Orbán „csak viccelt” az EU-ból való kilépéssel

  • narancs.hu
  • 2023. január 30.

Belpol

Az amerikai újságíró szerint eredetileg nem magyarázta el kellőképpen, milyen kontextusban hangzott el a megjegyzés.

Csak viccelt Orbán Viktor, amikor a „Határozott nem!” választ adta arra a kérdésre, hogy maradna-e az Európai Unióban – derül ki abból a levélből, amelyet a Népszava kérdésére küldött Rod Dreher. Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, az American Conservative újságírója egy cikkben tudósított arról a csütörtöki háttérbeszélgetésről, amelyen a miniszterelnök Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján résztvevő újságírók 15 fős csoportját látta vendégül.

Bár a HVG360 által szemlézett eredeti cikkben még szerepelt az a mondat, amely szerint Orbán nem szeretné, hogy Magyarország az unió tagja maradjon, a szöveget nem sokkal később átírták, így most már csak az olvasható benne, hogy a miniszterelnök számára „fájdalmas” a magyar EU-tagság.

A Népszavának küldött válaszában Dreher azt írta: „Az eredeti posztban nem magyaráztam el kellőképpen, hogy a miniszterelnök milyen kontextusban tette a megjegyzését.

Egyértelműen viccelt, amikor azt mondta, hogy határozottan nem maradna az Európai Unióban. Mosoly futott át az arcán.”

Ezek szerint Orbán valóban határozott nemmel felelt a kérdésre, de csak arra célzott – ami jelenleg is szerepel a cikkben –, hogy mennyire megviseli őt az unióval való folyamatos csatározás. Az újságíró hozzátette: Ez olyasmi, amit a munkája miatt el kell viselnie. Magyarország gazdasága függ ettől. A továbbiakban arról beszélt, hogy egy politikus mekkora felelősséggel tartozik a választóinak. Tökéletesen érti, hogy a magyar emberek az EU-ban akarnak lenni, ezért az ő akaratuk szerint fog cselekedni, bármennyire is frusztráló ez számára személy szerint.”

A Népszavának egyébként még a botrány kitörésekor két, a háttérbeszélgetésen részt vevő német újságíró megerősítette, hogy a magyar kormányfő élesen kritizálta az Európai Uniót, de arról nem beszélt, hogy kiléptetné Magyarországot a szervezetből.

Később Orbán ugyancsak ezen háttérbeszélgetésen elhangzott megjegyzései okoztak felháborodást, mégpedig az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. A miniszterelnök azt fejtegette, Oroszországnak az a célja, hogy kormányozhatatlan ronccsá tegye Ukrajnát, amit állítólag „senkiföldjének” nevezett és Afganisztánhoz hasonlította.

Emiatt a kijevi külügyminisztérium bekérette Magyarország ukrajnai nagykövetét, Ukrajna negyedik legnagyobb városa, az egymilliós Dnyipro polgármestere pedig egy meglehetősen éles hangú Telegram-posztban szólt vissza a magyar miniszterelnöknek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk