Csöveseknek és kommunistáknak nevezte a kormánysajtó a Politikatörténeti Intézet kutatóit, most visszaszóltak

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 19.

Belpol

Évek óta próbálja megszerezni a kormány a Politikatörténeti Intézet épületét.

Évek óta próbálja megszerezni a kormány a Kúria számára a Kossuth tér oldalán, az Alkotmány u. 2. alatt álló Politikatörténeti Intézet épületét. Eddig nem járt sikerrel, a jogi vegzálás mellett most épp a sajtóját vetette be az intézmény ellen: több lapban is kommunistának bélyegezték a társadalomtudósokat, történészeket. A Magyar Időkben meg egyenesen csövesnek nevezték a kutatóintézet munkatársait. Ezekre a mocskolódásokra reagált a PTI részletes Facebook-bejegyzésben, hogy világos legyen, mi történik az intézet berkein belül.

A poszt szerint megbecsült akadémikusok dolgoznak a PTI-ben, köztük sok fiatal, akik rengeteg pályázatot nyernek, többféle kutatási témában.

„Munkatársaink rendszeresen jelentetnek meg tudományos közleményeket, monográfiákat és ismeretterjesztő műveket, publikációik nyomon követhetőek a Magyar Tudományos Művek Tárában is. Ezek pozitív szakmai és laikus visszhangjáról könnyen hozzáférhető ismertetések, bírálatok tucatjai tanúskodnak. Aki pedig ezeken túl is hozzá szeretne szólni munkánkhoz, nyugodtan megteheti – de érdemes előbb talán tanulmányoznia azokat” – írja Egry Gábor főigazgató.

Az intézetet könyvtára miatt számos kutató keresi fel az egyetemektől az akadémiai és állami kutatóintézetekig, mint amilyen a NEB vagy a Veritas. De ösztöndíjasaik között találni olyan Fidesz-közeli nevek is, mint Mráz Ágoston Sámuel, Cser-Palkovics András vagy Fricz Tamás.

„Magánintézményként természetesnek gondoljuk, hogy elkötelezettek vagyunk olyan értékek iránt, mint az egyenlőség (és ezen belül a minőségi kultúrához való hozzáférés), az igazságosság, a szegényekkel, elnyomottakkal való tevőleges szolidaritás, és mindezek alapján hiszünk benne, hogy felépíthető egy a mainál jobb világ és benne Magyarország. (…) Mindehhez a munkához immár nyolc éve semmilyen közvetlen állami támogatást nem kapunk.”

Figyelmébe ajánljuk