Új szabályozással védené a Balaton partját az Építési és Közlekedési Minisztérium

  • narancs.hu
  • 2023. június 13.

Belpol

Erre mondják: nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.

Miközben a NER-közeli vállalkozók egyik luxushotelt építik a Balaton-partra a másik után, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, Lánszki Regő arról beszélt az InfoRádióban, hogy új szabályozást készítenek elő a Balaton értékeinek megőrzése érdekében.

"Zöld területeink, környezetünk védelmét és a meglévő épület értékeink védelmét határoztunk meg, ahol előnyt adunk a helyi kultúrának. Ha az építésgazdasági részét is nézzük a törvénynek, akkor előnyt adunk helyi építőipari vállalkozásoknak is" – jelentette ki az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára.

Ez a Balatonra kiemelten érvényes lenne, a Balaton-felvidéken külön védett övezetet határoznak meg, és külön főépítészi tisztséget is létrehoznak itt.

A törvény értelmében megtiltanák, hogy a jelenleg állami vagy önkormányzati kézben lévő strandokat más övezetbe sorolják, így kizárólag vagy strandövezetben maradhatnak, vagy pedig zöldterületre lehet majd átminősíteni, a partszakasz legalább 30 százalékán közhasznú sétányt kellene biztosítani, viszont ha magánkézben lévő partszakaszról van szó, akkor a tulajdonos jogosult a saját területén nagyobb beépítést elérni, amennyiben egy 20 méteres sávot átad a közhasználat céljára.

A törvénytervezetet még a nyár elején vagy legkésőbb ősszel terjesztik be a parlament elé.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk