Most valaki azt kifogásolta, hogy miért nem a Kúria maga számolja újra a főpolgármesteri szavazatokat

  • narancs.hu
  • 2024. július 9.

Belpol

Újabb alkotmányjogi panasz érkezett az Alkotmánybírósághoz az újraszámlálás témájában. 

Mint arról beszámoltunk, a budapesti érvénytelen szavazatok június 14-i újraszámlálása szerint végül 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást Karácsony Gergely, ezután azonban Vitézy Dávid alkotmányjogi panaszt nyújtott be a Kúria eredményt megállapító döntésével szemben, az Alkotmánybíróság pedig végül a Kúriát arra kötelezte, hogy újra állapítsa meg egy másik eljárásban az eredményt. A Kúria végül az összes érvényes szavazat újraszámlálását rendelte el, melynek most hét végére lehet végül eredménye, Vitézy arról írt, hogy az újraszámlálás során egyelőre még nőtt is egy kicsit Karácsony előnye

Közben azonban újabb alkotmányjogi panasz érkezett a témában az Alkotmánybírósághoz egy magát megnevezni nem kívánó állampolgártól – írja a hvg.hu

A panaszos szerint ugyanis a Kúriának magának kellene újraszámolnia a szavazatokat, nem volt joga ezt a Nemzeti Választási Bizottságra bízni.

A panaszos szerint az újraszámlálást elrendelő határozat sérti a tisztességes eljáráshoz és a jogorvoslathoz fűződő alapjogot. A Kúriának magának kellene elvégeznie az újraszámlálást és ennek alapján határozatban megállapítania a végleges eredményt. Azzal, hogy ezt az NVB-re bízta, új jogorvoslati lépcsőfok került az eljárásba, hiszen az NVB péntekre ígért határozatának felülvizsgálatát lehet majd kérni éppen a Kúriától, és ilyen plusz lépcsőfokot nem ismer a választási eljárási törvény. Alapvető alkotmányos jogsérelmet lát, és ennek bizonyítéka véleménye szerint az is, hogy ennek a panaszának az Ab általi tárgyalása párhuzamosan haladhat az NVB általi újraszámlálással.

Az Ab Hörcherné Marosi Ildikó vezette öt tagú tanácsát (további tagjai Lomnici Zoltán, Patyi András, Salamon László és Szabó Marcel alkotmánybírók) mindenesetre csütörtökre összehívták.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk