Schadl György vallomása szerint pénzt nem, legfeljebb italt adtak egymásnak Völner Pállal

  • narancs.hu
  • 2023. január 30.

Belpol

Csak a szokásos hétköznapi mértékű figyelmességek.

Tagadta az ügyészségnek tett vallomásában Schadl György, a végrehajtói kar letartóztatásban lévő elnöke, hogy korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pál volt igazságügyi államtitkárral – írja a kihallgatási jegyzőkönyvre hivatkozva az rtl.hu.

Az portál által megismert kihallgatási papírok alapján a végrehajtói kar elnöke rendre tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, és szóbeli vallomása alapján szerinte Völner Pál volt igazságügyi államtitkár sem vádolható semmivel. Völner Pálhoz hasonlóan Schadl György is azt mondta, nem a megvádolt politikus felelt a végrehajtói kinevezésekért, hanem egy másik államtitkár. Schadl György néhány héttel a letartóztatása után tartott kihallgatásán exállamtitkár szerepéről úgy fogalmazott:

„Hogy hogy jön ide dr. Völner Pál, arról viszont még elképzelésem sincs.”

Az ügyészség által megfogalmazott egyik vádpont szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöke több emberrel is megállapodott arról, hogy Völner Pál segítségével elintézi nekik a végrehajtói kinevezésüket, ezért cserébe pedig a végrehajtói iroda későbbi osztalékának teljes egészét vagy egy részét kérte. „Völner Pálnak, mint miniszteri biztosnak beleszólása volt az MBVK ügyeibe, de a kinevezéseknél a döntést nem ő hozta meg” – mondta az egyik kihallgatáson Schadl, hozzétéve, hogy „fogalma sincs” hogyan választották ki az igazságügyi minisztériumban a későbbi nyertes pályázókat.

Arra kérdésre, hogy kapott-e – a vádiratban is szereplő – végrehajtóktól készpénzt, Schadl György azt mondta, hogy „ha valakinek én adtam kölcsönt, azt visszakaptam”. Hogy adott-e készpénzt Völner Pálnak, vagy volt-e közöttük valaha pénzügyi tranzakció, Schadl nemmel felelt.

Azt viszont elismerte, hogy járt az expolitikusnál Nyergesújfalun, mert egyeztetniük kellett valamit.

„Valamilyen apropó kapcsán vittem neki egy üveg piát. Az apropó az is lehetett, hogy ő 8 vagy 10 alkalommal is adott nekem valamilyen házi bort, és ezt a kedvességet viszonoztam neki, de nem házi borral, hanem valamilyen szeszes itallal”

– tette hozzá. Schadl György a vallomásában azt mondta, hogy az átadott italok csak szokásos hétköznapi mértékű figyelmességek voltak.

A vádirat szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke "korrupciós kapcsolatot" alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárral, fideszes politikussal. Ennek keretében Schadl György rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki mindezért cserébe Schadl érdekében gyakorolta befolyását a végrehajtók kinevezésekor. Az ügyészség októberben 8 év börtönt kért Völner Pálra.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk