Újabb durva részletek derültek ki Milo Yiannopoulos és Steve Bannon budapesti fellépésének horribilis díjazásáról

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 19.

Belpol

Rongyos 60 ezer dolcsinál tart a hakni ára, és még az sem biztos, hogy ez a végösszeg.

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány egy zsák pénzt – körülbelül 20 millió forintot – szórt el az Európa jövője c. rendezvény szervezésére, ahol  többek között Milo Yiannopoulos és Steve Bannon adott elő.

(Ez volt az az esemény, melyről a Magyar Narancsot – a Guardian, az Index, a HVG, a zoom.hu és a HírTv mellett – nem engedték tudósítani, mondván, telt házas. Később persze kiderült, hogy félház előtt stand-upoltak az alt-right héroszai.)

A mondott nagy zsák pénzből 20 ezer dollárt (a kifizetés napján 5,5 millió forintot) csak Milo Yiannopoulos fellépéséért fizettek.

20 ezer dollárba került a szélsőjobbos Milo Yiannopoulos májusi előadása

De új információként kiderült, hogy Steve Bannon épp ilyen gázsit kapott előadásáért.

Az most lett világos a Mic cikkében közzétett információk alapján, hogy Yiannopoulos és egy munkatársának a repülőjegye 12 ezer dollárt (akkori árfolyamon 3,3 millió forint) emésztett fel, míg Bannon és stábjának szállása a négycsillagos Hotel Kempinski Corvinusban négy éjszakára szintén 12 ezer dollárt kóstált.

Az szintén ismert volt az Átlátszó cikke nyomán, hogy Yiannopoulos szállásköltségére 186 417 forintot, míg a reptéri transzferére és VIP-szolgáltatásokra 161 200 forintot fizettek. (Ez Bannon szállásához viszonyítva szinte szerénynek mondható, de a közadatigénylésre adott válasz szerint ennyi az annyi.)

De még így sem biztos, hogy teljes a költségek sora, mert az eddigi adatok nem tartalmazzák például Bannon és munkatársainak az útiköltségét. A Micnek nyilatkozó magyar szerv közlése szerint nem fizette ki az alapítvány Bannon csapatának repjegyeit (és nem is fogja), a szerződésben úgy tudni, az áll, hogy két első osztályú és két üzleti kategóriájú jegyet megtérítenek.

(Mic)

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.