Novák Katalin: „Nagy tudású, kritikus fiatalokra van szükségünk”

Belpol

A köztársasági elnök nyitotta meg a Corvinus tanévét a Várkert Bazárban.

Novák Katalin a hallgatókhoz szólva azt mondta, szeretné, ha Magyarországon az egyetemek fő célja a versenyképes tudás átadása mellett a gondolkodásra tanítás, a kritikus szemléletű gondolkodásra való ösztönzés lenne.

„Váljanak olyanná, akiktől érdemes tanulni, és akikért nekünk is érdemes volt tanulni és dolgozni” – kérte a köztársasági elnök a hallgatóktól.

Mint mondta, nem békeidőben vagyunk, hiszen a szomszédunkban háború zajlik, ezt megelőzően pedig járvány söpört végig a világon.

„Emiatt nehezebb gazdasági helyzet köszöntött be mindenhol, nem csak a háború sújtotta övezetben. Energetikai nehézségekkel, ellátási problémákkal kell szembenéznie számos országnak, így Magyarországnak is. Logisztikai kihívások előtt állunk majd, miközben felértékelődik a nemzetközi kapcsolatok jelentősége, a nemzetközi vérkeringésben való aktív részvétel és a Föld állapotáért való aggodalom” – sorolta.

 
Hernádi Zsolt, Novák Katalin és Takáts Előd a Budapesti Corvinus Egyetem tanévnyitó ünnepségén a Várkert Bazárban

Fotó: Facebook/Novák Katalin

Szerinte ezekre a kihívásokra ott van a válasz a különböző egyetemi szakokon, ezekre a kérdésekre kapják meg a hallgatók a választ a megfelelő tudás megszerzésével az egyetemi évek alatt. A felsőoktatás alapítványi kiszervezésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „a Corvinus az egyetemi átalakítások úttörője volt, az első olyan egyetem, amely megújult formában működhet”.

A tanévnyitón felszólalt Takáts Előd rektor is, aki szerint az igazi sikernek három pillére van: a tehetség, a lehetőség és a felelősség. „A Corvinusra felvett hallgatók nemzetközileg elismert tudást szerezhetnek és minden lehetőség adott a számukra, hogy tehetségüket kibontakoztathassák” – mondta.

A rektor a felelősség fontosságáról is beszélt, szerinte ennek szellemében indították el – többek között – az Illyés Gyula-programot, hogy tehetséges, hátrányos helyzetű diákokat készítsenek fel sikeres egyetemi karrierre.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk