Kakas adta át a 3 milliárdos beruházást Győrben

  • narancs.hu
  • 2021. május 13.

Belpol

A polgármester a város totemállatára bízta a protokollfeladatot.

A győri állatkertben 3 milliárd forintos beruházás átadására rendeztek ünnepséget. A nyugat.hu beszámolójából az derül ki, hogy többek között a takarmányfeldolgozót, a műhelyépületet, az állategészségügyi központot, a törpevíziló- és a pingvinbemutatót érinti a munka, és az elefántházzal is hamarosan végeznek. 

A tudósításokhoz csatolt videóban az látszik, hogy egy tényleg nagyon szép kakas végigszlalomozik egy pályán, majd kísérője mellett toporog egy ideig, aztán megteszi, amit elvárnak tőle: belecsíp a kifeszített nemzetiszínű szalagba.

Mint kiderült, Dézsi Csaba András polgármester nem vág át szalagot ilyen átadási ünnepségeken. Ezt a protokollfeladatot arra a kakasra bízta, ami náluk kelt. Legalábbis a videó mellé írt szöveg szerint „Pihét, Győr kakasát Vera, a feleségem keltette ki tojásból, és felneveltük”. Pihe a győri állatkertbe került, ahol betanították. 

Győrben a kakas jelkép. A középkori legenda szerint amikor a várost 1594-ben elfoglalták a törökök, azt jósolták, hogy a város akkor lesz ismét a keresztényeké, ha a széljelzőnek föltett vaskakas elkezd kukorékolni, és alatta a félhold teliholddá változik. Négy év múlva, amikor a vár visszavételére érkező keresztény csapatok odaértek, egy huszár felmászott a vaskakashoz, és trombitájával utánozta a kakaskukorékolást, miközben a félhold is teliholdnak látszott a hajnali fényben, úgyhogy a törökök megrémültek.

A leadkép forrása Dézsi Csaba András Facebook-oldala.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.