Nyílt levélben fordulnak a Színművészeti Egyetem hallgatói Palkovicshoz

  • narancs.hu
  • 2020. június 20.

Belpol

Személyes egyeztetésre hívják a minisztert.

„Értetlenül állunk az Egyetemünkre váró drasztikus és hirtelen bekövetkező átalakítás előtt. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a szakmai egyeztetések a hátunk mögött zajlanak. Sem a vezetőség, sem mi nem ismerjük a modellváltásra kiszabott szűk időkeret okát, sem a garanciákat az oktatás és alkotás szabadságát illetően a továbbiakban” – áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak nyílt levelében, amelyet Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek küldtek.

Mivel a diákoknak és az egyetem vezetésének is számtalan megválaszolatlan kérdése van, személyes egyeztetést kezdeményeznek a miniszterrel. Mint írják, többek között szeretnének biztosítékot kapni arra, hogy azt a képzést folytathatják, amit elkezdtek, azokkal az oktatókkal, akik miatt felvételiztek. „Továbbá úgy tudjuk, hogy egy törvénymódosítási javaslat szerint a jövőbeni fenntartó alapítvány nevéből kikerülne az intézmény neve. Arról, hogy ez mit jelent, csak feltételezésekre hagyatkozhatunk, ezért lényegesnek tartjuk a pontos tájékoztatást, az okok, lehetséges következmények ismertetését” – írják a hallgatók.

Janisch Attila a Filmművészeti átalakításáról: Az egészet mélyre ható cinizmus hatja át

Az egyetem filmrendező docense szerint egyszerűen érthetetlen a kormány döntése, ami büntetésként hat. Eldőlt, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) is kiszervezi a kormány az állami felsőoktatási intézmények közül. Az intézmény hirtelen jött modellváltásáról, ennek vélt vagy valós okairól, az egyetem elleni támadásokról és az orbáni politika hatásairól beszélgettünk az egyetem docensével, a Narancs.hu állandó publicistájával.

Figyelmébe ajánljuk