Napokon belül újraindulhat az orosz olajszállítás Magyarországra

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 10.

Belpol

A MOL kifizette az oroszok helyett az ukránoknak a tranzitdíjat – közölte a cég.

Egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a MOL a Barátság-vezeték újraindításáról. Átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat – közölte a cég szerdán az MTI-vel. A közlemény szerint

a díjkötelezettség átvállalásával a Mol gyors megoldást nyújtott a problémára: az ukránok ígérete szerint néhány napon belül újraindulhat a kőolajszállítás, amely pár napja a banki oldalon felmerülő technikai akadályok miatt állt le.

A tájékoztatás szerint a gyors intézkedést az ellátási helyzet tette indokolttá: a Barátság-kőolajvezeték déli szakaszán keresztül érkezik a kőolaj Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba is, és bár a közlés szerint a MOL-nak Magyarországon több hétre elegendő saját tartaléka van, regionális nagyvállalatként a környező országok ellátásbiztonságáért is felelősséget vállal.

A MOL közleményével párhuzamosan szlovák leánycége, a Slovnaft is közzétett egy közleményt, amelyben a Reuters tudósítása szerint az áll, hogy a Slovnaft már teljesítette a kifizetést az (ukrán tranzit) vállalat számlájára. Ennek alapján a Slovnaft arra számít, hogy az elkövetkező napokban újraindulnak az olajszállítások. Az orosz fél is egyetértett ezzel a megoldással.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

„Engem untatnak a hagyományos elektromos gitárszólók”

  • Nagy István
Steve Stevens közreműködött filmzenékben, de a leginkább mégis Billy Idol szólógitárosaként ismerhetjük. A budapesti Billy Idol-koncert előtt mesélt nekünk együttműködésükről, a Top Gun Grammy-díjáról és sok minden másról.