Tusványos után: a szlovák külügy is bekérette a magyar nagykövetet

  • narancs.hu
  • 2023. július 24.

Belpol

Szlovákiában azon akadtak ki, hogy Orbán "elszakított országrészekről" beszélt. 

Mint azt megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn a hétvégén elmondott beszéde miatt a román külügyminisztérium bekérette a bukaresti magyar nagykövetet, a szlovákiai Napunk hírportál pedig arról ír, hogy ezt a szlovák külügyminisztérium is megtette. 

A lap beszámolója szerint a szlovák kormány azt sérelmezi, hogy Orbán "elszakított országrészként" beszélt a Felvidékről. "Csehszlovákia (és később Szlovákia) vagy Magyarország egyformán utódállamai Ausztria–Magyarországnak. A mai Magyarországtól ezért semmit nem szakíthattak el" – írja állásfoglalásában a szlovák külügyminisztérium.

"Szlovákia területi integritásának vagy szuverenitásának bármilyen közvetett vagy közvetlen megkérdőjelezése számunkra abszolút elfogadhatatlan. Ismételjük ezért, hogy a Magyarországgal való normális és nyugodt kapcsolatok fenntartása áll érdekünkben, de a kölcsönös érzékenységek szem előtt tartásával és tiszteletben tartásával. A magyar miniszterelnök aktuális kijelentései nem ebbe az irányba tartanak" – írták, hozzátéve, hogy a szlovák külügyminisztérium ezért Orbán Viktornak "az elszakított országrészeken való munkával" kapcsolatos kijelentései miatt behívatta Magyarország nagykövetét, és magyarázatot kért tőle a magyar miniszterelnök szavaira. 

A román külügy lépéséről Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a Facebookon egyébként azt írta, hogy az nem okozott túl nagy meglepetést, a találkozó hangneme és hangulata pedig szerinte nyugodt és udvarias volt, a román helyettes államtitkár pedig gyakorlatilag ugyanazt közölte, amit még a beszéd előtti demarsban is megfogalmaztak. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk