tapasztalt higiénia, az étel pontos időben való kiszállítása vonatkozásában. A Gasztvitál ezek alapján készített saját felmérési összesítést, ami majdnem csúcsot döntött, 4,8 pontos átlagértéket mutatott az 5-ös skálán. Az igaz, hogy ez 2019-es adat; az azóta eltelt hat év értékeléseit nem tették közzé.