Budapestre költözik a Nemzetközi Úszószövetség központja

Belpol

A döntést Szijjártó Péter jelentette be, aki kitüntetést kapott "a vizes sportok érdekében végzett munkájáért".

Jóváhagyta a Nemzetközi Úszószövetség (WA) kongresszusa az elnökség egyhangú döntését a jelenleg a svájci Lausanne-ban működő szervezet székházának Budapestre költözéséről – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a japán Fukuokában a tárca közleménye szerint.

A felek aláírták a szervezet székházának Budapestre költözéséről szóló megállapodást, majd Huszain al-Muszallam elnök kitüntetést adott át Szijjártó Péternek a vizes sportok érdekében végzett munkájáért.

A miniszter üdvözölte a döntést a szervezet budapesti költözéséről, és arról számolt be, hogy

Magyarországon már most is két nemzetközi sportszövetségnek van központja, emellett tíz nemzetközi szervezetnek, amelyek közül nyolc az ENSZ-hez kötődik.

Kiemelte, a kormányzat kész

15 éven át ingyen biztosítani a helyszínt a Nemzetközi Úszószövetségnek, emellett adókedvezményeket és mentességet nyújtanak a szervezetnek, valamint kész megkezdeni az egyeztetéseket a szükséges infrastrukturális beruházásokról.

A döntést a jelenleg is zajló fukuokai 20. vizes világbajnokságon jelentették be, amelyet 2021-ben kellett volna megrendezni, ám a koronavírus-járvány miatt Japán végül elhalasztotta azt. Így tavaly rendkívüli vb-re került sor, amelynek Budapest lett a házigazdája.

Szijjártó büszke rá, hogy 2017 és 2022 után Magyarország 2027-ben is vizes világbajnokságot rendezhet, így tíz éven belül "mesterhármast" ér el. "Ezt örömmel tettük és tesszük, készek vagyunk bármilyen rendezvényt azonnal megtartani" – közölte.

Mindemellett méltatta a vizes sportokban elért magyar eredményeket, elmondta, hogy hazánk 37 olimpiai aranyérmet nyert úszásban és 9 másikat vízilabdában, a világbajnokságok összesített éremtábláján pedig hetedikek vagyunk. Hozzátette, újabb rekord fog születni idén, ugyanis Jakabos Zsuzsanna már a kilencedik világbajnokságán vesz részt, ami példátlan a magyar úszók között. "Minden túlzás nélkül mondható, hogy mi, magyarok úszónemzet vagyunk, úszók nemzete vagyunk, s ugyanez igaz a vízilabdára is" – tette hozzá Szijjártó.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk