Újraszámlálás: Vitézy szerint még nőtt is Karácsony előnye

  • narancs.hu
  • 2024. július 9.

Belpol

Vitézy arról írt egy posztban, hogy eddig 270 szavazat átminősítése változott, de a végeredményt nem érintette. 

Mint arról beszámoltunk, a budapesti érvénytelen szavazatok június 14-i újraszámlálása szerint végül 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást Karácsony Gergely, a történet azonban még mindig nem ért véget, miután Vitézy Dávid alkotmányjogi panaszt nyújtott be a Kúria eredményt megállapító döntésével szemben, az Alkotmánybíróság pedig végül a Kúriát arra kötelezte: újra állapítsa meg egy másik eljárásban az eredményt. A Kúria végül az összes érvényes szavazat újraszámlálását rendelte el, melynek most hét végére lehet végül eredménye. 

Az újraszámlálást kedden nyolc kerület, az I., az V., a VI., a VII., a XVI., a XVII., a XXII. és a XXIII. kerület szavazatainak átszámolásával kezdték meg, a 444.hu úgy tudja, a nyolc kerület többségében pár szavazatos különbségeket találtak csak, egyedül a XXIII. kerületben alakult ki jelentősebb, 21 szavazatos különbség. 

Az V. kerületben volt olyan szavazólap, ami annak ellenére került az érvényesek közé, hogy mindhárom jelölt neve mellett szerepelt x. Egy másikat pedig annak ellenére számoltak érvényesként Vitézyhez, hogy Karácsony és Vitézy neve mellett is x volt.

Az újraszámlálással kapcsolatban Vitézy Dávid egy Facebook-posztban viszont arról írt, hogy a hozzá beérkező jelzések szerint eddig több, mint 150 szavazókörben legalább 270 szavazat minősítése változott: voltak Vitézy-szavazatok a Karácsony-kötegekben és fordítva, voltak nyilvánvalóan érvénytelen szavazatok, melyeket valamiért tévedésből érvényesnek számoltak, és mindhárom jelölt kapott ilyet.

"Tehát az eredeti 41 darabos különbség több, mint 6x-osának változott a minősítése, pedig ma eddig csak szavazatok egyötödét számolták újra. Ez már önmagában is mutatja, hogy a teljes újraszámlálás indokolt volt" – írta Vitézy, hozzátéve, hogy

"a főpolgármester-választás végeredményére az újraszámlálásnak eddig a mi információnk szerint nem volt hatása, még minimálisan nőtt is Karácsony Gergely előnye ezen az első napon".

Vitézy arról is írt, hogy ilyen felfokozott helyzetben csökkenteni kell a feszültséget, és hogy ilyen szoros eredménynél "a demokratikus választási folyamat teljesen természetes eleme, hogy a 15-16 óra munka után ötféle egy napon tartott választás szavazólapjait fáradtan megszámoló szavazókörök munkáját egy újbóli átszámolás útján ellenőrzik. Ez történik most" – fogalmazott, hozzátéve, hogy szerinte ilyenkor felelőtlenség csalással vádolni mindenkit. 

Végül hozzátette, az újraszámlálás nyomán előálló jogerős eredményt elfogadja.

Karácsony Gergely korábban feltételekhez kötötte az újraszámlálás tisztaságát, erről itt írtunk

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.