Gazdaságvédelmi Operatív Törzs alakul

  • narancs.hu
  • 2020. június 20.

Belpol

Melynek feladata a „gazdaság növekedését fékező adminisztratív szabályok kiiktatása” lesz.

A válság közvetlen kezelésére csaknem 1400 milliárd forintot költött az állam – mondta Varga Mihály a Magyar Nemzetnek. A pénzügyminiszter arról is tájékoztatta a lapot, hogy a gazdaság növekedését fékező adminisztratív szabályok kiiktatására gazdaságvédelmi operatív törzs alakul.

Az újság szombati számában megjelent interjúban a miniszter elmondta többek között, hogy az egészségügyi jellegű kiadások fedezetére a kormány kialakította a járvány elleni védekezési alapot. Ebbe 633 milliárd forintot irányítottak, amelyből eddig 480 milliárdot használtak fel. Szintén komoly összegeket igényelt a gazdaság, a munkahelyek megóvása, ezért jött létre a gazdaságvédelmi alap. Az ide csoportosított 923 milliárd forintból eddig 904 milliárdot használtak fel. Egyik részét munkahelyek megóvására, másik részét beruházások támogatására fordították. Az összegben nincs még benne az ideiglenes adó- és járulékkedvezmények, -mentességek költsége, vagy a hitelmoratórium hatása.

Varga beszámolt arról is, hogy a kormány hozzáfogott a kórházi struktúra átalakításához. Tarthatatlannak nevezte, hogy a kórházak az utóbbi időben újra és újra tartozásokat halmoztak fel, ez álláspontja szerint alapvetően torzította az egészségügyi beszállítók piacát. Az egészségügyi beruházások tervek között szereplő támogatása ezen a helyzeten is változtathat - jelezte.

A pénzügyminiszter beszélt a Lánchíd felújításáról is, amellyel kapcsolatban úgy vélte, megoldásához kizárólag a politikai akarat hiányzik. Szerinte pontosan tudható, hogy a fővárosnak 180 milliárd forintos állampapír-megtakarítása van, vagyis nyilvánvalóan nem pénzkérdés a felújítás. Ráadásul a kormány is jelezte, hogy 6 plusz 1 milliárd forinttal hozzájárul a költségekhez.

A Lánchíd felújításának hátterével aktuális lapszámunkban foglalkozunk.

Neked ajánljuk