Döntött a Kúria, jön a teljes újraszámlálás

  • narancs.hu
  • 2024. július 7.

Belpol

Ez több mint 700 ezer voksot jelent. Mindössze 6 napja van rá a Választási Bizottságnak.

Még mindig nem zárult le a főpolgármester-választás, a Kúria ugyanis elrendelte, minden érvényesnek nyilvánított szavazatot újra meg kell számolni és meg kell vizsgálni. Erre 6 napja lesz a Nemzeti Választási Bizottságnak.

A Kúria „elrendeli a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat Nemzeti Választási Bizottság általi átvizsgálását, valamint újraszámlálását és a főpolgármester-választás eredményének az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján meghatározott megállapítását.” Ezt írta közleményében vasárnap délután a Kúria, melyet az rtl.hu szemlézett.

Az ügy előzménye, hogy Vitézy Dávid panasza miatt először újraszámolták az érvénytelen szavazatokat. Ezek után, ugyan kisebb különbséggel, de a Nemzeti Választási Bizottság még mindig Karácsony Gergelyt állapította meg győztesnek. Ezt a döntést a Kúria június 26-án helybenhagyta. Ez ellen Vitézy Dávid alkotmányjogi panaszt nyújtott be június 30-án, az Alkotmánybíróság pedig végül a Kúriát arra kötelezte: újra állapítsa meg egy másik eljárásban az eredményt. Ez történt most meg, és végül a saját két héttel korábbi döntésüket felülírva elrendelték az összes érvényes szavazat újraszámlálását. Ez több mint 700 ezer voksot jelent.

Az ügyre Karácsony Gergely úgy reagált: ez történik, amikor az alkotmánybírák vélt vagy valós politikai elvárásoknak kívánnak megfelelni, és bemondásra újraszámoltatják a főpolgármester-választás érvényes szavazatait. A Kúria bírái, emberileg érthetően, nem kívántak asszisztálni ehhez, és nem kívánták maguk újraszámolni a negyven fokban nyolc nap alatt a 782 ezer érvényes szavazólapot, hanem inkább törvényi alap nélkül kiadták ezt a feladatot a Nemzeti Választási Bizottságnak.

Az NVB-nek hat napja van harminckétszer annyi szavazólapot újra megszámolni, mint amennyit legutóbb, az érvénytelen szavazatok újraszámolásakor egy nap alatt átnézett. Csak remélni lehet, hogy nem tör ki a káosz

– tette hozzá Karácsony Gergely.

Vitézy Dávid vasárnap esti posztjában Magyar György ügyvédet, az ellenzéki előválasztásokat is bonyolító Civil Választási Bizottság elnökét idézi, aki friss blogbejegyzésében azt írja: "Hibázott az NVB, amikor csak az érvénytelen szavazatok újraszámlását rendelte el, és az érvényeseket nem vizsgáltatta. (...) A fair végeredmény – akkor is, ha ez többletmunkával és költséggel jár – csupán az összes voks újraszámolását követően állapítható meg."

"Maximálisan egyetértek vele. És immár a Kúria is" – írja Vitézy.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Magyar Péter bojkottot hirdetett "a propaganda minden csápja ellen"

  • narancs.hu

A Tisza Párt elnöke a közmédia épületét a Nemzeti Hazugságok Házának nevezte el az általa meghirdetett szombati tüntetésen. Az MTVA Kunigunda úti épülete előtt mondott beszédében arra buzdította a résztvevőket, vegyék nyakukba az országot: tudassák az emberekkel, mely csatornák tartoznak a propagandához, segítsenek letölteni valódi újságok appjait – mutassák meg minél többeknek a valóságot.