MTI-hírt minősített háborúpártinak a Szuverenitásvédelmi Hivatal

  • narancs.hu
  • 2024. július 10.

Belpol

Csak mert a független sajtóban is megjelent.

„Háborúpárti narratívát” terjeszt – ezzel vádolja a hvg.hu-t is a Szuverenitásvédelmi Hivatal Dezinformációs Narratívák Magyarországon című brosúrája. A lap megnézte, hogy mely cikkei miatt kapott ilyen minősítést, és arra jutott, hogy például az állami hírügynökség, a Magyar Távirati Iroda által kiadott, és a kormánymédia által is közölt hírek alapján.

Ilyen, a tanulmányban példaként hivatkozott írás például az Újabb 1,5 milliárd dolláros segélyt ad az USA Ukrajnának című cikk, amelyben arról van szó, Kamala Harris, az Amerikai Egyesült Államok alelnöke bejelentette a támogatást. A hírt az MTI ugyanezzel a címmel osztotta meg, és nem csak a független hírportálok vették át, hanem a kormányközeli Mediaworks megyei lapjai is. A hvg.hu annyival egészítette ki az információt, hogy beleírta, milyen feltételekkel lenne hajlandó Vlagyimir Putyin orosz elnök  a béketárgyalásokra. 

A Szuverenitásvédelmi Hivatal a „háborúpárti narratíva” bizonyítékaként értelmezett olyan beszámolót, amely arról szólt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Bohár Dánielnek nyilatkozott, és a hvg.hu úgy értelmezte az elhangzottakat, hogy a kormányfő üzenetei az emberek félelem- és biztonságérzetére építenek, majd megvizsgálta, Orbán állításai közül melyiknek mi a valóságalapja.

A hvg.hu-nak a rá vonatkozó idézetgyűjteményről az a benyomása alakult ki, hogy a Hivatal majdnem minden olyan cikkre ugrott, amelynek a címében, bevezetőjében olvasható Putyin neve, a háború vagy a szankciók, esetleg a Moszkva szó.

Azt is furcsállja a szerkesztőség, hogy míg a hvg.hu írásai ilyen minősítés alá estek, a nyomtatott hetilapban, a HVG-ben a jelek szerint nem találtak kifogásolható írást a Szuverenitásvédelmi Hivatal munkatársai. Az történhetett, hogy akik a tanulmányt írták, a munka könnyebbik végét fogták meg: csak az interneten elérhető írások között keresgettek olyanokat, amelyek alátámasztották a prekoncepciójukat. Jellemző a lap szerint, hogy a háborúról napi szinten író és világháborúval riogató Origo írásait nem is vizsgálták.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.