Iványi Gábor levelet írt Orbánnak

  • narancs.hu
  • 2023. október 12.

Belpol

A MET két oktatási intézményében annyi pedagógus távozott, hogy fel kellett függeszteni a tanítást. Harmadik hónapja nem érkeznek meg a bérköltségek. 

Két oktatási intézményben, az abaújkéri iskolában és a beregi térségben lévő oktatási intézményben már annyi pedagógus távozott, hogy átmenetileg fel kellett függeszteni a tanítást. A következő napokban vélhetően más intézményekben is hasonló helyzet alakul ki. Többek között erről beszélt a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője, Iványi Gábor a fővárosi Fűtött utca hajléktalanszállóban tartott tájékoztatóján, amiről a Népszava számolt be. 

A NAV az októberi teljes állami normatívájukat is leemelte a számláikról, így ismét – immár harmadik hónapja – nem érkezett meg az ezer dolgozó bérköltséget fedező 220 millió forint. A szeptemberi kiáltványuk hatására a támogatók 140 millió forint adományt gyűjtöttek össze, ebből tudtak néhány munkatársnak fizetési előleget adni. Ám sokan a keddi fizetésnaptól tették függővé, hogy tovább dolgoznak, vagy szerződést bontanak. 

Iványi Gábor csak remélni tudja, hogy nem mond fel mind az ezer munkavállaló a napokban. 

A MET vezetője levélben fordult Novák Katalin köztársasági elnökhöz, Orbán Viktor miniszterelnökhöz, illetve Kövér Lászlóhoz, az Országgyűlés elnökéhez az egyháza által fenntartott iskoláktól és otthonoktól elvett állami támogatások ügyében. A lelkész ebben azt írja le, milyen következménye lesz annak, ha a 20 ezer ellátott és ezer alkalmazott az utcára kerül. 

A héten Iványi is kapott értesítést: Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár arra kérte, hogy ha tudnak tanítani, tanítsanak, de ha nem, akkor nyilatkozzon a MET, mely oktatási intézmény állami átvételét kéri. Iványi Gábor azt mondta, hogy ezt a listát egyelőre nem készíti el, mert bízik a közjogi méltóságok pozitív válaszában. Felidézte, hogy Maruzsa Zoltán korábban azt mondta, nem megtérülő befektetés a MET iskoláinak a fenntartása, sőt azt javasolta, ha nincs elég pénz az oktatási intézményeik fenntartására, szedjenek tandíjat a szülőktől, számolt be a napilap. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk