Országos Közös Akarat néven építenék ki a társadalmi összefogást a diákok

  • narancs.hu
  • 2023. július 24.

Belpol

Négy pontban foglalták össze az oktatást érintő követeléseiket, és szeretnék, ha ez más területeken is megtörténne. 

Országos Közös Akarat (OKA) néven akar társadalmi összefogást létrehozni az Egységes Diákfront (EDF), a Civil Bázis és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) – jelentették be hétfőn délelőtt sajtótájékoztatón a Belügyminisztérium előtt. 

A bejelentésről szóló közleményben azt írták, amíg bármilyen kérdésben szétaprózódva képviselik álláspotunkat, addig nem tudnak kellő nyomást gyakorolni az elnyomó kormányzatra, egységesnek kell lenni, és miután az elmúlt másfél évben egy példanélküli együttműködés jött létre az oktatás ügyében, ezt szeretnék tovább vinni az OKA projektjével. 

Az OKA keretében az oktatásban 3+1 követelést fogalmaztak meg, amelyek összhangban vannak minden eddig megfogalmazott követelésükkel, viszont amíg ezeket nem érik el, addig nincs értelme másról beszélni. A követelések a következők: 

  •  Azonnali 50%-os béremelést!
  • Legyen a sztrájk alapjog!
  • Új esélyteremtő Nemzeti Alaptantervet!
  • Le a bosszútörvénnyel!

A terv az, hogy az OKA keretében megalkossák az egészségügyi, a szociális, a kulturális, a közszférában dolgozók, a kis- és középvállalkozók, a közlekedésben dolgozók és minden olyan társadalmi réteg közös akaratát, amit elnyom ez a rendszer, és amely elnyomásért Orbán Viktor a felelős – írták. Ehhez társadalmi összefogás kell, ezért várnak az OKA-ba mindenkit, akit ez a rendszer elnyom, csatlakozhat bármilyen szervezet a magyarorszag [dot] oka [at] gmail [dot] com email címen vagy egy űrlapon.

Bejelentették azt is, hogy az EDF, a Civil Bázis és a PDSZ közös országjárásra indul augusztusban, ennek során nyilvános fórumokat fognak tartani a Dialógus az Oktatásért kezdeményezés keretében. Szeretnének helyi bázisokat létrehozni, amelyek a reményeik szerint hosszú távon közösséggé formálódnak majd. Az országjárás emellett tanszergyűjtésbe is kezdenek, illetve augusztus folyamán szeretnének segíteni egy-egy óvoda felújításában is

Azt is bejelentették, hogy szeptember 1-jén Országos Tanévnyitó néven tartanak majd demonstrációt, az Országos Tanévnyitó keretein belül Plenáris ülést tartanak majd a nyáron begyűjtött információkkal, és szót adnak a szervezeteknek, szakszervezeteknek és a pártoknak, hogy nyilvánuljanak meg az OKA oktatási 4 pontjáról. "A plenáris ülés formailag az európai uniós parlament felépítését fogja tükrözni, mert nem titkolt célunk, hogy egy demokratikus európai jogállamiságot szeretnénk hazánkban is elérni. Az ülésen való részvételről az esemény leírásában tudnak majd tájékozódni" – írták. 

Ezen kívül szeptember 15-én a demokrácia napján is tartanak majd tüntetést Budapesten, ennek keretében már most hídfoglalást ígértek, szeptember 22-én pedig vidéki városokban tartanak demonstrációkat. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk