41 szavazattal nyert Karácsony Gergely

Belpol

Célfotóval, de behúzta Karácsony Gergely a főpolgármester-választást. 

Maradt Karácsony Gergely a győztes, mondta ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) maratoni ülés után.

Összesen több mint 24 ezer érvénytelen szavazatot néztek át a Nemzeti Választási Iroda (NVI) munkatársai, az általunk érvényesnek tartott szavazólapokat átadták a Nemzeti Választási Bizottságnak. Az NVB ezeket a lapokat egyenként nézte át és egyenként szavazott róluk. Ennek eredményeképpen az összesen több mint 24 ezer érvénytelen lap közül 416 szavazólap került át az érvényes szavazatok közé. Grundtner András, a Mi Hazánk jelöltje így 53 plusz szavazatot kapott, Karácsony Gergely 112-t, Vitézy Dávid pedig 395-öt. Ez azt jelenti, hogy Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte meg a főpolgármester-választást. Amikor az NVB elmondta a számlálás eredményét, a választási iroda előtt maradt tüntetők üdvrivalgással nyugtázták azt. Vitézy Dávid gratulált Karácsonynak a győzelemhez.

Az eredmény ismertetése után Karácsony az NVI előtt maradt tüntetőknek azt mondta: ez a város mindig példát mutatott emberségből és elfogadásból. Magyarországnak szüksége van Budapestre, Budapestnek az emberekre, nem uralkodásra hanem szolgálatra.

Örülök, hogy én szolgálhatom tovább. 

Soha nem volt ilyen szoros, de soha nem volt még olyan főpolgármester, akire ilyen sok budapesti szavazott. Fontos a szorgalom, de fontos a szerénység. Új politikai energiák vannak, és mindent meg fogunk tenni hogy ők is a partnerek legyenek a város szolgálatában.

Ebben a városban ti vagytok a főnökök, az én főnököm, ezt a várost nektek és veletek építjük.

 
Karácsony Gergely a Nemzeti Választási Iroda előtt, miután az NVB kimondta a győzelmét.
Fotó: Fazekas Zsuzsanna 
 

Az NVB az eredmény tükrében Karácsony Gergely győzelméről szavazott, emellett pedig elutasította Vitézy Dávid kérését, nem lesz új szavazás az általa vitatott kerületekben, a IV.-ben és a VII.-ben. Az nem derült ki, miért volt ilyen magas az érvénytelen szavazatok száma. Azért nem lesz új választás a két kifogásolt kerületben, mert nem tudta bizonyítani a beadvány, hogy valóban azért volt sok az érvénytelen szavazat, mert vékony vonallal lett áthúzva a visszalépett Szentkirályi Alexandra. 

Az NVB tagjai szót kértek a szavazás előtt. Többen kifogásolták, hogy a beadványok elbírálása, az üléselőkészítés – amikor döntést hoztak arról, hogy befogadják-e Vitézy Dávid kérését az újraszámlálásról – lóhalálában történt, ami néhol nélkülözte a szakmai nívót. A hibákat probelmatikusnak tartották. Mások ugyanakkor nem láttak ebben semmi gondot. Az újraszámlálással kapcsolatban azonban nem fogalmazott meg egyetlen tag sem érdemi hibát, szakmaiatlanságot vagy elfogultságot.

Abban is egyetértettek a tagok, hogy most olyan különleges esetekkel szembesültek, amelyeket a jövőben ki kellene küszöbölni. Tipikusan ilyen a visszalépések kezelése, a nevek áthúzása, ezekről szerencsés volna előzetesen is szabályokat hozni, mert akkor egy sor felesleges félreértést ki lehetne kerülni. Ezek nem azért problémás esetek, mert bárki is csalni akarna, hanem mert a fáradtság vagy figyelmetlenség miatt akár efféle következménye is lehet ezeknek. Ha ezeket a hiányosságokat kezelik, akkor 2026-ban ilyen problémák nem kerülnek majd elő. Szintén fontos lenne a jobb és rugalmasabb tájékotatás, hogy se a sajtó képviselői, se a szavazók, állampolgárok ne maradjanak órákon át bizonytalan helyzetben. Ez ugyanis téves következtetésekhez, oktalan vádaskodásokhoz vezethet, miközben a munka során semmilyen nem szakmai vita nem alakult ki a tagok között.

Mindezek fényében nem egyértelmű, mi lesz Karácsony Gergely kérésével, ami a teljes választás megismétlését célozza.

Azt sem tudni, benyújta-e ezt a beadványt – a most hatályba lépett döntést tudja megtámadni – és azt sem, hogy ha benyújtja, azt elfogadja-e majd az NVB. Mivel Vitézy Dávid elismerte Karácsony győzelmét, nem indokolja semmi a további bonyolítást, ráadásul nehéz is lenne megindokolni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk